Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Α. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Το βασίλειο του Ισραήλ αποτελείτο από τις 10 φυλές που διασπάστηκαν κάτω απ’ τον Ιεροβοάμ. Το όνομα «Ισραήλ» μερικές φορές χρησιμοποιείται για τους Εβραίους στο σύνολό τους, αλλά στις αναφορές των βασιλιάδων συνήθως χρησιμοποιείται για τις 10 φυλές.
Αυτό το βασίλειο κράτησε περίπου 250 χρόνια, περίοδο που βασίλεψαν 19 βασιλιάδες που ανήκαν σε εννέα διαφορετικές οικογένειες. Όλοι αυτοί οι βασιλιάδες ήταν ειδωλολάτρες. Για κανέναν απ’ αυτούς δεν λέχθηκε ότι «έπραξε το ευθές ενώπιον του Κυρίου».
Η ανατροπή του Ισραήλ απ’ τους Ασσύριους έλαβε χώρα περίπου το 722 π.Χ.
Αφού οι Ισραηλίτες μεταφέρθηκαν στην Ασσυρία, μετακόμισαν κόσμο από διάφορα μέρη της Ασσυριακής αυτοκρατορίας για να κατοικήσουν τη χώρα. Στην αρχή, αυτοί λάτρευαν είδωλα, αλλά αργότερα άρχισαν να λατρεύουν τον Γιάχβε μαζί με τα είδωλά τους. Οι Σαμαρείτες της Καινής Διαθήκης είναι απόγονοι αυτής της αναμεμιγμένης φυλής.
Το βασίλειο των 10 φυλών ποτέ δεν αποκαταστάθηκε.


Β. ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του βασιλείου υπήρξαν 19 βασιλιάδες που ανήκαν σε εννέα οικογένειες ή δυναστείες. Η μακρύτερη βασιλεία ήταν αυτή του Ιεροβοάμ Β’ ο οποίος βασίλεψε 41 χρόνια. Η πιο μικρή ήταν του Ζιμβρί, 7 μέρες.
Επειδή λάτρευαν είδωλα, υπήρχε πολύ βία. Εφτά βασιλιάδες πέθαναν με βίαιο θάνατο: Ναδάβ, Θιβνί (Α’ Βασ.ις:21-22) Φακείας, Σαλλούμ, Ιωράμ, Ζαχαρίας, Ηλά.
Παρακάτω είναι ένας πίνακας με τους βασιλιάδες του Ισραήλ και τη διάρκεια της βασιλείας του καθένα:

Πρώτη δυναστεία              Ιεροβοάμ Α’                        933-911        22 χρόνια
                                                Ναδάβ                                   911-910          2        >>
Δεύτερη δυναστεία          Βαασά                                   910-887        24       >>
                                                Ηλά                                        887-886          2        >>
Τρίτη δυναστεία                Ζιμβρί                                    886                   7 μέρες
Τέταρτη δυναστεία           Αμρί                                       886-875        12 χρόνια
                                                Αχάβ                                      875-854        22 χρόνια
                                                Οχοζίας                                 855-854          2        >>
                                                Ιωράμ                                    854-843        12       >>
Πέμπτη δυναστεία            Ιηού                                       843-816        28       >>
                                                Ιωάχαζ                                  816-804        17       >>
                                                Ιωάς                                       804-790        16       >>
                                                Ιεροβοάβ Β’                         790-749        41       >>
                                                Ζαχαρίας                              748                   6 μήνες
Έκτη δυναστεία                  Σαλλούμ                               748                   1 μήνας
Έβδομη δυναστεία            Μεναήμ                                748-738        10 χρόνια
                                                Φακείας                               738-736          2        >>
Όγδοη δυναστεία              Φεκά                                     748-730        20       >>
Ένατη δυναστεία               Ωσηέ                                      730-721          9        >>
Σύνολο 241 χρόνια, 7 μήνες και 7 μέρες.

