Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Η αλήθεια σχετικά με την εκκλησία


Εισαγωγή

Ζούμε σε μια εποχή που ονομάζεται «οικονομία της Εκκλησίας». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Θεός ετοιμάζει ένα σώμα ανθρώπων, την εκκλησία Του. Αυτοί οι άνθρωποι, η εκκλησία, ονομάζονται επίσης και σώμα Χριστού. Ο Ιησούς είναι η κεφαλή της εκκλησίας, «διότι ο ανήρ είναι κεφαλή της γυναικός, καθώς και ο Χριστός κεφαλή της εκκλησίας, και αυτός είναι σωτήρ του σώματος» (Εφες.ε:23). Για να σωθείς, πρέπει να ανήκεις στην εκκλησία.


Πως μπορείς να ανήκεις στην εκκλησία.

Πρέπει να γεννηθείς στην εκκλησία. Αυτή η γέννηση δεν έχει να κάνει με την γέννηση από την μητέρα σου. Πρέπει να ξαναγεννηθείς. Ο Ιησούς είπε στον Νικόδημο: «Μη θαυμάσης ότι σοι είπον, Πρέπει να γεννηθήτε άνωθεν» (Ιωάν.γ:7). Ο Ιησούς είχε πει στον Νικόδημο ότι πρέπει να γεννηθεί από το νερό και το πνεύμα, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού (Ιωάν.γ:5).

Στο δεύτερο κεφάλαιο των Πράξεων των αποστόλων, άνθρωποι προστέθηκαν πρώτη φορά στην εκκλησία:

Πράξ.β:2-4 Και εξαίφνης έγεινεν ήχος εκ του ουρανού ως ανέμου βιαίως φερομένου, και εγέμισεν όλον τον οίκον όπου ήσαν καθήμενοι· και εφάνησαν εις αυτούς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ως πυρός, και εκάθησεν επί ένα έκαστον αυτών, και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου, και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν.

Ήταν 120 άνθρωποι αυτοί που γεννήθηκαν πρώτοι στην εκκλησία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είδαν αυτά που συνέβαιναν και ρώτησαν πώς θα μπορούσαν και αυτοί να γίνουν μέλη της εκκλησίας.

Πράξ.β:38 Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς· Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος.

3.000 άνθρωποι υπάκουσαν στα λόγια του Πέτρου και γεννήθηκαν επίσης στην εκκλησία, εκείνη την ημέρα. Αυτό συνέβη την ημέρα της Εβραϊκής γιορτής της Πεντηκοστής.

Το σωσμένο σώμα του Χριστού, η εκκλησία, μεγάλωνε ραγδαία και συνέχιζε να μεγαλώνει όπως είχε υποσχεθεί:

Πράξ.β:39 Διότι προς εσάς είναι η επαγγελία και προς τα τέκνα σας και προς πάντας τους εις μακράν, όσους αν προσκαλέση Κύριος ο Θεός ημών.

Μπορείς κι εσύ να γεννηθείς στην εκκλησία. Πρέπει να αναγεννηθείς, όπως οι πρώτοι πιστοί. Μερικοί θα ήθελαν να διδάξουν ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος, αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος. Όχι! Δεν υπάρχει άλλο ευαγγέλιο. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να σε οδηγήσουν σε λάθος τρόπο (Γαλ.α:7). Ο Θεός μας προειδοποιεί για τους ψευδοδιδασκάλους και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μας εξαπατήσουν.

Η Βίβλος αναφέρει πολλούς άλλους που γεννήθηκαν στην εκκλησία μετανοώντας, βαπτιζόμενοι στο όνομα του Ιησού και λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα. Οι Σαμαρείτες (Πράξεις η), η οικογένεια και οι φίλοι του Κορνήλιου (Πράξεις ι), και οι Εφέσιοι (Πράξεις ιθ) ήταν μερικοί από αυτούς. Μίλησαν επίσης σε νέες γλώσσες καθώς γεννήθηκαν στην εκκλησία.

