Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ - Παροιμίες

Α. ΘΕΜΑ
Οι Παροιμίες είναι ένα βιβλίο σοφίας. Είναι επίσης ένα πρακτικό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Αναφέρεται στην εφαρμογή των αρχών της δικαιοσύνης, της ευθύτητας και της ευσέβειας στην καθημερινή ζωή. Διδάσκει τη σοφία η οποία βασίζεται στο λόγο του Κυρίου.

Β. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Θεωρείται γενικά ότι ο συγγραφέας της πλειοψηφίας των Παροιμιών είναι ο Σολομώντας. Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος. Η σοφία του «σοφού» (κα:17), οι άνδρες του Εζεκία (κε:1), ο Αγούρ (λ:1) και ο βασιλιάς Λεμουήλ και η μητέρα του (λα:1) περιλαμβάνονται κι αυτοί μέσα στο βιβλίο.


Γ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Οι Παροιμίες μπορούν γενικά να διαιρεθούν σε τρία τμήματα. Τα κεφ. α΄-ι΄ δίνουν συμβουλές στους νεαρούς άνδρες. Στις Παροιμίες γ:5,6 αναφέρεται: «Έλπιζε επί Κύριον εξ όλης σου της καρδίας, και μη επιστηρίζεσαι εις την σύνεσίν σου, εν πάσαις ταις οδοίς σου αυτόν γνώριζε, και αυτός θέλει διευθύνει τα διαβήματά σου». Το δεύτερο τμήμα, τα κεφ. ια΄- κ΄ περιέχουν οδηγίες για όλους τους ανθρώπους. Ένα παράδειγμα σοφίας που αναφέρεται από τον Σολομώντα στις Παροιμίες είναι ιε:1,2 «Η γλυκεία απόκρισις καταπραΰνει θυμόν αλλ’ ο λυπηρός λόγος διεγείρει οργήν. Η γλώσσα των σοφών καλλωπίζει την γνώσιν, το στόμα δε των αφρόνων εξερεύγεται μωρίαν». Το υπόλοιπο του βιβλίου είναι τα κεφ. κα΄- λα΄ περιέχουν κυρίως συμβουλές σε βασιλιάδες και ηγέτες. Στο Παρ.κα:1 έχουμε τη συμβουλή «Η καρδία του βασιλέως είναι εν τη χειρί του Κυρίου ως ρεύματα υδάτων, όπου θέλει, στρέφει αυτήν».
             
Το βιβλίο που τα κλείνει είναι ένα από τα ωραιότερα κεφάλαια στη Βίβλο όπου περιγράφεται η ιδανική γυναίκα. Αυτό το κεφάλαιο έχει πραγματικά αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες μέσα στους αιώνες.