Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Εικόνες


«Φυλάγετε, λοιπόν, καλά τις ψυχές σας..μήπως και διαφθαρείτε, και κάνετε για τον εαυτό σας κάποιο είδωλο, την εικόνα κάποιας μορφής, ομοίωμα αρσενικού ή θηλυκού» (Δευτερονόμιον 4:15-16)

«Προσέχετε στον εαυτό σας, μήπως κάποτε λησμονήσετε τη διαθήκη τού Κυρίου τού Θεού σας, που έκανε σε σας, και κάνετε για τον εαυτό σας είδωλο, εικόνα κάποιου, την οποία ο Κύριος ο Θεός σου απαγόρευσε.» (Δευτερονόμιον 4:23)

«Αν, αφού γεννήσεις γιους, και γιους των γιων, και πολυχρονήσετε επάνω στη γη, διαφθαρείτε, και κάνετε είδωλο, εικόνα κάποιου, και πράξετε πονηρά μπροστά στον Κύριο τον Θεό σου, ώστε να τον παροργίσετε. . .θα αφανιστείτε ολοκληρωτικά.» (Δευτερονόμιον 4:25-26)


«Και αφαίρεσε. . .εικόνα από τον οίκο τού Κυρίου, και όλα τα θυσιαστήρια, που είχε οικοδομήσει επάνω στο βουνό τού Κυρίου, και στην Ιερουσαλήμ″ και τα έρριξε έξω από την πόλη.» (Χρονικών Β' 33:15)

«Τα είδωλά τους είναι ασήμι και χρυσάφι, έργα χεριών ανθρώπων″ στόμα έχουν, και δεν μιλούν″ μάτια έχουν, και δεν βλέπουν″ αυτιά έχουν, και δεν ακούν″ ρουθούνια έχουν, και όσφρηση δεν έχουν″ χέρια έχουν, και δεν ψηλαφούν″ πόδια έχουν, και δεν περπατούν″ ούτε μιλούν με τον λάρυγγά τους. Όμοιοι μ' αυτά ας γίνουν αυτοί που τα φτιάχνουν, καθένας που ελπίζει σ' αυτά.» (Ψαλμοί 115:4-8)

«Με ποιον, λοιπόν, θα εξομοιώσετε τον Θεό; Ή, τι ομοίωμα θα προσαρμόσετε σ' αυτόν; Ο τεχνίτης χωνεύει μια γλυπτή εικόνα, και ο χρυσοχόος απλώνει επάνω της χρυσάφι, και χύνει ασημένιες αλυσίδες. Ο φτωχός, κάνοντας προσφορά, διαλέγει άσηπτο ξύλο″ και αναζητάει για τον εαυτό του έναν επιδέξιο τεχνίτη, για να κατασκευάσει μια γλυπτή εικόνα, που δεν σαλεύει.» (Ησαΐας 40:18-20)

«Επειδή, τη δόξα τού στολισμού τους, τη μεταχειρίστηκαν σε υπερηφάνεια, και απ' αυτή έκαναν τις εικόνες» (Ιεζεκιήλ 7:20)

«Και πήρες τα σκεύη τής λαμπρότητάς σου, αυτά από το χρυσάφι μου, κι αυτά από το ασήμι μου, που σου είχα δώσει, και έκανες για τον εαυτό σου αρσενικές εικόνες. . .και πήρες τα κεντητά σου ιμάτια″ και τις σκέπασες″ και έβαλες μπροστά τους το λάδι μου και το θυμίαμά μου.» (Ιεζεκιήλ 16:17-18)

«Αφού, λοιπόν, είμαστε γένος τού Θεού, δεν πρέπει να νομίζουμε τον Θεό ότι είναι όμοιος με χρυσάφι ή ασήμι ή πέτρα, χαραγμένα με τέχνη και επινόηση ανθρώπου.» (Πράξεις 17:29)