Γ. ΙΕΡΟΒΟΑΜ Α’
Α’ Βασ.ια:26-40    ιβ:1 - ιδ:20
Ο πρώτος βασιλιάς του Ισραήλ ήταν ένας θρησκευτικός αποστάτης. Πατέρας του ήταν ο Ναβάτ ο Εφραθαίος και τη μητέρα του την έλεγαν Σερουά. Κάποιοι λένε ότι ήταν πόρνη. Τη γυναίκα του που ήταν Αιγύπτια πριγκίπισσα, την έλεγαν Ανό.
Επειδή φοβήθηκε ότι οι θρησκευτικές τελετές θα συνεχιζόταν να γίνονται στην Ιερουσαλήμ, έφτιαξε δύο βόδια από χρυσό και τοποθέτησε το ένα στη Βαιθήλ και το άλλο στη Δαν. Ίδρυσε ένα καινούριο ιερατείο και ξεκίνησε να κάνει λαϊκά ειδωλολατρικά πανηγύρια.
Στις 21 φορές που αναφέρεται το όνομα του Ιεροβοάμ συνδέεται με την αποστασία του, «ημάρτησε και έκαμε τον Ισραήλ να αμαρτήση» (ιδ:16). Το παράδειγμά του στο να λατρεύει είδωλα, συνεχίστηκε από κάθε βασιλιά του Ισραήλ.

Δ. ΝΑΔΑΒ
Α’ Βασ.ιδ:20  ιε:25-31
Ο Ναδάβ ήταν γιος του Ιεροβοάμ και ακολούθησε το κακό παράδειγμα του πατέρα του. Τον σκότωσαν μέσα σε δύο χρόνια.

Ε. ΒΑΑΣΑ
Α’ Βασ.ιε:27 - ις:7
Το όνομα Βαασά σήμαινε «αδύναμος» και χαρακτήριζε πραγματικά αυτό τον άνθρωπο. Για να προστατέψει το θρόνο του, κατάσφαξε όλους τους συγγενείς του Ιεροβοάμ.

Ζ. ΗΛΑ ΚΑΙ ΖΙΜΒΡΙ
Α’ Βασ.ις:5-20
Ο Ηλά ήταν μέθυσος κι ήταν γνωστός σαν ένας «ακόλαστος». Ενώ ήταν μεθυσμένος δολοφονήθηκε απ’ τον Ζιμβρί που συνωμότησε εναντίον του βασιλιά. Ο Ζιμβρί βασίλεψε μόνο μια βδομάδα γιατί δεν ήταν αποδεκτός απ’ το λαό. Απορρίφθηκε εξαιτίας της προδοσίας του. Ο Ζιμβρί έβαλε φωτιά στο παλάτι και πέθανε μέσα στις φλόγες.

Η. ΟΜΡΙ
Α’ Βασ.ις:15-28  κ:34
Η Γραφή αναφέρει ότι ο Ομρί «έπραξε χειρότερα παρά πάντας τους προ αυτού» (Α’ Βασ.ις:25). Μετέφερε την πρωτεύουσα στη Σαμάρεια όπου έχτισε ένα καινούριο παλάτι. Η Σαμάρεια τώρα έγινε η πρωτεύουσα και μερικές φορές το Βόρειο βασίλειο λεγόταν Σαμάρεια εξαιτίας της πρωτεύουσας.

Θ. ΑΧΑΒ
Α’ Βασ.ις:22-40
Ο Αχάβ ήτα γιος του Ομρί και τον διαδέχτηκε σαν βασιλιάς. Ο πατέρας του κανόνισε το γάμο του Αχάβ με την Ιεζάβελ, μια γυναίκα απ’ τη Φοινίκη, η οποία τον εξουσίαζε. Ο Αχάβ ήταν ένας απ’ τους πιο δυνατούς και την ίδια στιγμή απ’ τους πιο αδύνατους βασιλιάδες. Είχε εισαχθεί η λατρεία του Βάαλ και γινόταν κάθε προσπάθεια να εξαλειφθεί η λατρεία του ενός αληθινού Θεού.

Ι. ΟΧΟΖΙΑΣ
Α’ Βασ.κβ:51   Β’ Βασ.α:18
Ο Οχοζίας ήταν αδύναμος βασιλιάς και βάδισε στα βήματα των αδύναμων γονιών του. Κατά τη βασιλεία του οι Μωαβίτες επαναστάτησαν με επιτυχία. Έπεσε απ’ το κιγκλίδωμα του διαμερίσματός του και πέθανε αφού βασίλεψε δύο χρόνια.

