Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - Τα πρακτικά του γάμου

Γάμος

Τρόπος άσκησης και ετοιμασίας για τον ουρανό.

Πορεία κένωσης.

Μέσο για την τελειοποίηση σου και την ετοιμασία σου για τον ουρανό. 

Τρόπος και δρόμος Αγιότητας.

Γιατί έτσι τελικά βρίσκεις τον εαυτό σου και το Θεό. Για να απολαμβάνεις τον ουρανό στη γη. Η μήπως δεν είναι έτσι; Από εμάς εξαρτάται αυτό. 

Άντρες

Άντρες αγαπάτε τις γυναίκες σας. Όχι την καλοπέραση σας. Όχι τους εαυτούς σας. Όχι τις δικές σας ικανότητες και δεξιοτεχνίες. Όχι το επάγγελμα σας που σας προσδιορίζει και σας δίνει εξουσία. Κάντε αντικείμενο της αγάπης σας τη γυναίκα σας. Βγείτε έξω από τον εαυτό σας. Από το ναρκισσισμό σας και τη φιλαυτία σας. Ξεκινήστε να αγαπάτε κάτι άλλο εκτός του εαυτού σας, τη διασκέδαση σας τη ικανοποίηση και τις προσωπικές απολαύσεις. Αγάπη σημαίνει θυσία πόνος κόστος.

Προϋποθέσεις Επιτυχίας

Ας δούμε το πνεύμα του Ευαγγελίου. Πορεία κένωσης.  Θεός, άνθρωπος, φτωχός, ονειδισμός, σταυρική πορεία, θάνατος, ανάσταση. Ζωή αιώνια. Όπως ο Χριστός που αγάπησε την εκκλησία, και τι έκανε; Στάθηκε δίπλα, πόνεσε, έκλαψε, δίψασε, έμεινε νηστικός, έπλυνε τα πόδια των μαθητών  και του Ιούδα που σε λίγο εν γνώση Του θα Τον πρόδιδε, και για να κάνει χαρούμενη την Κυρία Του φορτώθηκε τα λάθη της, ο αίρων την αμαρτία του κόσμου, και σταυρώθηκε για να τη λυτρώσει.

Δεν παντρεύομαι για να βρω απλά κάποιον υπηρέτη, να με ικανοποιεί σεξουαλικά, να μου κρατά συντροφιά και να απολαμβάνω την καλοπέραση μου. Παντρεύομαι γιατί επιλέγω αυτό το δρόμο για να μοιάσω στον Κύριο μου και να ετοιμάζομαι ζώντας από τώρα τα γνωρίσματα της Βασιλείας των ουρανών. 

Γνωρίζω την απόλαυση της υπηρεσίας, υπηρετώντας,  δίνοντας από την αγάπη μου, θυσιάζοντας τις προσωπικές μου επιλογές και απολαύσεις στο σύντροφο στην αρχή και στα παιδιά μου αργότερα.

Και μέσα απ' αυτό το πνεύμα θα απολαμβάνω τη συντροφιά και την αγάπη του άλλου ήμισυ και την υπηρεσία του και όλα όσα μας χαρίζει πλούσια ο Κύριος μέσα από το γάμο.

Δρόμος Σταυρού

Πάρε λοιπόν τα λάθη της πάνω σου, μην της φωνάζεις. Και αν αυτή σε σταυρώνει αυτή είναι η  αποστολή σου, έτσι θα λυτρωθείς κι εσύ μαζί της. Υπηρέτησε την. Πλύνε και κάνα πιάτο αν πλένει κι αυτή βέβαια, γιατί σήμερα όλα τα κάνουν άλλοι, αλλά λέμε. Φτιάξε της κάνα καφέ. Πρόσεξε την εργασία της, τίμησε την, άστη να δημιουργήσει μαζί σου. Επαίνεσε τα καλά της πρώτα και με αγάπη και χάρη, τρυφερά προσπάθησε να  αγγίξεις και αυτά που πονάνε, τα σκοτεινά και δύσκολα της σημεία. Αφού όμως πρώτα δεις τα δικά σου, ξέροντας πόσο δύσκολο είναι να κόψεις ένα, όχι πολλά ελάττωμα σου, μετά με κατανόηση δες και βοήθησε και τη γυναίκα που σου χάρισε ο Θεός.

