Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Γένεση (126)


ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Γέν.με:1 Τότε ο Ιωσήφ δεν ηδυνήθη να συγκρατήση εαυτόν ενώπιον πάντων των παρισταμένων έμπροσθεν αυτού· και εφώνησεν, Εκβάλετε πάντας απ' εμού· και δεν έμεινεν ουδείς μετ' αυτού, ενώ ο Ιωσήφ ανεγνωρίζετο εις τους αδελφούς αυτού.

Αφού αναγνώρισαν την αμαρτία τους, ο Ιωσήφ αποκαλύπτει τον εαυτό του. Η ταπεινή στάση τους τον έκανε να μην μπορεί να κρατηθεί άλλο. Αν και με το σαρκικό νου θα περίμενε κανείς σκηνές εκδίκησης, ο Ιωσήφ κλαίει από χαρά και συγχωρεί τους αδελφούς του.

εκβάλετε πάντας απ' εμού: Κανένας ξένος δεν είναι δεκτός σαν μάρτυρας της ιερής αυτής σκηνής, γιατί ποιός θα μπορούσε να καταλάβει και να εκτιμήσει; Στη σχέση μας με τον Ιησού δεν χρειάζεται κανείς άλλος. Κάθε ανθρώπινη προσπάθεια πρέπει να βγει έξω.


Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ιησούς θ' αποκαλύψει τον εαυτό του στους αδελφούς Του, τους Εβραίους, στη δεύτερη έλευση. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσουν τη σκληρή δοκιμασία της Μεγάλης θλίψης για να έρθουν σ' αυτή τη θέση ν' αναγνωρίσουν και να δεχτούν τον Ιησού σαν τον Ένα αληθινό Θεό. Ησ.κε:8,9 Ζαχ.ιβ:10  Αποκ.α:7  Ιωήλ γ:12 & 16-17. Ο Βενιαμίν έπρεπε να είναι μαζί τη δεύτερη φορά, για να είναι ο τύπος τέλειος, επειδή όταν ο Ιησούς θ' αποκαλύψει τον εαυτό Του στη Δεύτερη Έλευση, "πας Ισραήλ θέλει σωθεί" Ρωμ.ια:25-27.

Γέν.με:2,3 και αφήκε φωνήν μετά κλαυθμού· και ήκουσαν οι Αιγύπτιοι· ήκουσε δε και ο οίκος του Φαραώ. Και είπεν ο Ιωσήφ προς τους αδελφούς αυτού, Εγώ είμαι ο Ιωσήφ· ο πατήρ μου έτι ζη; Και δεν ηδύναντο οι αδελφοί αυτού να αποκριθώσι προς αυτόν· διότι εταράχθησαν εκ της παρουσίας αυτού.

Τώρα πια τους μιλάει στη γλώσσα τους, στα Εβραϊκά. Όταν ο άνθρωπος μετανοημένος επιστρέφει στον Ιησού, αρχίζει να καταλαβαίνει τα λόγια Του.

ο πατήρ μου έτι ζει; ξαναρωτάει γιατί πριν ρωτούσε με τη σκληρότητα του ξένου, ενώ τώρα σαν συγγενής που θέλει να μάθει λεπτομέρειες.

Οι αδελφοί του σοκαρίστηκαν τόσο που δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Αυτός που είχαν πουλήσει, είναι κυβερνήτης της Αιγύπτου και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει! Ίσως ακόμα να φοβούνται για αντίποινα. Μπορεί να θυμήθηκαν τα όνειρα του Ιωσήφ.

Γέν.με:4-6 Και είπεν ο Ιωσήφ προς τους αδελφούς αυτού, Πλησιάσατε προς εμέ, παρακαλώ. Και επλησίασαν. Και είπεν, Εγώ είμαι Ιωσήφ ο αδελφός σας, τον οποίον επωλήσατε εις την Αίγυπτον. Τώρα λοιπόν μη λυπείσθε μηδ' ας φανή εις εσάς σκληρόν ότι με επωλήσατε εδώ· επειδή εις διατήρησιν ζωής με απέστειλεν ο Θεός έμπροσθέν σας. Διότι τούτο είναι το δεύτερον έτος της πείνης επί της γής· και μένουσιν ακόμη πέντε έτη, εις τα οποία δεν θέλει είσθαι ούτε αροτρίασις ούτε θερισμός.

