Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο Δημιουργός και η δημιουργία



Η αλήθεια σχετικά με την μετάνοια

Στην αναζήτηση της αλήθειας, μια από τις πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις είναι, «Από πού προήλθα;». Το βιβλίο του Θεού, η Βίβλος, απαντά σε αυτό το ερώτημα. Λέει ότι ο Θεός πάντοτε υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, και ότι ο Θεός δημιούργησε ό, τι υπάρχει. «Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη» (Γένεση α:1 Φίλος).


Η σημαντικότερη δημιουργία του Θεού ήταν ο άνθρωπος. Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο για να λατρεύει το Θεό και να έχει κοινωνία μαζί του. Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο ένα όμορφο κήπο που ονομάζεται Εδέμ για να ζει. Ο άνθρωπος, ο Αδάμ, ελεύθερα θα μπορούσε να πάρει από όλα τα όμορφα πράγματα στον κήπο, εκτός από ένα δέντρο. Ο Θεός απαγόρευσε στον Αδάμ να φάει από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, γιατί αν το έκανε, σίγουρα θα πέθαινε.

Στον άνθρωπο δόθηκε μια επιλογή. Θα μπορούσε να αγαπά και να υπακούει τον Θεό, απολαμβάνοντας όλα τα καλά πράγματα που ο Θεός του έδωσε, ή θα μπορούσε να διαλέξει να μην υπακούσει στον Θεό.

Ο Σατανάς εξαπατά τον άνθρωπο

Ακριβώς όπως ο Θεός είναι αγαθός, υπάρχει ένα ον που είναι κακό. Το όνομά του είναι Σατανάς. Ο Σατανάς κάποτε ήταν άγγελος του Θεού. Όμως, ήθελε να είναι ίσος με τον Θεό και οδήγησε μια εξέγερση αγγέλων ενάντια στον Θεό. Ο Θεός έχοντας όλη τη δύναμη, κατέστειλε την εξέγερση. Έχει προετοιμάσει ένα μέρος αιώνιας τιμωρίας για τον Σατανά. Επί του παρόντος, ο Θεός εξακολουθεί να επιτρέπει στον Σατανά να Του αντιστέκεται. Ο τρόπος που ο Σατανάς αντιτίθεται στον Θεό, είναι προσπαθώντας να κάνει τον άνθρωπο να υπηρετεί αυτόν και όχι τον Θεό.

Ο Σατανάς εμφανίστηκε στην Εύα, τη γυναίκα του Αδάμ, στον κήπο της Εδέμ για την βάλει σε πειρασμό να φάει από τον απαγορευμένο καρπό. Η Εύα έδωσε προσοχή στα ψέματα του Σατανά. Έφαγε από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, έδωσε και στον Αδάμ που έφαγε επίσης. Όταν έφαγαν, ανυπάκουσαν το Θεό και αμάρτησαν. Αμαρτία είναι η ανυπακοή στο Θεό.

Οι συνέπειες της αμαρτίας

Ο Θεός έπρεπε να τιμωρήσει τον Αδάμ. Ο Αδάμ έπρεπε να φύγει από τον κήπο της Εδέμ. Τώρα, ο Αδάμ έπρεπε να εργάζεται σκληρά για την τροφή του και όταν μεγάλωνε, έπρεπε να πεθάνει. Ωστόσο, η μεγαλύτερη θλίψη της αμαρτίας είναι ότι αποχωρίζεσαι από τον Θεό. Ο Αδάμ δεν θα μπορούσε πλέον να περπατά και να συνομιλεί με τον Θεό κάθε μέρα στον κήπο.

Εφόσον ο Αδάμ και η Εύα είναι ο πατέρας και η μητέρα όλης της ανθρωπότητας, είμαστε σαν αυτούς. Από τη γέννησή μας είμαστε αμαρτωλοί, αποχωρισμένοι από τον Θεό. Αυτό είναι που συνέβη: διαμέσου ενός ανθρώπου η αμαρτία μπήκε μέσα στον κόσμο, και με την αμαρτία ο θάνατος, και με τον τρόπο αυτό ο θάνατος πέρασε μέσα σε όλους τούς ανθρώπους, για τον λόγο ότι όλοι αμάρτησαν· (Ρωμαίους ε:12 Φίλος).

