Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Η ταφή



Προσευχήσου και ζήτα από τον Θεό να συνεχίσει να σε οδηγεί μέσα σε όλη την αλήθεια του λόγου Του. Η σοφία Του θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αυτό το μάθημα.

Η αλήθεια σχετικά με το βάπτισμα στο νερό

Ο Ιησούς, ο Θεός που φανερώθηκε εν σαρκί, είπε, «Εάν με αγαπάτε, τας εντολάς μου φυλάξατε» (Ιωάννης ιδ:15). Ο Ιησούς ακόμα είπε, «Όστις πιστεύση και βαπτισθή θέλει σωθή, όστις όμως απιστήση θέλει κατακριθή» (Μάρκ.ις:16). Αν αγαπάς τον Ιησού, θα κάνεις ό, τι σε προστάζει να κάνεις, και ο λόγος Του σε προστάζει να βαφτιστείς στο νερό στο όνομα του Ιησού. Αυτοί που δεν υπακούσουν θα τιμωρηθούν για τις αμαρτίες τους.


Όταν μετανοήσεις από τις αμαρτίες σου και ζητήσεις από τον Θεό να σε συγχωρήσει, πεθαίνεις ως προς την αμαρτία. Αφού πεθάνει κάποιος, θα πρέπει να θαφτεί. Αφού πεθάνεις ως προς την αμαρτία, θα πρέπει να θαφτείς στο βάπτισμα (Ρωμαίους ς:4). Όταν υπακούσεις τον Θεό και βαπτιστείς στο όνομα του Ιησού, οι παλιές σου αμαρτίες «αφίενται», και ο Θεός σε συγχωρεί για όλες τις προηγούμενες αμαρτίες σου.

Πως μπορώ να βαπτιστώ;

Οι άνθρωποι έχουν εφεύρει διάφορους τρόπους για να βαφτίζουν. Κάποιοι ραντίζουν νερό πάνω στον βαπτιζόμενο, άλλοι χύνουν νερό πάνω του, ενώ άλλοι καλύπτουν ολόκληρο το σώμα με νερό. Η επιστολή προς Εφεσίους δ:5 μας λέει, «εις Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα». Ποιο είναι το σωστό βάπτισμα; Δεδομένου ότι η Βίβλος είναι η πηγή της αλήθειας του Θεού, το βάπτισμα που χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή θα είναι το σωστό. Ο τρόπος που βαφτίστηκε ο Ιησούς πρέπει να είναι ο μοναδικός σωστός τρόπος.

Η Βίβλος λέει, «Και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθύς από του ύδατος» (Ματθαίος γ:16). Ο λόγος του Θεού μας λέει, επίσης, ότι ταφόμαστε όταν βαπτιζόμαστε. Θάψιμο δεν σημαίνει να ρίξεις λίγο χώμα πάνω στο νεκρό. Ούτε βάπτισμα σημαίνει να ραντίσεις λίγο νεράκι πάνω στην βαπτιζόμενο. Η λέξη βάπτισμα προέρχεται από το ρήμα βαπτίζω που σημαίνει βυθίζω κάτω από το νερό, καταβυθίζω. Για να έχεις βαπτιστεί σωστά, πρέπει να έχεις καλυφθεί ολόκληρος από το νερό.

Οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο διαφορετικούς τρόπους βαπτίσματος, αλλά έχουν και διαφορετικά λόγια που λένε, όταν βαπτίζουν. Εφόσον ξέρουμε ότι υπάρχει μόνο ένα βάπτισμα, κατανοούμε ότι πρέπει να λέμε τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στην Αγία Γραφή όταν βάπτιζαν.

Από τη γέννηση της Εκκλησίας στις Πράξεις β, δεν έχουμε καμία αναφορά βάπτισης, από κανέναν, που να χρησιμοποιήθηκαν άλλα λόγια εκτός από «στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού».

Την ημέρα της Πεντηκοστής, (Πράξεις β), όταν ξεκίνησε η εκκλησία, ο Πέτρος μίλησε εκ μέρους όλων των αποστόλων. Ο Ιησούς του είχε δώσει «τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών» (Ματθαίος ις:19). Έτσι, όταν κάποιοι ρώτησαν τον Πέτρο τι να κάνουν για να σωθούν, ο Πέτρος με την εξουσία του Θεού τους είπε: «Ο Πέτρος είπε προς αυτούς, «Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις β:38). Τρεις χιλιάδες άνθρωποι υπάκουσαν αυτά τα λόγια της σωτηρίας εκείνη την ημέρα και βαφτίστηκαν.

