Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Νέα ζωή



Να μελετάς πάντοτε το λόγο του Θεού με ένα πνεύμα προσευχής, ζητώντας από το Θεό να ανοίξει το μυαλό σου για την κατανόηση των αληθειών Του.

Η αλήθεια σχετικά με το Άγιο Πνεύμα

Εισαγωγή

«Ο Θεός είναι πνεύμα» (Ιωάν.δ:24). Το πνεύμα του Θεού συχνά αναφέρεται σαν Άγιο Πνεύμα ή το Άγιο Πνεύμα. Ήταν το ίδιο Πνεύμα του Θεού που δημιούργησε τον κόσμο και κάθε τι στον κόσμο. Το ίδιο Άγιο Πνεύμα επισκίασε την Μαριάμ για να γίνει η μητέρα του Ιησού. Το Άγιο Πνεύμα κατοικούσε πλήρως μέσα στον Ιησού και Τον ανέστησε από τους νεκρούς.


Το πνεύμα του Θεού θέλει να ζήσει μέσα σε όλους τους ανθρώπους. Θέλει να κάνει το σώμα σου σπίτι Του (Α’ Κορ.ς:19). Αυτό συμβαίνει όταν βαπτίζεσαι με Άγιο Πνεύμα. Το πνεύμα του Χριστού έρχεται να ζήσει μέσα σου.

Ποιος μπορεί να λάβει το Άγιο Πνεύμα;

Το Άγιο Πνεύμα, είναι μια υπόσχεση για όλους τους ανθρώπους παντού (Πράξ.β:39). Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μετανοήσεις, να βαφτιστείς στο όνομα του Ιησού, και να το ζητήσεις από τον Θεό (Πράξ.β:38, Λουκ.ια:13). Είναι επιθυμία του Θεού να σου δώσει το Άγιο Πνεύμα. Ζήτησέ Του να το κάνει, εμπιστευόμενος ότι θα γίνει και θα γίνει.

Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός είπε στους ανθρώπους ότι τις τελευταίες ημέρες θα στείλει το πνεύμα του «επί πάσαν σάρκαν» (Ιωήλ β:28). Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είπε ότι ο Ιησούς θα είναι Αυτός που θα βαφτίσει με το Άγιο Πνεύμα (Ματθ.γ:11). Ο Ιησούς εξήγησε στους μαθητές Του, ότι έπρεπε να τους αφήσει, αλλά τους είπε ότι θα επέστρεφε με τη μορφή του Αγίου Πνεύματος (Ιωάν.ιδ).

Ιωάν.ζ:37-39 Εάν τις διψά, ας έρχηται προς εμέ και ας πίνη. Όστις πιστεύει εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί ύδατος ζώντος θέλουσι ρεύσει εκ της κοιλίας αυτού. Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος, το οποίον έμελλον να λαμβάνωσιν οι πιστεύοντες εις αυτόν· διότι δεν ήτο έτι δεδομένον Πνεύμα Άγιον, επειδή ο Ιησούς έτι δεν εδοξάσθη.

Δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του, ο Ιησούς έκανε ό, τι είχε υποσχεθεί. 120 μαθητές Του περίμεναν στην Ιερουσαλήμ. 

«Και εξαίφνης έγεινεν ήχος εκ του ουρανού ως ανέμου βιαίως φερομένου, και εγέμισεν όλον τον οίκον όπου ήσαν καθήμενοι· και εφάνησαν εις αυτούς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ως πυρός, και εκάθησεν επί ένα έκαστον αυτών, και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου, και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν» (Πράξ.β:2-4). 

Πολλοί άνθρωποι ήρθαν να δουν τι συνέβαινε. Ο Πέτρος τους εξήγησε ότι και αυτοί θα μπορούσαν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα. Τρεις χιλιάδες εκείνη τη μέρα υπάκουσαν και το έλαβαν.