Πολύ σύντομα, ειπώθηκε για τους Χριστιανούς - ένα άλλο όνομα για την εκκλησία - ότι είχαν γεμίσει την Ιερουσαλήμ με τις διδασκαλίες τους. Αργότερα, κάποιοι έλεγαν ότι η εκκλησία είχε φέρει τον κόσμο ανάποδα με τα καλά νέα της σωτηρίας δια Ιησού Χριστού.

Δεν καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι τις προειδοποιήσεις για λάθος τρόπους και ψεύτικες διδασκαλίες. Κάποιοι άρχισαν να ακολουθούν διδασκαλίες ανθρώπων και όχι τις διδασκαλίες του Θεού. Ισχυρίστηκαν ότι ήταν μέρος της εκκλησίας, αλλά δεν ήταν. Η αληθινή εκκλησία του Ιησού Χριστού εξακολουθούσε να ονομάζεται με το όνομά Του και ήταν γεμάτη με το Άγιο Πνεύμα. Ωστόσο, οι ψευδοδιδάσκαλοι απέκτησαν τον έλεγχο της κυβέρνησης και ενός οργανισμού που ονομαζόταν καθολική εκκλησία.

Οι άνθρωποι που πίστευαν ότι έπρεπε να μετανοιώσουν, να βαπτιστούν στο όνομα του Ιησού, και να μιλήσουν με νέες γλώσσες όταν λάμβαναν το Άγιο Πνεύμα διώχθηκαν. Κράτησαν τις διδασκαλίες της Βίβλου. Δεν άκουγαν τους ασεβείς ανθρώπους που έλεγχαν την οργανωμένη εκκλησία. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν επειδή στάθηκαν για την αλήθεια.

Τελικά, όλο και περισσότεροι εκκλησιαστικοί άντρες άρχισαν να στέκονται ενάντια στις ψεύτικες διδασκαλίες. Προσπάθησαν να οδηγήσουν την καθολική εκκλησία πίσω στις διδασκαλίες της Βίβλου. Άνδρες όπως ο Τζων Γουίκλιφ, ο Τζων Χους, ο Σαβοναρόλα, και ο Μαρτίνος Λούθηρος οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μεταρρύθμιση. Η καθολική εκκλησία καταδίωξε αυτούς τους άνδρες και τους προκάλεσε να εγκαταλείψουν την καθολική εκκλησία. Υπέφεραν πολύ προσπαθώντας να οδηγήσουν τους ανθρώπους πίσω στις αλήθειες της Βίβλου.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Τοπέκα του Κάνσας, στις ΗΠΑ, υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που αναγεννήθηκαν από το Πνεύμα. Όπως την ημέρα της Πεντηκοστής, μίλησαν με νέες γλώσσες, καθώς ο Θεός τους γέμισε με το Άγιο Πνεύμα. Έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το Άγιο Πνεύμα που αποδεικνύεται μιλώντας σε νέες γλώσσες.

Το Άγιο Πνεύμα, που έρχεται να οδηγήσει σε όλη την αλήθεια, έδειξε σε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει επίσης να βαπτιστούν στο όνομα του Ιησού. Έτσι είχαν βαπτιστεί και αυτοί που πρώτοι γεννήθηκαν στην εκκλησία. Το βάπτισμα στο όνομα του Ιησού ήταν μέρος των διδασκαλιών του Πέτρου την ημέρα της Πεντηκοστής. Οι άνθρωποι του Θεού σε όλο τον κόσμο κηρύττουν το πλήρες μήνυμα της σωτηρίας, όπως βρίσκεται στη Βίβλο.

Συμπέρασμα

Ματθ.ις:18 επί ταύτης της πέτρας θέλω οικοδομήσει την εκκλησίαν μου, και πύλαι άδου δεν θέλουσιν ισχύσει κατ' αυτής.

