Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Πως είναι δυνατόν κάποιος να ζει κοσμικά και την ίδια στιγμή να ευλογείται από το Πνεύμα του Θεού;

 ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ο φίλος μου είναι πολύ κοσμικός, πηγαίνει σε διάφορα άσεμνα θεάματα και συναυλίες, βγαίνει ραντεβού με κορίτσια του κόσμου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει μια άσχημη κοσμική γλώσσα, τέτοια, που λες και δεν έχει καμία σχέση με εκκλησία. Αλλά μπορεί να έρθει στην εκκλησία κατευθείαν μετά από τέτοιους τόπους ή ένα παράνομο ραντεβού, να κλείσει τα μάτια του, να σηκώσει τα χέρια του, να μιλάει με γλώσσες, να δοξάζει……. Μίλησα μαζί του για όλα αυτά, και μου είπε, «Αν ευλογούμαι, μιλάω σε γλώσσες και δοξάζω τον Θεό, αυτό σίγουρα είναι απόδειξη ότι είμαι εντάξει μαζί Του». Δεν ξέρω πώς να απαντήσω. Έτσι είναι τα πράγματα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με μια λέξη, ΟΧΙ, δεν είναι έτσι. Αυτά τα πράγματα από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι εντάξει με τον Θεό. Η άποψη ότι αν  κάποιος ευλογείται, δοξάζει ή μιλάει σε γλώσσες, τότε όλα είναι εντάξει με τον Θεό, χρησιμεύει μόνο για τη δημιουργία υποκριτών. Να σου εξηγήσω:

Είμαι σίγουρα υπέρ του να λατρεύει κανείς ελεύθερα τον Θεό, με ψαλμούς, με ύμνους, με άγνωστες γλώσσες. Πιστεύω ότι ο λαός του Θεού πρέπει να κάνει αυτά τα πράγματα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι απόδειξη πνευματικότητας, γιατί όλα αυτά μπορούν να παραποιηθούν. Στις μέρες που ζούμε υπάρχουν πολλές παρασιτικές δραστηριότητες.

Η Αγία Γραφή μας προειδοποιεί ότι τις τελευταίες ημέρες θα υπάρξουν υποκριτές μέσα στην εκκλησία (Α’ Τιμ.δ:1-2), ότι εργάτες της ανομίας, θα διεκδικήσουν σημεία και θαύματα (Ματθ.ζ:22-23), και ότι πνεύματα πλάνης θα μεταμφιεστούν σε υπηρέτες του Θεού (Β΄ Κορ.ια:13,15). Αυτές οι προειδοποιήσεις από το Πνεύμα του Θεού, αφορούν τις πλαστές πνευματικές εκδηλώσεις. Ο λόγος του Θεού όμως μας λέει αυτά τα πράγματα, ώστε να γνωρίζουμε ότι κάθε υπερφυσική εκδήλωση δεν είναι από τον Θεό. Αν κάποιος έρχεται με γλωσσολαλιά, αλλά δεν είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον Κύριο Ιησού Χριστό και δεν περπατά με υπακοή στο λόγο του Θεού, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο Θεός δεν εγκρίνει αυτές τις εκδηλώσεις που μπορεί να εμφανίζει (Α’ Ιωάν.γ:6-10, δ:1-3, Ματθ.κδ:11,24.)

Μ’ αυτό, δεν θέλω να πω ότι ο φίλος σου είναι απαραίτητα στο στάδιο της κατεξουσίας από δαιμονικό πνεύμα πλάνης. Ωστόσο, εάν συνεχίσει όπως περιγράφεις, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος απαλλαγής από την αμαρτία στη ζωή ενός ατόμου, και αυτός είναι η εξομολόγηση και η μετάνοια. Βλέπεις, έχει εξαπατηθεί και έχει πειστεί ότι είναι εντάξει με το Θεό χωρίς μετάνοια, και τώρα προσπαθεί να παραπλανήσει και να πείσει κι εσένα γι’ αυτό. Μελέτησε προσεκτικά το Β΄ Τιμ.γ:13, και θα δεις ότι εκτός αν μετανοήσει και επιστρέψει, θα προκόψει εις το χείρον.