Ο Φίλιππος κήρυξε στους Σαμαρείτες και έλαβαν το Άγιο Πνεύμα (Πράξ.η). Ο Πέτρος κήρυξε στους εθνικούς, και αυτοί επίσης το έλαβαν (Πράξ.ι). Πολύ γρήγορα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι που πίστεψαν στον Θεό, έλαβαν το Άγιο Πνεύμα. Χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια, εξακολουθούν να λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα και σήμερα.

«Ελάβετε Πνεύμα Άγιον αφού επιστεύσατε;» ρώτησε ο Παύλος κάποιους μαθητές στην Έφεσο (Πράξ.ιθ:2). Πρέπει κι εσύ να κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου. Πρέπει να λάβεις το Άγιο Πνεύμα για να ανήκεις στον Ιησού Χριστό. «εάν τις δεν έχη το Πνεύμα του Χριστού, ούτος δεν είναι αυτού» (Ρωμ.η:9).

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω λάβει το Άγιο Πνεύμα;

Θα μιλήσεις σε μια νέα γλώσσα που σου δίνει το Άγιο Πνεύμα όταν βαπτίζεσαι. Πρώτη φορά το Άγιο Πνεύμα δόθηκε στις Πράξ.β:4, η Βίβλος λέει, «και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν».

Ο Θεός μίλησε μέσω του Ησαΐα στην Παλαιά Διαθήκη λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί, (κη:11) «διότι με χείλη ψελλίζοντα και με άλλην γλώσσαν θέλει ομιλεί προς τούτον τον λαόν». Ο Ιησούς είπε ότι οι άνθρωποι που Τον εμπιστεύονται θα μιλούν με γλώσσες που ποτέ δεν έμαθαν (Μάρκ.ις:17).

Ο Πέτρος ήξερε ότι οι εθνικοί είχαν λάβει το Άγιο Πνεύμα στο σπίτι του Κορνήλιου, «διότι ήκουον αυτούς λαλούντας γλώσσας» (Πράξ.ι:46). Στις Πράξ.ιθ:6, ο Παύλος «επέθηκεν επ' αυτών τας χείρας, ήλθε το Πνεύμα το Άγιον επ' αυτούς, και ελάλουν γλώσσας». Μιλάει για τους πισούς στην Έφεσο. Ο λαός του Θεού εξακολουθεί να μιλάει σε νέες γλώσσες, όταν λαμβάνει το Άγιο Πνεύμα.

Συμπέρασμα

Ο Ιησούς είπε στον Νικόδημο, «Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού» (Ιωάν.γ:5). Άρνηση εισόδου στη Βασιλεία του Θεού, σημαίνει αιώνια τιμωρία για τις αμαρτίες.

Ο Θεός θέλει να μπεις μέσα στη Βασιλεία Του. Αν μετανοήσεις, βαφτιστείς στο όνομα του Ιησού, και λάβεις το δώρο του Αγίου Πνεύματος, θα είσαι σε θέση να μπεις στη Βασιλεία. Θα μπεις σε μια ζωή χαράς και ειρήνης που θα διαρκέσει αιώνια.

Βιβλικές αναφορές

Ησ.κη:11 διότι με χείλη ψελλίζοντα και με άλλην γλώσσαν θέλει ομιλεί προς τούτον τον λαόν·

Ιωήλ β:28 Και μετά ταύτα θέλω εκχέει το πνεύμά μου επί πάσαν σάρκα· και θέλουσι προφητεύσει οι υιοί σας και αι θυγατέρες σας· οι πρεσβύτεροί σας θέλουσιν ενυπνιασθή ενύπνια, οι νεανίσκοι σας θέλουσιν ιδεί οράσεις.

Ιωάν.ζ:38,39 Όστις πιστεύει εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί ύδατος ζώντος θέλουσι ρεύσει εκ της κοιλίας αυτού. Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος, το οποίον έμελλον να λαμβάνωσιν οι πιστεύοντες εις αυτόν· διότι δεν ήτο έτι δεδομένον Πνεύμα Άγιον, επειδή ο Ιησούς έτι δεν εδοξάσθη.