Οι άνθρωποι που δεν αλλάζουν από την αμαρτωλή τους κατάσταση, θα πεθάνουν και θα πάνε στην κόλαση μαζί με τον Σατανά και τους εξεγερμένους αγγέλους. Η κόλαση είναι μια λίμνη φωτιάς και θείου (Αποκάλυψη κα:8).

Δυνατότητα αλλαγής

Ο Θεός συνέχισε να αγαπά τον άνθρωπο, ακόμα και μετά την αμαρτία. Ο Σατανάς μπορεί να κέρδισε μια νίκη στον κήπο της Εδέμ, αλλά ο Θεός δεν ηττήθηκε. Ο Θεός προειδοποίησε τον Σατανά ότι θα γεννηθεί ένας απόγονος της γυναίκας που θα συντρίψει το κεφάλι του (Γένεση γ:15).
Ο Θεός μιλούσε για τον Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς ήταν ένας ιδιαίτερος απογόνους μιας γυναίκας. Ο πατέρας του δεν ήταν άνθρωπος. Ο πατέρας του ήταν το Άγιο Πνεύμα του Θεού. Το Άγιο Πνεύμα έκανε την παρθένα Μαρία, να συλλάβει το παιδί. Ένας άγγελος εξήγησε στον Ιωσήφ, που ήταν να παντρευτεί τη Μαρία, «Ιωσήφ, γιε τού Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου· επειδή, αυτό που γεννήθηκε μέσα της είναι από το Άγιο Πνεύμα· και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού· επειδή, αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους» (Ματθαίος α:20-21 Φίλος).

Δεδομένου ότι πατέρας του Ιησού ήταν ο Θεός και δεν ήταν άνθρωπος, δεν κληρονόμησε την αμαρτωλή ανθρώπινη φύση. Αλλά ο Ιησούς ήταν ένας τέλειος άνθρωπος, μεγάλωσε σαν άνθρωπος. Στην ηλικία των τριάντα, ο Ιησούς άρχισε τη δημόσια διακονία Του, κατά την οποία έκανε πολλά θαύματα θεραπείας και βοήθησε πολλούς. Σ’ όλη Του τη ζωή ο Ιησούς πάντα έλεγε την αλήθεια, έκανε το θέλημα του Θεού, και ποτέ δεν αμάρτησε.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής του Ιησού δεν Τον δέχτηκαν σαν τον Θεό. Έκαναν σχέδια για να Τον σκοτώσουν. Επέλεξαν να Τον κτυπήσουν και να Τον σταυρώσουν. Ο Ιησούς, θα μπορούσε να τους σταματήσει, αλλά επέτρεψε να Τον σκοτώσουν. Ζήτησε από τον Θεό, τον Πατέρα Του, να τους συγχωρήσει για τις αμαρτίες τους. «Και ο Ιησούς έλεγε: Πατέρα, συγχώρεσέ τους· επειδή, δεν ξέρουν τι κάνουν. Και καθώς διαμοιράζονταν τα ιμάτιά του, έβαλαν κλήρο» (Λουκ.κγ:34 Φίλος).

Μετά τον θάνατό Του, ο Ιησούς τοποθετήθηκε σ’ ένα τάφο. Μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε. «Αλλά, τώρα, ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς· έγινε η απαρχή αυτών που έχουν κοιμηθεί» (Α’ Κορ.ιε:20 Φίλος). Η ανάσταση του Ιησού απέδειξε ότι ήταν ο Θεός. Ο θάνατος δεν είχε εξουσία σ’ Αυτόν.

Επειδή ο Ιησούς πέθανε, τάφηκε και αναστήθηκε, εμείς μπορούμε να σωθούμε. Ο Ιησούς δεν αμάρτησε ποτέ, δεν άξιζε να πεθάνει. Πέθανε στη θέση μας. «Επειδή, εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού» (Β’ Κορ.ε:21 Φίλος).

