Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Απέφευγε την υψηλοφροσύνη και τις μάταιες ελπίδες



Μην εμπιστεύεσαι στον εαυτό σου και μην υψηλοφρονείς για τα χαρίσματά σου. Αν ο Θεός αποσύρει τη χάρη Του όλα θα εξαφανιστούν.

ΑΥΤΟΣ που έχει πεποίθηση στους ανθρώπους, ή στα άλλα πλάσματα του Θεού, είναι μωρός.

Δεν είναι ντροπή να υπηρετείς τους συνανθρώπους σου για χάρη του Ιησού, ούτε είναι ντροπή η φτωχή σου εμφάνιση μπροστά στον κόσμο.


Ο εαυτός σου δεν είναι στήριγμα σταθερό:  Μη στηρίζεσαι σ’ αυτόν. Έχε εμπιστοσύνη απόλυτη και πεποίθηση ασάλευτη στον Θεό.

Ό,τι εξαρτάται από εσένα κάνε το με προθυμία και ο Θεός θα ευλογήσει την καλή σου πρόθεση.

Μην στηρίζεσαι στις γνώσεις σου ή στη δύναμη και την ικανότητα οποιουδήποτε πλάσματος. Σ’ έναν μόνο να στηρίζεσαι μ’ εμπιστοσύνη: Στον Θεό και στη χάρη Του. Εκείνος συντρέχει με άπειρη αγάπη τον ταπεινό τον υψηλόφρονα δε και αλαζόνα τον ταπεινώνει.

Μην υψηλοφρονείς, μην καμαρώνεις για τα πλούτη σου, ούτε για τους σπουδαίους και ισχυρούς σου φίλους. Για έναν φίλο μόνο να υπερηφανεύεσαι. Για τον Ιησού που σου δίνει τα πάντα και πάνω απ’ όλα θέλει να σου δώσει τον ίδιο τον Εαυτό Του.

Μην υψηλοφρονείς για την δύναμη του σώματός σου ή για την ομορφιά σου. Μια αρρώστια μπορεί να σε κάμει αγνώριστο.

Μην υψηλοφρονείς για την εξυπνάδα ή τις άλλες πνευματικές σου ικανότητες και τα τάλαντά σου. Ο Θεός σου τα έδωσε. Δεν είναι δικά σου.

Μη νομίζεις ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους συνανθρώπους σου. Σκέψου ότι στα μάτια του Θεού, που βλέπει μέσα στις καρδιές, μπορεί να είσαι πολύ χειρότερος.

Μην υψηλοφρονείς για ό,τι καλό σ’ αξιώνει να κάνεις ο Θεός. Η κρίση του Θεού είναι διαφορετική απ’ την ανθρώπινη κρίση. Ό,τι ευχαριστεί τους ανθρώπους δεν ευχαριστεί πάντοτε και τον Θεό.

Υπάρχει κάτι καλό σε σένα; Δόξαζε το Θεό και πίστευε ότι οι άλλοι είναι καλύτεροί σου. Έτσι θα γυμνάζεσαι στην ταπείνωση.

Τίποτε δεν πρόκειται να χάσεις αν τοποθετείς τον εαυτό σου πιο κάτω από τους άλλους, θα χάσεις όμως πολλά αν κάνεις το αντίθετο, έστω κι αν είναι ένας και μόνο, εκείνος που περιφρονείς.

Η ειρήνη είναι το δώρο του ουρανού στον ταπεινό. Η καρδιά του υπερήφανου ταράσσεται διαρκώς από τα μανιασμένα κύματα του φθόνου και του θυμού.