Κ. ΙΩΡΑΜ
Β’ Βασ.α:17  γ  ς  θ
Ο Οχοζίας δεν είχε παιδιά κι έτσι τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Ιωράμ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του έγινε η αρπαγή του Ηλία. Ο βασιλιάς σεβάστηκε πολύ τις προειδοποιήσεις και τα θαύματα του προφήτη Ελισσαιέ. Η θεραπεία του Νεεμάν και η νίκη κατά των Συρίων έγιναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.
Ο Ιωράμ πληγώθηκε σε μια μάχη με τη Συρία. Ο Ιηού χρίστηκε βασιλιάς από ένα απ’ τους υιούς των προφητών. Πήγε στην Ιεζραέλ και σκότωσε τον Ιωράμ μέσα στον αγρό που ο Αχάβ είχε πάρει απ’ τον Ναβουθαί. Πέταξε την Ιεζάβελ από ένα παράθυρο και την έφαγαν οι σκύλοι.
           
Λ. ΙΗΟΥ
Β’ Βασ.θ - ι:36
Σε όλο το διάστημα των 28 χρόνων που βασίλεψε ο Ιηού, ήταν βασιλιάς αιμάτων. Ο χαρακτήρας του φανερώθηκε απ’ τον τρόπο που οδηγούσε. Ήταν λυσσαλέος αμαξηλάτης και θηριώδης άνθρωπος. Κατάργησε τη λατρεία του Βάαλ, αλλά επέτρεψε να συνεχιστεί η λατρεία των δύο χρυσών μόσχων. Η κατάργηση της λατρείας του Βάαλ δημιούργησε σοβαρά πολιτικά προβλήματα με τους Φοίνικες. Υποχρεώθηκε να πληρώσει φόρο υποτελείας στον Ασσύριο βασιλιά.

Μ. ΙΩΑΧΑΖ
Β’ Βασ.ιγ
Τον Ιηού διαδέχτηκε ο γιος του Ιωάχαζ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ο Αζαήλ της Συρίας συρρίκνωσε τον Ισραήλ σε σημείο να είναι λίγο περισσότερος απ’ τη λοφώδη περιοχή του Ευφραίμ. Εξαιτίας της πίεσης προσευχήθηκε στο Θεό για βοήθεια κι ο Θεός του υποσχέθηκε απελευθέρωση που ήρθε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου του (Β’ Βασ.ιγ:4,5).

Ν. ΙΩΑΣ
Β’ Βασ.ιγ:10-25
Επιτέθηκε στη Συρία και ξανακέρδισε τις πόλεις που είχαν χαθεί απ’ τον πατέρα του. Σεβάστηκε τον Ελισσαιέ και τον τίμησε όταν αυτός αρρώστησε και πέθανε. Ήταν τότε που ο Ελισσαιέ του είχε δώσει ένα μάθημα με τα βέλη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της βασιλείας του, επιτέθηκε κατά του Αμασία, βασιλιά του Ιούδα, λεηλάτησε την Ιερουσαλήμ και το ναό κι έκλεψε τους θησαυρούς του παλατιού (Β’ Βασ.ιδ:13,14).

Ξ. ΙΕΡΟΒΟΑΜ Β’
Β’ Βασ.ιδ:23-29   Αμώς
Ο Ιεροβοάμ Β’, ο 13ος βασιλιάς, ήταν γιος του Ιωάς. Ξανακέρδισε την περιοχή που είχαν πάρει οι Σύριοι. Η βασιλεία του ήταν βασιλεία επέκτασης και ευημερίας.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ο Αμώς κι ο Ωσηέ προφήτεψαν ότι ο Ισραήλ θα αιχμαλωτιζόταν.

Ο. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ 
Μια κατάσταση αναρχίας ακολούθησε το θάνατο του Ιεροβοάμ Β’. Ο ένας μετά τον άλλο οι βασιλιάδες εδολοφονούντο.
Ο Ωσηέ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς. Ο Σαλμανασάρ ο βασιλιάς της Ασσυρίας απείλησε το Ισραήλ. Ο Ωσηέ συμφώνησε να του πληρώσει φόρο υποτέλειας, όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν πλήρωσε και ζήτησε βοήθεια απ’ την Αίγυπτο. Ο Σαλμανασάρ εισέβαλε και κυρίευσε τη χώρα. Οι Ισραηλίτες πάρθηκαν σκλάβοι.