Η προίκα του έρωτα

Εκμεταλλεύσου τα μέλια πριν τελειώσουν. Επένδυσε σωστά στη πρώτη αγάπη για να σου αποδώσει καλά μερίσματα στο μέλλον. Με κόπο σκάψε βαθιά και βάλε θεμέλια στη σχέση σου με τη σύζυγο σου πριν τελειώσουν τα αποθέματα της πρώτης αγάπης.

Γρήγορα η φθορά της καθημερινότητας και οι τριβές της καθημερινής ζωής θα σε προφτάσουν και αλίμονο αν δεν έχει απλώσει ρίζες και δεν έχεις ποτίσει και καλλιεργήσει το χωράφι της σχέσης σας μέχρι τότε. Τα αποτελέσματα;  2 στους 3 γάμους που γίνονται σήμερα πολύ γρήγορα τελειώνουν. Δεν είχαν ρίζες. Και ξεράθηκε η αγάπη. Έσβησε.

Γυναίκες

Οι γυναίκες να υποτάσσεστε στον άντρα σας. Όχι στα πάθη σας και στις ανόητες επιθυμίες σας. Στα κελεύσματα της αμαρτίας του κόσμου, αλλά στους άντρες σας. Όχι στη μάνα σας, στον πατέρα σας, στην αρρωστημένη σχέση που θέλεις να διατηρήσεις με την οικογένεια του πατέρα σου, αλλά στον άντρα σου. Όπως η Εκκλησία στο Χριστό. Όχι στις ανοησίες του στις κακίες του αλλά υποτάξου με Πνεύμα Χριστού ως εις τον Κύριο.

Και σ' αυτά που είσαι απόλυτα σίγουρη ότι έχει λάθος μην τον ξεφτιλίσεις αλλά με τρυφερότητα και ανωτερότητα πείσε τον για το σωστό. Και αν δεν το δεχτεί; Μακάριος ο άνθρωπος που ακολουθεί τις βασιλικές διαταγές και παίρνει την τελευταία θέση. Ας γίνει αυτό που θέλει ο Χριστός. Ας μη μου περάσει εμένα ας μη γίνει το δικό μου αλλά το δικό σου άνδρα μου. Όταν ο Χριστός θριαμβεύει, η ευλογιά θα είναι διάχυτη. Ας μη γίνει το δικό μου πες. Και έτσι κερδίζεις την εκτίμηση του άνδρα σου και θα σε υπολογίζει πιο πολύ.
Άσε τον να έχει τον πρώτο λόγο.

Μην προσπαθείς με δόλιους  τρόπους, κρεβατομουρμούρα κ.λπ. να του αλλάξεις την άποψη του. Αλλά με λεπτότητα και σεβασμό εξέφρασε την άποψη σου ανέλυσε τα επιχειρήματα σου και σεβάσου και  τη θέση που του έχει δώσει ο Θεός να κυβερνά αυτός όχι όμως με αυθαιρεσία το σπιτικό σας.

Ο καλός κυβερνήτης πλοίου αεροπλάνου μπορεί να κρατά το πηδάλιο αλλά δεν κάνει ότι του καπνίσει. Υπακούει σε νομούς και διατάξεις. Πρέπει το καράβι να φτάσει στο προορισμό του. Και στην πορεία συνεχώς πρέπει να επαναπροσδιορίζει τη θέση του και τον τελικό στόχο. Έτσι είναι και η σχέση μέσα στο γάμο.

