Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Συγχώρησε μας για τα Χριστούγεννα!

Ήταν οι μέρες των Χριστουγέννων και όλα στο σπίτι βούιζαν από την προετοιμασία της γιορτής.

Όλοι ήταν τόσο απασχολημένοι που δεν έβρισκαν λίγο χρόνο για να διαθέσουν στο μικρό κοριτσάκι του σπιτιού, που οτιδήποτε έκανε για να κερδίσει την προσοχή ή τη βοήθειά τους, ήταν αιτία για να την μαλώσουν που έμπαινε στα πόδια τους.  
Καθώς αργά το βράδυ η μητέρα το έβαλε στο κρεβάτι για ύπνο, το κορίτσι άρχισε ως συνήθως να λέει την προσευχή του, το «Πάτερ ημών». Κουρασμένη όμως καθώς ήταν από όλη τη φασαρία της προετοιμασίας των Χριστουγέννων, προσευχήθηκε: “...και συγχώρεσέ μας για τα Χριστούγεννά μας, όπως κι εμείς συγχωρούμε εκείνους που κάνουν Χριστούγεννα σε βάρος μας...!”

Πρόκειται βέβαια για φανταστική ιστορία, όμως τα λόγια της προσευχής της ίσως θα έπρεπε να ακουστούν δυνατά και καθαρά σήμερα. “ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!”

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά και κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή εξαφανίζεται συστηματικά το όνομα του “Χριστού”. Άλλοι επιχειρηματολογούν για την αληθινή “σημασία” των Χριστουγέννων και άλλοι για την ορθή ημερομηνία τους.

Αλλά το ΚΥΡΙΟ πρόβλημα βρίσκεται μάλλον στον τρόπο που οι Χριστιανοί ενεργούν γύρω από τα πράγματα του Χριστού σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Συχνά δίνεται πολλή προσοχή και προσπάθεια να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν και να δεχτούν τον χριστιανικό τρόπο ζωής όσοι δεν έχουν χριστιανική πίστη.

Όμως δεν δίνεται αρκετή σκέψη στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι ζούμε πραγματικά τις ζωές μας, διότι, αν σαν Χριστιανοί ζούσαμε πραγματικά όπως μας έχει διατάξει ο Θεός να ζούμε, θα είχαμε περισσότερη επίδραση στον τρόπο που οι άνθρωποι ενεργούν απέναντι σ’ εμάς και τις αρχές που πρεσβεύουμε, παρά να χαρακτηρίζουμε τους γείτονές μας ως σκληρούς αμαρτωλούς, και απρόθυμους να μετανοήσουν...

Αν κάναμε την ίδια προσπάθεια που διαθέτουμε για τα Χριστούγεννα, για να ζήσουμε σωστά σαν Χριστιανοί, θα υπήρχε πολύ καλύτερη εντύπωση για τους Χριστιανούς σ’ αυτό τον κόσμο. Εμείς όμως φαίνεται ότι αφηνόμαστε να ξεπεράσουμε κάθε όριο στην εποχή των Χριστουγέννων.

Η πραγματική έννοια των Χριστουγέννων, υποτίθεται πως είναι να τιμηθεί η γέννηση του Βασιλιά των βασιλιάδων! Εντούτοις, ολόκληρη η περίοδος των Εορτών έχει γίνει εμπορευματική πράξη ακόμη και στους χώρους των χριστιανικών εκκλησιών...

Μήπως είναι καιρός πια, να πούμε “Συγχώρεσε τα Χριστούγεννά μας”, και επιτέλους να καταλάβουμε πως πρέπει να τιμούμε και να δοξάζουμε όχι τη Γέννηση του Χριστού αλλά τον Χριστό που γεννήθηκε;...