Ανεξομολόγητες και αμετανόητες αμαρτίες είναι αρκετά κακό πράγμα, αλλά είναι ακόμα χειρότερο να τις καλύπτεις με κάποιες ηθικοπλαστικές ενέργειες. Ο Ιησούς είπε στο Ματθ.κγ:14: «Ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί, διότι κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων· επειδή σεις δεν εισέρχεσθε ουδέ τους εισερχομένους αφίνετε να εισέλθωσιν». Έτσι, το να κρύβει κανείς τις  αμαρτίες του πίσω από κάποιες «πνευματικές» δραστηριότητες, απλά παίζει τον υποκριτή. Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Πρόσεξε τι είπε ο Ιησούς στο Ματθ.ζ:21: «Δεν θέλει εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών πας ο λέγων προς εμέ, Κύριε, Κύριε, αλλ' ο πράττων το θέλημα του Πατρός μου του εν τοις ουρανοίς». Βλέπεις, δεν είναι το τι λες, αλλά το τι κάνεις για να θεωρείσαι μαθητής, όχι απαιτώντας, αλλά υπακούοντας, όχι επαγγελματικά, αλλά υποτασσόμενος στον Θεό και το λόγο Του. Και αυτό είναι ακριβώς που ο φίλος σου δεν έχει κάνει. Ο λόγος του Θεού καταδικάζει τον ασεβή τρόπο ζωής του, αλλά αυτός δεν αναγνωρίζει την αμαρτία του, ή δεν εξομολογείται μετανοώντας για τα παραπτώματά του. Παρά το γεγονός ότι ο Θεός είναι ελεήμων και μακρόθυμος, αν συνεχίζει έτσι, τελικά θα αποκοπεί από το Θεό.

Κάποτε, ένας ευαγγελιστής με φαινομενική δύναμη από το Θεό και με πολλά χαρίσματα, όπου κι αν πήγαινε ξεσήκωνε τα πλήθη μέσα στην εκκλησία. Όμως, βρέθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα μικρό αγόρι με ένα πολύ έκφυλο τρόπο. Ένας ευσεβής και ώριμος εργάτης τον πλησίασε να του μιλήσει για την αμαρτία του. Η απάντησή του ήταν, «ο Θεός δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ακάθαρτο σκεύος, και Αυτός με χρησιμοποιεί. Επομένως, αυτό που κάνω δεν είναι αμαρτία». Πόσο εξαπατημένος ήταν! Άκουσε τα λόγια του Ιησού:

Ματθ.ζ:22,23 Πολλοί θέλουσιν ειπεί προς εμέ εν εκείνη τη ημέρα, Κύριε, Κύριε, δεν προεφητεύσαμεν εν τω ονόματί σου, και εν τω ονόματί σου εξεβάλομεν δαιμόνια, και εν τω ονόματί σου εκάμομεν θαύματα πολλά; Και τότε θέλω ομολογήσει προς αυτούς ότι ποτέ δεν σας εγνώρισα· φεύγετε απ' εμού οι εργαζόμενοι την ανομίαν.

Ενώ ο Θεός είναι μακρόθυμος, όταν αναφέρεται στην αμαρτία δεν το κάνει με τρόπο ξενικό και αόριστο. Ακόμα, μπορεί να επιτρέψει κάποιος να αισθάνεται ευλογημένος για ένα διάστημα, τα χαρίσματα να εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά αν δεν μετανοήσει για την αμαρτία του, τελικά θα καταστραφεί αυτός και η διακονία του. Αυτό ισχύει και για τους παγκόσμια διάσημους τηλεοπτικούς κήρυκες. Ας περιπατούμε εν τω φόβω του Κυρίου και όχι κατά σάρκαν!


Μάθε αυτό το μάθημα, φίλε μου, και μείνε χαμηλά, στα πόδια του Ιησού. Όσο μπορείς προειδοποίησε το φίλο σου. Αν δεν σε ακούσει, ίσως μπορέσεις να βοηθήσεις κάποιον άλλο που δεν έχει ξεφύγει τόσο πολύ.