Ο Ιωσήφ δεν τους αφήνει πια σ’ αυτή την ταραχή. Βλέπουμε εδώ την πραγματική χάρη που δίνει στη συνείδηση τέλεια ειρήνη, αφού πρώτα την έπεισε για την αμαρτία της. Οι αδελφοί του Ιωσήφ έκριναν ήδη τους εαυτούς τους κι ο Ιωσήφ τώρα βάζει βάλσαμο στις συντετριμμένες καρδιές τους. Όλα αυτά είναι ένας πολύτιμος τύπος του πώς ενεργεί ο Θεός, αλλά και πώς θα ενεργήσει προς τον Ισραήλ στις έσχατες ημέρες όταν «θα επιβλέψουν προς εμέ τον οποίον εξεκέντησαν και θέλουσιν πενθήσει δι’ αυτόν» (Ζαχ.ιβ:10 & ιγ:1).

Ο Ιωσήφ είναι εδώ 39 χρονών. Ήταν 30 όταν άρχισε να κυβερνά, 7 χρόνια αφθονίας και 2 χρόνια πείνας.

Γέν.με:7,8 Και ο Θεός με απέστειλεν έμπροσθέν σας διά να διατηρήσω εις εσάς διαδοχήν επί της γης και να διαφυλάξω την ζωήν σας μετά μεγάλης λυτρώσεως. Τώρα λοιπόν δεν με απεστείλατε εδώ σεις, αλλ' ο Θεός· και με έκαμε πατέρα εις τον Φαραώ και κύριον παντός του οίκου αυτού και άρχοντα πάσης της γης Αιγύπτου.

Δεν ήταν τ’ αδέλφια του που όριζαν τη ζωή του, αλλά ο Θεός. Αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία του γιατί ενήργησαν από μίσος και ζήλια.

Πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να μας κάνουν κακό και το καταφέρνουν. Όμως ο Θεός, αυτό το κακό μπορεί να το μετατρέψει σε καλό που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί!  (Ψαλμ.ος:10).

πατέρα εις τον Φαραώ: συνηθισμένος τίτλος για τον πρωθυπουργό, αυτόν που συμβούλευε το Φαραώ που μπορεί να ήταν και μικρότερος απ’ τον Ιωσήφ.

Γέν.με:9-16 Σπεύσαντες ανάβητε προς τον πατέρα μου και είπατε προς αυτόν, Ούτω λέγει ο υιός σου Ιωσήφ· Ο Θεός με έκαμε κύριον πάσης Αιγύπτου· κατάβηθι προς εμέ, μη σταθής· και θέλεις κατοικήσει εν γη Γεσέν και θέλεις είσθαι πλησίον μου, συ και οι υιοί σου και οι υιοί των υιών σου και τα ποίμνιά σου και αι αγέλαι σου, και πάντα όσα έχεις· και θέλω σε εκτρέφει εκεί διότι μένουσιν ακόμη πέντε έτη πείνης, διά να μη έλθης εις στέρησιν, συ και ο οίκος σου και πάντα όσα έχεις. Και ιδού, οι οφθαλμοί σας βλέπουσι και οι οφθαλμοί του αδελφού μου Βενιαμίν, ότι το στόμα μου λαλεί προς εσάς· απαγγείλατε λοιπόν προς τον πατέρα μου πάσαν την δόξαν μου εν Αιγύπτω και πάντα όσα είδετε, και σπεύσαντες καταβιβάσατε τον πατέρα μου εδώ. Και πεσών επί τον τράχηλον Βενιαμίν του αδελφού αυτού, έκλαυσε· και ο Βενιαμίν έκλαυσεν επί τον τράχηλον εκείνου. Και καταφιλήσας πάντας τους αδελφούς αυτού, έκλαυσεν επ' αυτούς· και μετά ταύτα ώμίλησαν οι αδελφοί αυτού μετ' αυτού. Και η φήμη ηκούσθη εις τον οίκον του Φαραώ λέγουσα, Οι αδελφοί του Ιωσήφ ήλθον· εχάρη δε ο Φαραώ και οι δούλοι αυτού.

Η γη Γεσέν ή Ραμεσσή (μζ:11) βρισκόταν ανατολικά του Νείλου προς τη μεριά της Χαναάν κι ήταν καλός βοσκότοπος. Ήταν ακατοίκητη περιοχή, αλλά πλούσια για κτηνοτροφία.