Λουκ.ια:9-13 Και εγώ σας λέγω· Αιτείτε και θέλει σας δοθή· ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε και θέλει σας ανοιχθή. Διότι πας ο αιτών λαμβάνει, και ο ζητών ευρίσκει, και εις τον κρούοντα θέλει ανοιχθή. Και εάν τις εξ υμών ήναι πατήρ, και ο υιός αυτού ζητήση άρτον, μήπως θέλει δώσει εις αυτόν λίθον; και εάν οψάριον, μήπως αντί οψαρίου θέλει δώσει εις αυτόν όφιν; ή και αν ζητήση ωόν, μήπως θέλει δώσει εις αυτόν σκορπίον; εάν λοιπόν σεις, πονηροί όντες, εξεύρετε να δίδητε καλάς δόσεις εις τα τέκνα σας, πόσω μάλλον ο Πατήρ ο ουράνιος θέλει δώσει Πνεύμα Άγιον εις τους αιτούντας παρ' αυτού;

Ιωάν.ιδ:17-19 το Πνεύμα της αληθείας, το οποίον ο κόσμος δεν δύναται να λάβη, διότι δεν βλέπει αυτό ουδέ γνωρίζει αυτό· σεις όμως γνωρίζετε αυτό, διότι μένει μεθ' υμών και εν υμίν θέλει είσθαι. Δεν θέλω σας αφήσει ορφανούς· έρχομαι προς εσάς. Έτι ολίγον και ο κόσμος πλέον δεν με βλέπει, σεις όμως με βλέπετε, διότι εγώ ζω και σεις θέλετε ζη.

Πράξ.β:1-4 Και ότε ήλθεν η ημέρα της Πεντηκοστής, ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν εν τω αυτώ τόπω. Και εξαίφνης έγεινεν ήχος εκ του ουρανού ως ανέμου βιαίως φερομένου, και εγέμισεν όλον τον οίκον όπου ήσαν καθήμενοι· και εφάνησαν εις αυτούς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ως πυρός, και εκάθησεν επί ένα έκαστον αυτών, και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου, και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν.

Πράξ.ε:32 Και ημείς είμεθα μάρτυρες αυτού περί των λόγων τούτων, και το Πνεύμα δε το Άγιον, το οποίον έδωκεν ο Θεός εις τους πειθαρχούντας εις αυτόν.

Πράξ.ιθ:2 είπε προς αυτούς· Ελάβετε Πνεύμα Άγιον αφού επιστεύσατε; οι δε είπον προς αυτόν· Αλλ' ουδέ αν υπάρχη Πνεύμα Άγιον ηκούσαμεν.

Πράξ.ιθ:5-7 Ακούσαντες δε εβαπτίσθησαν εις το όνομα του Κυρίου Ιησού. Και αφού ο Παύλος επέθηκεν επ' αυτών τας χείρας, ήλθε το Πνεύμα το Άγιον επ' αυτούς, και ελάλουν γλώσσας και προεφήτευον. Ήσαν δε πάντες ούτοι άνδρες έως δώδεκα.

Πράξ.ι:44-46 Ενώ έτι ελάλει ο Πέτρος τους λόγους τούτους, επήλθε το Πνεύμα το Άγιον επί πάντας τους ακούοντας τον λόγον. Και εξεπλάγησαν οι εκ περιτομής πιστοί, όσοι ήλθον μετά του Πέτρου, ότι η δωρεά του Αγίου Πνεύματος εξεχύθη και επί τα έθνη· διότι ήκουον αυτούς λαλούντας γλώσσας και μεγαλύνοντας τον Θεόν. Τότε απεκρίθη ο Πέτρος·

Ρωμ.η:9 Σεις όμως δεν είσθε της σαρκός, αλλά του πνεύματος, εάν το Πνεύμα του Θεού κατοική εν υμίν. Αλλ' εάν τις δεν έχη το Πνεύμα του Χριστού, ούτος δεν είναι αυτού.