Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Πρέπει να έχεις ταπεινή ιδέα για τον εαυτό σου





Μην υψηλοφρονείς για τις πολλές σου γνώσεις, αλλά με ταπείνωση να αναγνωρίζεις την αμάθειά σου μπροστά στην πανσοφία του Θεού.

ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ έχει μέσα του τον πόθο της γνώσης. Τι θα ωφεληθείς όμως από τις ξερές γνώσεις, χωρίς το φόβο του Θεού;

Ο ταπεινός, αμόρφωτος χωρικός που υπηρετεί με αγνότητα τον Θεό, είναι ασυγκρίτως ανώτερος από τον υπερήφανο σοφό που έχει για μοναδική του φροντίδα, όχι της ψυχής του την πορεία, άλλα την πορεία των άστρων.


Αυτός που γνωρίζει καλά τον εαυτό του, τον περιφρονεί. Οι έπαινοι των άλλων τον αφήνουν αδιάφορο. Ενώ οι άνθρωποι της ξερής γνώσης αγαπούν να επιδεικνύονται και να τιμώνται σαν σοφοί.

Ο Θεός όμως θα μας κρίνει όχι σύμφωνα με τις γνώσεις μας, άλλα σύμφωνα με τα έργα μας. Τι θα μας ωφελήσει αν παρουσιαστούμε ενώπιον Του σοφότατοι σε γνώσεις, γυμνοί όμως από έργα αγάπης;

Συγκέντρωσε λοιπόν την προσοχή σου σε ό,τι ωφελεί την ψυχή. Είναι ανόητος εκείνος που προσέχει άλλα πράγματα και όχι ό,τι οδηγεί στη σωτηρία της ψυχής του.

Τα πολλά λόγια δεν χορταίνουν τη δίψα της ψυχής. Η καθαρή όμως και άγια ζωή, η ήρεμη και γεμάτη γαλήνη συνείδηση, αναπαύουν την καρδιά και γιγαντώνουν την εμπιστοσύνη στον Θεό.

Όσο περισσότερες και βαθύτερες είναι οι γνώσεις σου, τόσο αυστηρότερα θα σε κρίνει ο Θεός αν κι η ζωή σου δεν είναι άγια.

Μην υψηλοφρονείς λοιπόν για την σοφία ή την επιδεξιότητά σου. Ν’ ανησυχείς μάλλον και να φοβάσαι μήπως δεν διαχειρίζεσαι καλά ό,τι σου εμπιστεύτηκε ο Θεός.

Μη νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Τα όσα ξέρεις είναι τόσο λίγα μπροστά σ' αυτά που αγνοείς!

Λοιπόν, «μη υψηλοφρόνει, αλλά φοβού» (Ρωμ.ια:20), μάλλον ν' αναγνωρίζεις και να ομολογείς την αμάθειά σου.

Να ζεις άγνωστος μέσα στον κόσμο με ταπεινή ιδέα για τον εαυτό σου, και βαθιά συναίσθηση της αδυναμίας σου.

Πώς τολμάς να ξεχώριζες τον εαυτό σου από τους άλλους, αφού τόσοι και τόσοι σε ξεπερνούν στη μόρφωση και στη γνώση του νόμου του Θεού; Θέλεις να μάθεις κάτι που θα σε ωφελήσει; Άκουσέ το. Να προτιμάς να ζεις άγνωστος κι ο κόσμος να σε θεωρεί ασήμαντο.

Δεν υπάρχει πιο μεγάλη και ωφέλιμη επιστήμη από την αυτογνωσία και την αυτοπεριφρόνηση.

Είναι δείγμα τελειότητας και εκδήλωσης σοφίας μεγάλης η ταπεινή περί του εαυτού σου γνώμη και η σωστή κρίση και εξύψωση των άλλων.

Μπορεί να δεις τον αδελφό σου να κάνει την χειρότερη, την πιο βαριά αμαρτία, μη σου περάσει από το νου πως είσαι καλλίτερος. Πού το ξέρεις ότι εσύ πάντοτε θα κάνεις το σωστό;