Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Ο δικέφαλος αετός σαν μυστικιστικό σύμβολο

Το τερατόμορφο  σύμβολο που χρησιμοποιείται και από την ανατολική εκδοχή του καθολικισμού την λεγόμενη δηλαδή ορθόδοξη εκκλησία, έχει πολύ αρχαία καταγωγή και δεν έχει σχέση με τον χριστιανισμό. 

Σύμφωνα με κάποια άποψη συμβολίζει το Πνεύμα και τον φτερωτό Λόγο.  Ακόμη υποστηρίζεται από κάποιους ότι συμβολίζει την..αγαπητική σχέση ανάμεσα στις υποτιθέμενες υποστάσεις της θεότητας.  Υπάρχει ένα κοινό σώμα, και ταυτόχρονα διαφορετικά πρόσωπα που σηματοδοτούν την ετερότητα  των όντων που το απαρτίζουν..

Συμβολίζει την ανώτατη εξουσία. Είναι μια μυστικιστική απεικόνιση της πληρότητας της θεότητας που απαρτίζεται από επί μέρους υποστάσεις, και συνιστώσες δυνάμεις.  Γνώρισμα των δίδυμων θεών που αντιπροσωπεύουν την παντογνωσία ή την διπλή ισχύ. Στην Μασονία συμβολίζει την ένωση του θηλυκού και του αρσενικού ενώ εικάζεται πως έχει και αλχημιστική προέλευση.

Πρωτοεμφανίζεται στην Βαβυλωνία και στην Μεσοποταμία.  Στη συνέχεια  στους  Χιττίτες , όπου η απεικόνιση φαίνεται να έχει θρησκευτικό πλαίσιο, σαν σύμβολο κάποιας θεότητας.  Στους Μυκηναίους και στους Σπαρτιάτες  εμφανίζεται σαν σύμβολο εξουσίας.. Ο αετός υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους σαν περσικό έμβλημα δυσυπόστατης ισχύος και ως υπέρτατη έκφραση κυριαρχίας και δύναμης.
 Στην ανατολή επαναφέρεται ως ειδωλολατρικό σύμβολο από τον ..Ιουλιανό τον Παραβάτη.. Οι διάδοχοί του αρχικά το αποσύρουν, αλλά επανεμφανίζεται και υιοθετείται από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό το 1057, εμπνευσμένο από παραδόσεις για ένα μυθικό ον, το haga, στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, όπου οι παγανιστές συχνά στις προσευχές τους ζητούσαν την προστασία του. Ο δικέφαλος αετός εμφανίζεται σε άμφια, στα μέσα του 14ου αιώνα..

Στη συνέχεια τον υιοθέτησαν οἱ Τουρκομάνοι και οι Σελτζούκοι, ενώ χρησιμοποιήθηκε σαν σύμβολο τῆς Ρωσίας των τσάρων και της Αυστρίας των Αψβούργων. Εμφανίζεται σε μουσουλμανικά νομίσματα του Χαλίφη Νασρεντίν όπου στην άλλη πλευρά βρίσκεται το ..άστρο του Δαυίδ.

Στην Νέα Ρώμη παρουσιάζεται με ένα σταυρό και μια σφαίρα στα νύχια που συμβολίζουν την θρησκευτική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Από εκεί πέρασε σαν εθνικό σύμβολο μέχρι σήμερα, στην Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την  Αρμενία.

Στην Δύση χρονολογείται από το 1250, στα οικόσημα του αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄ της «αγίας» Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  των Φράγκων. Μετά από τη διάλυσή της  το 1806, ο δικέφαλος αετός διατηρήθηκε από την Αυστριακή αυτοκρατορία και την Αυστροουγγαρία.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο των πατριαρχικών σταυροπηγιακών μοναστηριών. Ο Τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί τον δικέφαλο στις ένοπλες δυνάμεις του ακόμα και σήμερα..

Στην παγανιστική Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, ο δικέφαλος αετός χρησιμοποιήθηκε από την μεραρχία SS Skadenberg  που επιφορτίσθηκε την εκκαθάριση του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης.



Οι σημερινοί αποστατημένοι Εβραίοι χρησιμοποιούν το δικέφαλο αετό σε καλύμματα βιβλίων της Τορά, σε επτάφωτες κι εννιάφωτες λυχνίες (μενορά και χανουκιγιά) και σε διακοσμήσεις συναγωγών  !!!