Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Πώς να αντιμετωπίσω τη μοναξιά;


ΕΡΩΤΗΣΗ:

Έχω έρθει σε μια πόλη για το έργο του Θεού, αλλά δεν υπάρχουν άλλοι χριστιανοί με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε παρέα. Αγαπάω τον Θεό και το λόγο Του και μου αρέσει να βλέπω νέες ψυχές να σώζονται, μιλάμε σε διάφορους, αλλά η ανταπόκριση είναι μικρή μέχρι ανύπαρκτη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα παιδιά μου και η γυναίκα μου λόγω της έλλειψης Χριστιανικής συντροφιάς. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό μέχρι να έχουμε μια μεγαλύτερη συνάθροιση;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Υποθέτω ότι όλοι όσοι πάνε σε ένα καινούριο αγρό για να εργαστούν για τον Κύριο, έχουν περάσει την ίδια δυσκολία και έπρεπε να μάθουν πώς να ζουν με τη μοναξιά. Όταν κάποιος αποφασίζει να ακολουθήσει τον Ιησού, πρέπει επίσης να αποφασίσει να υπομείνει τις δοκιμασίες που συνοδεύουν αυτή τη ζωή, που η πιο μεγάλη είναι ο οδυνηρός πόνος της μοναξιάς.

Ωστόσο, όσο και να λέει κάποιος ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, η πραγματική εμπειρία είναι τόσο διαφορετική. Πρέπει λοιπόν να είναι προετοιμασμένος για απρόσμενες καταστάσεις. Το ζευγάρι πρέπει να είναι πολύ ενωμένο με τον Κύριο, για να μπορέσουν μαζί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σε όλες τις συναλλαγές του Θεού με τον άνθρωπο, εκείνοι τους οποίους ο Θεός θα χρησιμοποιούσε έπρεπε να περπατήσουν πολλές φορές μόνοι. Ο Θεός έδωσε εντολή στον Αβραάμ να εγκαταλείψει το σπίτι και την οικογένειά του πριν ακόμα του πει που θα πάει. Ο Ιακώβ έπρεπε να φύγει από το σπίτι του για να αποφύγει τον κίνδυνο. Τα αδέλφια του Ιωσήφ τον μισούσαν και τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους τον πούλησαν σαν σκλάβο σε ξένους στην Αίγυπτο. Ο Μωυσής έπρεπε να φύγει στην έρημο από το σπίτι του στην Αίγυπτο.

Ο Ηλίας ένιωσε τη θλίψη της μοναξιάς και θέλησε να πεθάνει. Ο Δανιήλ, ένα νεαρό αγόρι, πήγε αιχμάλωτος σε μια ξένη χώρα μακριά από το σπίτι και τους φίλους του. Ο Ιερεμίας εξοστρακίστηκε από τους δικούς του ανθρώπους. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ζούσε στην έρημο μακριά από οικογένεια και φίλους.

Ο απόστολος Παύλος ήταν συχνά μόνος. Δούλευε φαινομενικά χωρίς συντροφιά ή υποστήριξη από την οικογένεια ή φίλους. Ο Ιησούς ήταν καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων, εγκαταλειμμένος από όλους. Ακόμη και οι μαθητές Του απομακρύνθηκαν από Αυτόν και Τον άφησαν να υποφέρει μόνος στα χέρια των κατηγόρων Του. Έτσι, η μοναξιά, είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν κάποια στιγμή, οι άνθρωποι που χρησιμοποιεί ο Θεός.

Σε περιόδους μοναξιάς πρέπει να μάθουμε να γέρνουμε αρκετά πάνω στον Ιησού. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει σε σένα ό, τι Τον χρειάζεσαι. «διότι αυτός είπε· Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει» (Εβρ.ιγ:5), και «εγώ είμαι μεθ' υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.κη:20).

Πρέπει να μάθουμε πώς να εισερχόμαστε στην «σκέπην του Υψίστου» (Ψαλμ.91:1), διά να ήναι ο Θεός τα πάντα εν πάσιν. Πρέπει να βρούμε στον Ιησού τον αληθινό σύντροφο και φίλο, «φίλο στενώτερο αδελφού» (Παρ.ιη:24). Όταν έρχονται τα βάσανα της μοναξιάς, πρέπει να μας οδηγούν πιο κοντά στον Ιησού και όχι μακριά από Αυτόν. Στο κάτω κάτω, μας υποσχέθηκε, «Πειρασμός δεν σας κατέλαβεν ειμή ανθρώπινος· πιστός όμως είναι ο Θεός, όστις δεν θέλει σας αφήσει να πειρασθήτε υπέρ την δύναμίν σας, αλλά μετά του πειρασμού θέλει κάμει και την έκβασιν, ώστε να δύνασθε να υποφέρητε» (Α’ Κορ.ι:13).

Έχοντας πει όλα αυτά, ίσως τώρα μπορώ να προσθέσω κάποια πρακτικά πράγματα. Ο Θεός έχει σχεδιάσει οι σύζυγοι να βρίσκουν συντροφιά ο ένας στον άλλο. Είπε, «Δεν είναι καλόν να ήναι ο άνθρωπος μόνος· θέλω κάμει εις αυτόν βοηθόν όμοιον με αυτόν» (Γέν.β:18). Είναι σημαντικό να πάρεις χρόνο και να τον αφιερώσεις στη γυναίκα και τα παιδιά σου. Δώσε τους το χρόνο και την προσοχή σου. Η διακονία δεν πρέπει να σε αποσπά τόσο πολύ ώστε να μην έχεις χρόνο να είσαι σύζυγος και πατέρας.

Πρέπει να κρατήσεις συγκεκριμένες ώρες, που τίποτα δεν μπορεί να τις παραβιάσει, για οικογενειακές δραστηριότητες, εκδρομές, διασκέδαση, ξεκούραση και αναψυχή. Χαρείτε ο ένας τον άλλο, χαλαρώστε και απολαύστε την παρουσία ο ένας του άλλου. Παίξτε με τα παιδιά. Θα κερδίσεις όμορφες αναμνήσεις που τίποτα δεν μπορεί να σβήσει. Αυτές τις στιγμές μη φέρνεις μαζί σου εκκλησιαστικά προβλήματα. Ανήκεις στη γυναίκα και τα παιδιά σου ολοκληρωτικά. Ο Θεός είναι το ίδιο ικανοποιημένος όταν στρέφεις την προσοχή σου στην αγάπη και συντροφικότητα της οικογένειας αυτές τις στιγμές, όπως όταν ασχολείσαι με την διακονία σε άλλη ώρα. Θα διαπιστώσεις ότι θα είσαι ξεκούραστος και σε θέση να κάνεις πολύ περισσότερα για την Βασιλεία του Θεού από ό, τι αν στερούσες από την οικογένειά σου αυτές τις στιγμές.


Πάνω από όλα, ποτέ μην αισθανθείς λυπημένος γι’ αυτό που είσαι, ούτε να επιτρέψεις στην οικογένειά σου να το κάνει. Έχεις το προνόμιο να είναι ένας στρατιώτης στο στρατό του Θεού, έχεις εμπλακεί στο μεγαλύτερο έργο που μπορεί άνθρωπος να συμμετέχει, και που η αξία του θα αυξάνεται στην αιωνιότητα. Είσαι ένας εκλεκτός, όπως και η οικογένειά σου, αφού ο Θεός σας κάλεσε και σας εμπιστεύτηκε να κάνετε αυτό το μεγάλο έργο.