Ο Ιησούς ακόμα οικοδομεί την εκκλησία Του. Μπορείς κι εσύ να γίνεις μέρος αυτής της εκκλησίας, αλλά πρέπει να αναγεννηθείς όπως η πρώτη εκκλησία.

Όσοι γεννιούνται μέσα στο σώμα Του και ζουν μια άγια ζωή για τον Ιησού, είναι αυτοί που θα αρπάξει στον ουρανό για να ζήσουν αιώνια μαζί Του.

Εδάφια:

Πράξ.α:8 αλλά θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ' υμάς, και θέλετε είσθαι εις εμέ μάρτυρες και εν Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης.

Ρωμ.ιδ:7 Διότι ουδείς εξ ημών ζη δι' εαυτόν και ουδείς αποθνήσκει δι' εαυτόν.

Α΄Κορ.ιβ:7-11 Δίδεται δε εις έκαστον η φανέρωσις του Πνεύματος προς το συμφέρον. Διότι εις άλλον μεν δίδεται διά του Πνεύματος λόγος σοφίας, εις άλλον δε λόγος γνώσεως κατά το αυτό Πνεύμα, εις άλλον δε πίστις διά του αυτού Πνεύματος, εις άλλον δε χαρίσματα ιαμάτων διά του αυτού Πνεύματος, εις άλλον δε ενέργειαι θαυμάτων, εις άλλον δε προφητεία, εις άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, εις άλλον δε είδη γλωσσών, εις άλλον δε ερμηνεία γλωσσών. Πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διανέμον ιδία εις έκαστον καθώς θέλει.

Γαλ.ε:22,23 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια· κατά των τοιούτων δεν υπάρχει νόμος.

Α΄Θεσ.δ:16,17 επειδή αυτός ο Κύριος θέλει καταβή απ' ουρανού με κέλευσμα, με φωνήν αρχαγγέλου και με σάλπιγγα Θεού, και οι αποθανόντες εν Χριστώ θέλουσιν αναστηθή πρώτον, έπειτα ημείς οι ζώντες όσοι απομένομεν θέλομεν αρπαχθή μετ' αυτών εν νεφέλαις εις απάντησιν του Κυρίου εις τον αέρα, και ούτω θέλομεν είσθαι πάντοτε μετά του Κυρίου.

Εβρ.ια:13 Εν πίστει απέθανον ούτοι πάντες, μη λαβόντες τας επαγγελίας, αλλά μακρόθεν ιδόντες αυτάς και πεισθέντες και εγκολπωθέντες και ομολογήσαντες ότι είναι ξένοι και παρεπίδημοι επί της γης.

Εβρ.ιβ:14 Ζητείτε ειρήνην μετά πάντων, και τον αγιασμόν, χωρίς του οποίου ουδείς θέλει ιδεί τον Κύριον,

Ιακ.ε:14,15 Ασθενεί τις μεταξύ σας; ας προσκαλέση τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας, και ας προσευχηθώσιν επ' αυτόν, αλείψαντες αυτόν με έλαιον εν τω ονόματι του Κυρίου. Και η μετά πίστεως ευχή θέλει σώσει τον πάσχοντα, και ο Κύριος θέλει εγείρει αυτόν· και αμαρτίας αν έπραξε, θέλουσι συγχωρηθή εις αυτόν.

Α΄Πέτρ.β:24 όστις τας αμαρτίας ημών αυτός εβάστασεν εν τω σώματι αυτού επί του ξύλου, διά να ζήσωμεν εν τη δικαιοσύνη, αποθανόντες κατά τας αμαρτίας· με του οποίου την πληγήν ιατρεύθητε.

Α΄Πέτρ.β:11 Αγαπητοί, σας παρακαλώ ως ξένους και παρεπιδήμους, να απέχητε από των σαρκικών επιθυμιών, αίτινες στρατεύονται κατά της ψυχής,