«Ενώ έλεγαν ότι είναι σοφοί, έγιναν μωροί. Και άλλαξαν τη δόξα τού άφθαρτου Θεού σε ομοίωμα εικόνας φθαρτού ανθρώπου, και πουλιών και τετράποδων και ερπετών.» (Ρωμαίους 1:22-23)

ΣΧΟΛΙΑ:

Δυστυχώς η κρατική Ορθόδοξη εκκλησία έχει επιβάλει με την ψευτοσύνοδο του 843, την εσφαλμένη άποψη πως πρέπει να υπάρχουν εικόνες οι οποίες πρέπει μάλιστα να προσκυνούνται από τους πιστούς. Επισήμως η Ορθόδοξη εκκλησία λέει πως η προσκύνηση αυτή είναι «τιμητική», από την στιγμή όμως που οι άνθρωποι θυμιάζουν, ανάβουν καντήλια και αποδίδουν θαύματα σε εικόνες αυτό είναι πολύ περισσότερο λατρεία παρά τιμή.

Ο Θεός στην Αγία Γραφή ΠΟΤΕ δεν έδωσε εντολή να προσκυνούνται εικόνες έστω και τιμητικά. Αντίθετα μια από τις βασικές εντολές του Θεού λέει: «Μη κάνεις για τον εαυτό σου είδωλο μήτε ομοίωμα κάποιου, από όσα είναι στον ουρανό επάνω ή όσα είναι στη γη κάτω ή όσα είναι στα νερά κάτω από τη γη· μη τα προσκυνήσεις μήτε να τα λατρεύσεις.» (Έξοδος 20:4-5).

Και θα πουν κάποιοι πως «οι εικόνες δεν είναι είδωλα». Ακόμα και έτσι αν είναι, δεν είναι «ομοιώματα κάποιου»; Και βέβαια είναι ομοιώματα προσώπων, και από την στιγμή που προσκυνούνται είναι και είδωλα.

Μήπως σας θυμίζουν κάτι τα παρακάτω; : «Τα είδωλα των εθνών είναι ασήμι και χρυσάφι, έργο χεριών ανθρώπου. Στόμα έχουν, και δεν μιλούν· μάτια έχουν, και δεν βλέπουν· αυτιά έχουν, και δεν ακούν· ούτε υπάρχει πνοή στο στόμα τους. Όμοιοι μ' αυτά ας γίνουν, αυτοί που τα φτιάχνουν· καθένας που ελπίζει σ' αυτά!» (Ψαλμοί 135:15-18).

Κατά καιρούς βέβαια όλο και κάποια εικόνα δακρύζει, όλο και κάποια εικόνα ματώνει. Ίσως φανεί σκληρό αυτό που θα πω άλλα καλώς ή κακώς έτσι είναι: όπου τα «θαύματα» των εικόνων δεν είναι απάτη, είναι από τον διάβολο. Δεν το λέω εγώ. Η Αγία Γραφή λέει πως ο διάβολος θα κάνει «θαύματα» με εικόνες: «Και του δόθηκε η ικανότητα να δώσει πνεύμα στην εικόνα τού θηρίου, ώστε η εικόνα τού θηρίου να μιλήσει, και να κάνει, όσοι δεν προσκυνήσουν την εικόνα τού θηρίου, να θανατωθούν.» (Αποκάλυψις 13:15). Και θα πείτε μα εδώ μιλάει για εικόνα του θηρίου. Στην Αγία Γραφή ο Θεός ποτέ δεν έκανε θαύματα μέσω εικόνων, μόνο ο διάβολος έχει προφητευτεί πως θα κάνει. Ποιος τον εμποδίζει να θαυματουργήσει και μέσα από οποιαδήποτε άλλη εικόνα; Θα ρωτήσετε πάλι: «Και ποιο συμφέρων έχει ο διάβολος να προσκυνούνται οι «χριστιανικές» εικόνες;» Αγαπητοί ο διάβολος ένα πράγμα θέλει να μην προσκυνείται ο Θεός όπως ο ίδιος ο Θεός το θέλει. Πώς θέλει ο Θεός να τον προσκυνούμε; «Οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με πνεύμα και με αλήθεια· επειδή, ο Πατέρας τέτοιου είδους ζητάει να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν.» (Ιωάννης 4:23). Ο Θεός ζητά προσκύνηση «εν πνεύματι». Δεν μπορούμε ν' αντικαταστήσουμε «τη δόξα του άφθαρτου Θεού σε ομοίωμα εικόνας φθαρτού ανθρώπου!" (Ρωμαίους 1:21-23). Όποιος προσκυνά εικόνες δεν λατρεύει τον Θεό.