Αν μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας (να λυπηθούμε και να απομακρυνθούμε), ο Ιησούς θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και θα τις πλύνει με το αίμα Του «με τον οποίο έχουμε την απολύτρωση διαμέσου τού αίματός του, την άφεση των αμαρτημάτων, σύμφωνα με τον πλούτο τής χάρης του» (Εφες.α:7 Φίλος). Ο Ιησούς έχυσε το αίμα Του για μας. Η δική μας δουλειά είναι να μετανοήσουμε, να βαφτιστούμε στο όνομά Του και να λάβουμε το Άγιο Πνεύμα (Πράξ.β:38), και το αίμα Του θα μας ελευθερώσει. Αυτό χρειαζόμαστε κι αυτό επιθυμούμε.

Πρέπει να μετανοήσω;

Ο Θεός θέλει να μετανοήσεις. Δεν θέλει να σε τιμωρήσει αιώνια για τις αμαρτίες σου. «Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα· αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια» (Β΄ Πέτρ.γ:9).
Ναι, πρέπει να μετανοήσεις. Εάν δεν το κάνεις, θα τιμωρηθείς αιώνια. Αν μετανοήσεις, ανοίγεις την πόρτα της αιώνιας ζωής με το Θεό.

Πώς μπορώ να μετανοήσω;

Η μετάνοια είναι εύκολο πράγμα. Επιλέγεις να επανασυνδεθείς με τον δημιουργό σου, τον Θεό. Η αμαρτία του Αδάμ, απομάκρυνε τον άνθρωπο από τον Θεό. Το αίμα του Ιησού πλένει κάθε αμαρτία.

Επιλέγεις να μην είσαι πλέον ένας αμαρτωλός. Χρειάζεται να λυπηθείς για τις αμαρτίες σου, να ζητήσεις από το Θεό να σε συγχωρήσει, και να απομακρυνθείς από την αμαρτία. Όταν απομακρύνεσαι από την αμαρτία, επιστρέφεις προς τον Θεό. Επιλέγεις να μην απειθείς πλέον στον Θεό, αλλά να τηρείς το λόγο Του.

Μπορείς να προσευχηθείς στον Θεό και αν το κάνεις με ειλικρινή καρδιά, μπορείς να πιστεύεις ότι ο Θεός θα σε συγχωρέσει και θα χαρεί πολύ γι’ αυτό. «Σας λέω ότι έτσι θα είναι χαρά στον ουρανό για έναν αμαρτωλό που μετανοεί, περισσότερο παρά για 99 δίκαιους, που δεν έχουν ανάγκη μετάνοιας» (Λουκ.ιε:7 Φίλος).

Στη συνέχεια ο Θεός θέλει να βαφτιστείς στο όνομα του Ιησού, ώστε οι αμαρτίες σου να αφεθούν και να σε πλημμυρίσει με το Άγιο Πνεύμα (Πράξ.β:38). Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρεις για την αμαρτία του Αδάμ ή για τις αμαρτίες του παρελθόντος σου. Μπορείς να τακτοποιηθείς με το Θεό. Ο Ιησούς Χριστός το έκανε δυνατό. Αλλά πρέπει να επιλέξεις να μετανοήσεις.

Εδάφια:

Γέν.α:1 Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη.

Γέν.α:26 Και είπε ο Θεός: Ας κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση· και ας εξουσιάζει επάνω στα ψάρια τής θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά τού ουρανού, κι επάνω στα κτήνη, κι επάνω σε ολόκληρη τη γη, κι επάνω σε κάθε ερπετό, που σέρνεται επάνω στη γη.

Εβρ.ιγ:8 Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος χθες και σήμερα, και στους αιώνες.

Ρωμ.γ:23 δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού·

Ρωμ.ς:23 Επειδή, ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας.

Β’ Πέτρ.γ:9 Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα· αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια.

Ιωάν.ιδ:6 Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού·

Ματθ.α:21 και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού· επειδή, αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους.