Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Η αλήθεια του Θεού



Τα εδάφια από την Αγία Γραφή που θα βρεις στο τέλος αυτού του μαθήματος,  έχουν να κάνουν με το θέμα μας. Αν έχεις μια Αγία Γραφή, υπογράμμισε αυτά τα εδάφια. Θα σου συνιστούσα, αν μπορείς να τα απομνημονεύσεις.

Η αλήθεια σχετικά με την Αγία Γραφή

Ο άνθρωπος θέλει να ξέρει την αλήθεια. Από τη δημιουργία του, ψάχνει για την αλήθεια. Είναι σοφό να ψάχνει κανείς την αλήθεια. Ο Ιησούς μας λέει, «και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάν.η:32). Όταν βρεις την αλήθεια, θα βρεις ελευθερία.

Αγία Γραφή – η καταγραφή της αλήθειας

Κάποιοι άνθρωποι ποτέ δεν βρίσκουν την αλήθεια. Δεν ξέρουν που να ψάξουν. Οι σοφοί άνθρωποι ψάχνουν στην πηγή της αλήθειας, τον Θεό. Αλλά πώς αποκαλύπτει ο Θεός την αλήθεια;


Ο Θεός έχει αποκαλύψει την αλήθεια, με το γραπτό Του λόγο. Ο γραπτός λόγος του Θεού ονομάζεται Βίβλος ή Αγία Γραφή. Κάθε λέξη στην Αγία Γραφή είναι αλήθεια, που ο Θεός θέλει να ξέρουν οι άνθρωποι. Έτσι, υπαγόρευσε σε άγιους άντρες τι έπρεπε να γράψουν. «ξέροντας πρώτα τούτο, ότι καμιά προφητεία τής γραφής δεν γίνεται από την προσωπική εξήγηση εκείνου που προφητεύει» (Β’ Πέτρ.α:20).

Μελετώντας την Αγία Γραφή μαθαίνουμε τις αλήθειες του Θεού, όχι τις γνώμες των ανθρώπων. Οι αλήθειες του Θεού εργάζονται ώστε να μας αλλάξουν και να βελτιώσουν τη ζωή μας. «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη» (Β’ Τιμ.γ:16).
Ο άνθρωπος είναι ευλογημένος όταν ξέρει πώς να είναι εντάξει με το Θεό. Το να μην είσαι εντάξει με τον Θεό, θα επιφέρει αιώνια τιμωρία. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να είμαστε εντάξει με τον Θεό, είναι δίνοντας τη ζωή μας σ’ Αυτόν. Ο λόγος Του, η Αγία Γραφή, μας λέει πώς να το κάνουμε αυτό. Χωρίς την Αγία Γραφή, θα είμασταν σαν τα γυναικάρια, που είναι φορτωμένα με αμαρτίες, καθώς σέρνονται από διάφορες επιθυμίες, τα οποία πάντα μαθαίνουν, και ποτέ δεν μπορούν νάρθουν στη γνώση τής αλήθειας (Β’ Τιμ.γ:7).

Να εξαρτάσαι από οποιαδήποτε άλλη πηγή, εκτός από την Αγία Γραφή, για την αλήθεια, είναι λάθος. Οι γνώμες των φιλοσόφων, των επιστημόνων, των μεγάλων ανδρών και των θρησκευτικών ηγετών είναι πολύτιμες μόνο όταν συμφωνούν με την Αγία Γραφή. Ο Θεός είναι αλήθεια και το να αντιτάσσεσαι στο λόγο του Θεού, είναι σαν να αντιτίθεσαι στο Θεό και την αλήθεια.

Αποδείξεις ότι η Βίβλος είναι αληθινή

Μία απόδειξη ότι η Αγία Γραφή είναι αλήθεια είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει. Ο Σατανάς, ο εχθρός του Θεού, προσπάθησε να καταστρέψει το λόγο του Θεού. Ωστόσο, ο Θεός τον έχει προστατεύσει κι έτσι μπορούμε να βρούμε την αλήθεια.

Ο συγγραφέας του 19ου αιώνα H.L. Hastings, το απέδωσε πολύ όμορφα:

«Άπιστοι, 18 αιώνες τώρα, αντικρούουν και προσπαθούν να ανατρέψουν αυτό το βιβλίο. Η Βίβλος όμως, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να στέκεται, στερεή σαν βράχος. Η κυκλοφορία της αυξάνει, και είναι αγαπητή και εκτιμώμενη καθώς διαβάζεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε. Οι άπιστοι, με όλες τις επιθέσεις τους, της κάνουν τόσο κακό, όσο ένας άνθρωπος με ένα μικρό σφυράκι, μπορεί να κάνει στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Όταν ο Γάλλος μονάρχης πρότεινε το διωγμό των Χριστιανών στην επικράτειά του, ένας παλιός πολιτικός και πολεμιστής του είπε, «Αφέντη, η εκκλησία του Θεού είναι ένα αμόνι που έχει καταπονηθεί από πολλά σφυριά». Τα σφυριά των απίστων «τσιμπάνε» αυτό το βιβλίο πολύ καιρό τώρα, αλλά τα σφυριά φθάρηκαν ενώ το αμόνι αντέχει ακόμα. Αν αυτό το βιβλίο δεν ήταν το βιβλίο του Θεού, οι άνθρωποι θα το είχαν καταστρέψει πριν από πολύ καιρό. Αυτοκράτορες και πάπες, βασιλιάδες και ιερείς, πρίγκιπες και κυβερνήτες, όλοι προσπάθησαν να το εξαφανίσουν. Αυτοί πέθαναν, και το βιβλίο εξακολουθεί να ζει».

Το βιβλίο του Θεού είναι ζωντανό και μια χαρά σήμερα. Το προστατευτικό χέρι του Θεού κατέστρεψε τους εχθρούς του και διαφύλαξε τη Βίβλο.

Περισσότερες αποδείξεις ότι η Βίβλος είναι το βιβλίο που περιέχει την αλήθεια του Θεού, είναι η θέση που έχει μεταξύ των βιβλίων. Κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει τυπωθεί περισσότερες φορές, κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει παρατεθεί ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα, όσο η Αγία Γραφή, κανένα άλλο βιβλίο δεν είχε μεγαλύτερη επιρροή πάνω στον κόσμο. Η Αγία Γραφή παραμένει το σπουδαιότερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ.

Οι εκπληρωμένες προφητείες πείθουν πολλούς ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια, ότι η Αγία Γραφή είναι η αλήθεια. Στην προφητεία, ο Θεός προλέγει το μέλλον. Ο Θεός ξέρει τα πάντα συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος. Πολλές φορές στην Αγία Γραφή ο Θεός είπε τι επρόκειτο να συμβεί προτού συμβεί. Μια σύγχρονη εκπλήρωση βιβλικής προφητείας είναι ο πόλεμος των έξι ημερών το 1967, όταν το Ισραήλ ανακατέλαβε την πόλη της Ιερουσαλήμ. Η Βίβλος περιέχει περισσότερες προφητείες που πρόκειται να εκπληρωθούν. Μελετώντας το λόγο του Θεού, μπορούμε να καταλάβουμε κάποια γεγονότα που πρόκειται να συμβούν πολύ σύντομα στον κόσμο. Ο Θεός θέλει να γνωρίζουμε αυτές τις αλήθειες ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Αποδεχόμενοι τις αλήθειες του λόγου του Θεού, γινόμαστε απόδειξη του γεγονότος ότι η Αγία Γραφή είναι αλήθεια. Υπακούοντας το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού όπως βρίσκεται στη Βίβλο, η ζωή μας αλλάζει. Όταν οι άλλοι βλέπουν ότι η ζωή μας άλλαξε και έγινε καλύτερη, αναγνωρίζουν ότι η Αγία Γραφή είναι αλήθεια.

Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι μένουν κατάπληκτοι από το πόσο σωστή είναι η Αγία Γραφή. Η Βίβλος δεν περιέχει κανένα σφάλμα.

Συμπέρασμα

Η σοφία μας λέει να δεχτούμε την Αγία Γραφή σαν αλήθεια. Η απόρριψή της είναι απόρριψη του συγγραφέα της, του Θεού. Ο Θεός θέλει να γνωρίζουμε την αλήθεια Του. Μας την έδωσε γραμμένη μέσα στην Αγία Γραφή. Αποδεχόμενος το λόγο του Θεού, αποδέχεσαι την αλήθεια και αυτό ελευθερώνει. Η ελευθερία του Θεού διαρκεί για πάντα. «Ο ουρανός και η γη θέλουσι παρέλθει, οι δε λόγοι μου δεν θέλουσι παρέλθει» (Ματθ.κδ:35). Ούτε αυτοί που υπακούν τα λόγια Του. Ο λόγος Του είναι το κλειδί για την αιώνια ζωή.

Γραφικά εδάφια

Β’ Πέτρου α:20-21 ξέροντας πρώτα τούτο, ότι καμιά προφητεία τής γραφής δεν γίνεται από την προσωπική εξήγηση εκείνου που προφητεύει. Επειδή, δεν ήρθε ποτέ προφητεία από θέλημα ανθρώπου, αλλά, οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, μίλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού.

Β’ Τιμόθεο γ:16 Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη·

Ψαλμοί ριθ:89 Κύριε, ο λόγος σου παραμένει για πάντα στον ουρανό·

Ησαΐας μ:8 Το χορτάρι ξεράθηκε, το άνθος μαράθηκε· ο λόγος, όμως, του Θεού μας μένει στον αιώνα.

Ματθαίος κδ:35 Ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν, τα λόγια μου όμως δεν θα παρέλθουν.

Β’ Τιμόθεο β:15 Φρόντισε με επιμέλεια να παραστήσεις τον εαυτό σου δόκιμον στον Θεό, ως εργάτη που δεν έχει το παραμικρό να ντρέπεται, ο οποίος ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας.