Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Η σύνεση στη ζωή μας




Δεν πρέπει να πιστεύουμε αμέσως τις διάφορες διαδόσεις και να παρασυρόμαστε στην κακολογία.

ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΑΣ απαραίτητος στη ζωή μας, είναι αυτός: Να μην πιστεύουμε αμέσως ό,τι τυχόν ακούσουμε ούτε να εκτελούμε αμέσως τις επιθυμίες της καρδιάς μας, αλλά όλα να τα εξετάζουμε με σύνεση, κρίνοντας τα πάντα ανάλογα με την σχέση τους προς το θέλημα και το Νόμο του Θεού.

Είναι τόση δυστυχώς η αδυναμία μας, ώστε ευκολότερα πιστεύουμε και κάνουμε το κακό παρά το καλό.


Οι αληθινά προοδευμένοι στην πνευματική ζωή, εκείνοι που αντικρύζουν με λαχτάρα την αγιότητα, είναι απρόθυμοι να πιστέψουν τις διάφορες διαδόσεις, γιατί γνωρίζουν ότι ο κόσμος έχει μεγάλη κλίση στην κακολογία.

Πραγματικά σοφός είναι εκείνος, που δεν ενεργεί βεβιασμένα, δεν είναι ισχυρογνώμων, δεν είναι ευκολόπιστος κι εκείνα ακόμη που κατά βάθος τα πιστεύει, δεν σπεύδει αμέσως να τα διαδώσει.

Οι συμβουλές των μεγαλύτερων είναι για σένα πολύτιμες.

Θέλεις να είσαι ασφαλής; Ζήτα πάντα τη συμβουλή των συνετών ανθρώπων, άφησε να σε καθοδηγούν αυτοί που ξέρουν περισσότερα από σένα και μην σπεύδεις ν’ ακολουθήσεις τις δικές σου επιπόλαιες σκέψεις.

Τότε θ’ αποκτήσεις πείρα μεγάλη, όταν ζεις ζωή ενάρετη, σύμφωνη με το θέλημα του Θεού.

Όσο πιο πολύ ταπεινός και πρόθυμος ν’ ακούς τους άλλους είσαι, τόσο περισσότερη ειρήνη θα έχεις στην καρδιά σου. Θα είσαι τότε, αληθινά συνετός.