Και ίσως πάλι μου πείτε: «Εντάξει ο Θεός δεν θέλει να προσκυνούμε την εικόνα του. Οι 'Αγιοι όμως;». Αγαπητοί οι 'Αγιοι δεν ζητούν ούτε προσκύνηση στην εικόνα τους ούτε πουθενά. Μια φορά ο Κορνήλιος πήγε να προσκυνήσει τον Πέτρο. Τι του είπε ο 'Αγιος Απόστολος; «Σήκω επάνω· και εγώ ο ίδιος άνθρωπος είμαι.» (Πράξεις 10:26).

«Μα να μην ανάβουμε καντήλια στους Αγίους;» Τα καντήλια είναι μια μορφή θυσίας. Όταν άνθρωποι θέλησαν να προσφέρουν θυσία στον Παύλο και στον Βαρνάβα τότε αυτοί έκραξαν: «'Ανδρες, γιατί τα κάνετε αυτά; Κι εμείς άνθρωποι είμαστε, ομοιοπαθείς με σας, κηρύττοντας σε σας!» (Πράξεις 14:15).

Μα να μην προσκυνούμε τους αγγέλους; Όταν ο Ιωάννης έπεσε να προσκυνήσει έναν άγγελο τότε αυτός τον εμπόδισε λέγοντας: «Πρόσεχε, μη το κάνεις αυτό· εγώ είμαι σύνδουλός σου, και των αδελφών σου, που έχουν τη μαρτυρία τού Ιησού· τον Θεό προσκύνησε.» (Αποκάλυψις 19:10).

Πρέπει να φυλάτε τις ψυχές σας, αγαπητοί: «Φυλάγετε, λοιπόν, καλά τις ψυχές σας. . .μήπως και διαφθαρείτε, και κάνετε για τον εαυτό σας κάποιο είδωλο, την ΕΙΚΟΝΑ κάποιας μορφής, ομοίωμα αρσενικού ή θηλυκού» (Δευτερονόμιον 4:15-16)

Πρέπει να προσέχετε τον εαυτό σας: «Προσέχετε στον εαυτό σας, μήπως κάποτε λησμονήσετε τη διαθήκη τού Κυρίου τού Θεού σας, που έκανε σε σας, και κάνετε για τον εαυτό σας είδωλο, ΕΙΚΟΝΑ κάποιου, την οποία ο Κύριος ο Θεός σου απαγόρευσε.» (Δευτερονόμιον 4:23)

Πρέπει να προσέχετε μην περηφανευτείτε: «Επειδή, τη δόξα τού στολισμού τους, τη μεταχειρίστηκαν σε υπερηφάνεια, και απ' αυτή έκαναν τις ΕΙΚΟΝΕΣ.» (Ιεζεκιήλ 7:20)

«Αφού, λοιπόν, είμαστε γένος τού Θεού, δεν πρέπει να νομίζουμε τον Θεό ότι είναι όμοιος με χρυσάφι ή ασήμι ή πέτρα, χαραγμένα με τέχνη και επινόηση ανθρώπου.» (Πράξεις 17:29) .."



                                           (πηγη: Αποστασία online)