Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Πώς θα αποκτήσεις εσωτερική ειρήνη και θα προοδεύσεις στην αρετή



Αν ελευθερωθείς από την περιέργεια για τη ζωή των άλλων και στρέψεις όλη σου την προσοχή στη νέκρωση των παθών, η ψυχή σου θα γεμίσει ειρήνη.

ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ πολλή ειρήνη αν δεν απασχολούμαστε συνεχώς με τα λόγια και τις πράξεις των άλλων που δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν.

Είναι αδύνατον να ζει ειρηνικά εκείνος που προσέχει τα ζητήματα των άλλων, τα ελαττώματά τους και δεν συγκεντρώνεται στον εαυτό του.


Πώς μπορεί κάποιος να ανέβει σε τέτοιο ύψος αρετής; 

Προσπαθώντας να νεκρώσει τις επιθυμίες του και έτσι του είναι δυνατόν ν’ αφιερωθεί μ’ όλη την καρδιά του στον Θεό.

Όμως εμείς έχουμε παραδοθεί στα πάθη και ανησυχούμε όχι για τα αιώνια, αλλά για τα εφήμερα.

Και ένα έστω ελάττωμα σπάνια το νικούμε. Μας λείπει ο ζήλος της καθημερινής βελτίωσης και γινόμαστε έτσι ψυχροί ή το χειρότερο, χλιαροί.

Αν μπορούσαμε να νεκρώσουμε τα πάθη μας και να μη μας απασχολούν τα πράγματα του κόσμου, τότε θα νοιώθαμε τη γεύση της θείας ουσίας και θα γινόμαστε πράγματι πολίτες του ουρανού.

Αυτή η σκλαβιά των παθών, είναι το κυριότερο, το μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο προς την τελειότητα.

Γι’ αυτό στην παραμικρή δυσκολία χάνουμε το θάρρος μας και καταφεύγουμε στη βοήθεια των ανθρώπων.

Η φλογερή αγάπη και ο αμείωτος ζήλος για το καλό, θα μας χαρίσουν μεγάλες πνευματικές νίκες.

Η αγάπη χρειάζεται ανδρεία. Όταν έχουμε τον ανδρισμό της αγάπης, ο Κύριος μας βοηθά πλούσια. Ο Κύριος βοηθάει όλους εκείνους που επιζητούν τη χάρη Του. Μέσα στη χάρη του Θεού κι ο αγώνας κατά του πειρασμού, είναι ευκαιρία.

Θα έχουμε μικρής διαρκείας πνευματική ζωή, αν περιοριζόμαστε στην τήρηση τύπων μόνο.

Για να απολαύσουμε πνευματική ειρήνη, πρέπει να βάλουμε την αξίνα, στη ρίζα των παθών.

Και ένα ελάττωμα το χρόνο αν ξεριζώνουμε σημαντική είναι η πρόοδος.

Συνήθως όμως συμβαίνει το αντίθετο. Όταν αρχίζουμε τη χριστιανική ζωή μας, είμαστε περισσότερο ζηλωτές. Σήμερα είναι αμφίβολο αν έχουμε μέρος έστω του πρώτου εκείνου ζήλου.

Δύσκολη είναι βέβαια, η απάρνηση των συνηθειών. 

Δυσκολότερη κι η πορεία αντίθετα στη θέλησή μας.

Πώς θα κερδίσεις όμως μεγάλες πνευματικές νίκες, αν δεν μάθεις να επιβάλλεσαι;

Αμέσως ν’ αντιστέκεσαι στις κακές κλίσεις. Άμεση ας είναι η διάρρηξη των δεσμών με τις κακές συνήθειες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης δέσμευσης.

Αν σου ήταν δυνατόν να καταλάβεις ποια ειρήνη σου επιφυλάσσεται και τι χαρά θα δώσεις στους άλλους με την ενάρετη ζωή σου, ασφαλώς θα είχες μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πνευματική σου ανάπτυξη και πρόοδο.