Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πρώτη η Ελλάδα στην παραβίαση δικαιωμάτων των υπόδικων κατηγορουμένων

Μεταξύ των χειρότερων παραβατών χωρών σε παραβιάσεις δικαιωμάτων είναι αυτές που υφίστανται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, με την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτεία , όπως αναφέρει έκθεση της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Fair Trials International, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πάνω από 90 περιστατικά παραβίασης του δικαιώματος σε δίκαιη δικαστική ακροαματική διαδικασία, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα από το 2007 έως το 2011. Σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν την αδυναμία των αρχών να δικάσουν την υπόθεση του εκάστοτε κατηγορούμενου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η χώρα μας, προσθέτει η έκθεση της Fair Trials International, έχει επικριθεί ευρέως για την κατάχρηση της πρακτικής της προφυλάκισης και τη διάρκεια αυτής. Συχνά δε η κράτηση γίνεται σε συνθήκες «φρικτές». Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις «αστυνομικής βαρβαρότητας», οι οποίες δεν ερευνώνται επαρκώς από τις αρχές.

Επίσης, καταγγέλλεται ότι η παροχή νομικής βοήθειας στον κατηγορούμενο είναι σπάνια και συχνά ο συνήγορος εμφανίζεται μετά την παρουσίαση του υπόπτου ενώπιον ανακριτή, 48 ώρες μετά τη σύλληψή του.