Συνεχώς επαναπροσδιορίζεται και μπαίνουν νέοι στόχοι. Γέννηση παιδιών, σχολεία, αλλαγή κατοικίας, πως είναι το καράβι μας, δηλαδή η σχέση μας. Προχωράμε καλά;  Σαν ζευγάρι ξεκινάμε σαν ζευγάρι προχωράμε κι όχι συμβατικά, αλλιώς αποτύχαμε κι η αποτυχία αγγίζει και τα παιδιά μας.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βλέπουν αγαπημένους το μπαμπά και τη μαμά. Να μην τσακώνονται. Γιατί έτσι τραυματίζονται και αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα.

ΖΕΥΓΑΡΙ

Οι γυναίκες δεν εξουσιάζετε το σώμα σας ομοίως και οι άνδρες. Γιατί η χαρά μας και η απόλαυση εάν θέλουμε να είναι υπαρξιακή και να  μας γεμίζει ολοκληρωτικά σαν έκφραση πληρότητας,  μόνο όταν περνά μέσα από τον άλλο θα λειτουργήσει.

Όχι στεγνό σεξ όχι απλά στιγμιαίες απολαύσεις αλλά βαθιές ολοκληρωμένες υπαρξιακές απολαύσεις. Ο άνθρωπος είναι αγαπητικό ον. Είναι έτσι πλασμένος να αγαπάει και να αγαπιέται. Μονό έτσι νοιώθει ότι έχει αξία και σ' αυτό έγκειται η ολοκλήρωση και η ψυχοσωματική του υγειά.

Εφήμερες απολαύσεις

Σήμερα όλοι αναζητούν πρόσκαιρες και εφήμερες απολαύσεις. Εφήμερες σχέσεις. Η οκνηρία του ανθρώπου να πονέσει, να μοχθήσει δηλαδή, για να μπορέσει να απολαύσει ευλογημένο καρπό. Σήμερα όλο και περισσότεροι αναζητούν να επενδύσουν την ψυχή τους σε σχέσεις που υπόσχονται ιλιγγιώδεις αποδώσεις αλλά υψηλότατου ρίσκου. Και συνήθως  έρχεται η κατάρρευση. Χρεοκόπησε η σχέση. 

Μετά τα ηρεμιστικά ψυχολόγοι σύμβουλοι γάμου, ναρκωτικά αλκοόλ εθισμός σε διαφορά πάθη παράνομα ημινόμιμα και νόμιμα για να μην βλέπουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε και μας πονάει αλλά και που δεν έχουμε διάθεση η και γνώση αν θέλετε να την αλλάξουμε. Γιατί με τη δημιουργική πνοή του Παντοδύναμου Κυρίου μας Ιησού Χριστού όλα μπορούν να αλλάξουν. Όλα είναι στο χέρι μας.

Αναζητώντας την αγάπη

Το παιδί σου αδελφέ μου αγάπη ψάχνει όχι τα ψεύτικα υποκατάστατα της που του προσφέρεις απλόχερα. Η γυναίκα σου λίγο χρόνο να της δώσεις θέλει. Να της δείξεις με την προσωπική σου αφιέρωση σε χρόνο και κόπο την αγάπη σου και όχι μονό τα χρήματα σου.

Ο άνδρας σου γυναίκα, θέλει την τρυφερότητα σου την εκτίμηση σου και όχι στεγνά ξερά να του καλύπτεις  τις συζυγικές σου υποχρεώσεις. Και νομίζεις ότι έτσι έβγαλες την υποχρέωση;

Και ότι αγαπάς τα παιδιά σου επειδή τα λιώνεις για να σου φέρουν μεγάλους βαθμούς για να καλύψεις τα κόμπλεξ σου και τις προσωπικές αποτυχίες σου; Αυτό είναι αγάπη; Αυτό είναι θυσία; Πότε θα δείξεις πραγματική κατανόηση στοργή και εκτίμηση στα παιδιά σου;

Εκτίμηση στις επιλογές τους και στη δυνατότητα αυτονόμησης από τις δικές σου πολλές φορές άρρωστες και κούφιες επιθυμίες;