Ο Φίλιππος βάφτισε τους Σαμαρείτες (Πράξεις η), στο όνομα του Ιησού. Όταν βαπτίστηκε ο Παύλος, ο Ανανίας επικαλέστηκε το όνομα του Ιησού πάνω του. Ο Πέτρος βάφτισε τον Κορνήλιο, την οικογένειά του, και τους φίλους του στο όνομα του Ιησού (Πράξεις ι). Ο Παύλος βάπτισε ξανά τους μαθητές (Πράξεις ιθ), όταν κατάλαβε ότι δεν είχαν βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού.

Κολ.γ:17 Και παν ό,τι αν πράττητε εν λόγω ή εν έργω, πάντα εν τω ονόματι του Κυρίου Ιησού πράττετε, ευχαριστούντες δι' αυτού τον Θεόν και Πατέρα.

Πράξ.δ:12 Και δεν υπάρχει δι' ουδενός άλλου η σωτηρία· διότι ούτε όνομα άλλο είναι υπό τον ουρανόν δεδομένον μεταξύ των ανθρώπων, διά του οποίου πρέπει να σωθώμεν.

Αυτές οι δύο γραφές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης του ονόματος του Ιησού στο βάπτισμα.

Συμπέρασμα

Μέσω του λόγου Του, την Αγία Γραφή, ο Θεός πρόσταξε ότι πρέπει να βαπτιστείς. Ακόμα, μας είπε ότι υπάρχει μόνο ένα σωστό βάπτισμα για να βαπτιστεί κανείς. Επιπλέον, ο σωστός τρόπος είναι με καταβύθιση στο νερό στο όνομα του Ιησού.

Ιωάν.ιδ:15 Εάν με αγαπάτε, τας εντολάς μου φυλάξατε.

Η υπακοή σου στο Θεό κατά το βάπτισμα, είναι μια δοκιμή της αγάπης σου προς Αυτόν. Αν δεν υπακούσεις και δεν βαπτιστεί όπως Αυτός ορίζει, δεν Τον αγαπάς. Αν δεν Τον αγαπάς, δεν μπορείς να σωθείς από την τιμωρία των αμαρτιών σου. Ωστόσο, δείχνοντας την αγάπη σου στον Θεό μετανοώντας βαπτιζόμενος στο όνομα του Ιησού, θα συγχωρεθούν οι αμαρτίες σου και θα λάβεις το δώρο του Αγίου Πνεύματος (Πράξεις β:38).

Ο λόγος του Θεού σου λέει, όπως ο Ανανίας είπε σον Παύλο, «Και τώρα τι βραδύνεις; σηκωθείς βαπτίσθητι και απολούσθητι από των αμαρτιών σου, επικαλεσθείς το όνομα του Κυρίου» (Πράξεις κβ:16).


Γραφικές αναφορές

Ματθ.γ:16 Και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθύς από του ύδατος· και ιδού, ηνοίχθησαν εις αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού καταβαίνον ως περιστεράν και ερχόμενον επ' αυτόν·

Πράξ.β:38 Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς· Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος.

Πράξ.η:16 διότι δεν είχεν έτι επιπέσει επ' ουδένα εξ αυτών, αλλά μόνον ήσαν βεβαπτισμένοι εις το όνομα του Κυρίου Ιησού.

Πράξ.ι:48 Και προσέταξεν αυτούς να βαπτισθώσιν εις το όνομα του Κυρίου. Τότε παρεκάλεσαν αυτόν να διαμείνη ημέρας τινάς.

Πράξ.ιθ:5 Ακούσαντες δε εβαπτίσθησαν εις το όνομα του Κυρίου Ιησού.

Ρωμ.ς:4 Συνετάφημεν λοιπόν μετ' αυτού διά του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα καθώς ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών διά της δόξης του Πατρός, ούτω και ημείς περιπατήσωμεν εις νέαν ζωήν.

Α’ Κορ.ς:11 Και τοιούτοι υπήρχετέ τινες· αλλά απελούσθητε, αλλά ηγιάσθητε, αλλ' εδικαιώθητε διά του ονόματος του Κυρίου Ιησού και διά του Πνεύματος του Θεού ημών.

Εφεσ.δ:5 εις Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα·