Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΤΥΧΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ;

Πόσες σκοπιμότητες!...

Αρχίζει το κρύο... Διάφορα ζώα όπως οι σαύρες που τρώνε έντομα έχουν πρόβλημα τροφής, γιατί τα περισσότερα έντομα το χειμώνα επιβιώνουν με τη μορφή αυγών. Όταν λείπει η τροφή, ή θα φύγουν τα ζώα (όπως τα χελιδόνια, που τρώνε έντομα) και θα πάνε εκεί που θα βρουν τροφή, ή πέφτουν σε νάρκη μέσα στη φωλιά τους ακίνητα όπως οι σαύρες, χελώνες, φίδια, καταναλώνοντας με οικονομία το λίπος που αποθήκεψαν το καλοκαίρι, όταν τα έντομα ήταν άφθονα.        

Τα ζώα διαθέτουν μηχανισμούς με τους οποίους «προβλέπουν» τις αλλαγές που θα συμβούν. Οι πεταλούδες π.χ. πριν αρχίσει το δυνατό κρύο, κάνουν τ’ αυγά τους. Όμως άλλες φορές το κρύο έρχεται νωρίτερα, άλλες αργότερα. Μυστηριώδεις μηχανισμοί δίνουν εντολή να μεταναστεύσουν σε ζεστές χώρες πριν αρχίσει το μεγάλο κρύο στους πελαργούς και τα χελιδόνια.


Έρχεται η άνοιξη...!Τα πρώτα φυτά αρχίζουν να κάνουν λουλούδια. Συνήθως υπάρχουν συγκεκριμένα έντομα που επισκέπτονται συγκεκριμένα φυτά. Η σχέση εντόμων- φυτών στην πατρίδα μας είναι μια ξεχωριστά γοητευτική και χρήσιμη γνώση. Την εποχή με τα πολλά λουλούδια και έντομα της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, ξυπνούν οι σαύρες από τη νάρκη τους και αρχίζουν να τρέφονται από τα έντομα. Εξάλλου η αναπαραγωγή στα έμβια όντα είναι ρυθμισμένη για την εποχή που υπάρχει στο περιβάλλον άφθονη τροφή.

Έρχεται το άνυδρο καλοκαίρι...! Τα φύλλα στα δένδρα μειώνονται. Τα ετήσια φυτά ξεραίνονται αφού προηγουμένως έφτιαξαν τους σπόρους τους. Τα περισσότερα έντομα θ’ αρχίσουν να κάνουν αυγά. Τα μεταναστευτικά πουλιά συγκεντρώνουν λίπος στο σώμα τους για καύσιμα του ταξιδιού τους στο Νότο.

Πόσο θαυμαστές και συντονισμένες σκοπιμότητες!

Για την αρμονία του οικολογικού κύκλου, υφίσταται σοφή πρόνοια και στο θέμα των γεννήσεων. Ένα ζώο αδύνατο, που έχει πολλούς εχθρούς, γεννά πάρα πολλούς απογόνους, ενώ ένα άγριο και αρπακτικό γεννά μικρό αριθμό απογόνων. Ο λαγός που έχει πλήθος εχθρών, γεννά 4-5 φορές το χρόνο από 3-5 λαγουδάκια κάθε φορά. Διαπιστώθηκε ότι ο λαγός κατέχει περίπου εκατό εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα κατανεμημένα σε επιφάνεια ολίγων τετραγωνικών εκατοστών, ενώ τα γευστικά του κύτταρα ανέρχονται σε λίγες χιλιάδες. Τα κουνέλι δέκα ή περισσότερα κουνελάκια το μήνα και η βασίλισσα των τερμιτών γεννά 8,000 αυγά τη μέρα. Αντίθετα στα αρπακτικά ζώα οι γεννήσεις περιορίζονται. Το γεράκι μια φορά το χρόνο 2-4 αυγά, η τίγρης 1-2 τιγράκια, το λιοντάρι 1-2 λιονταράκια, ο ελέφαντας 1 κάθε δύο χρόνια. Εάν δεν είχαν έτσι τα πράγματα, η ισορροπία θα καταστρεφόταν ολοκληρωτικά.

Θαυμαστός κύκλος!

Το χώμα γίνεται χορτάρι, το χορτάρι τροφή στα ζώα, τα ζώα σαν πεθάνουν γίνονται χώμα και ο κύκλος πάλι από την αρχή.

Διαπιστώνουμε ακόμα, ότι τίποτα περιττό δεν υπάρχει στη φύση. Μέσα από πολύπλοκες και μελετημένες λειτουργίες και σχέσεις διατηρείται μια θαυμαστή ισορροπία, στην οποία, όταν παρεμβαίνει ο αδέξιος πολλές φορές ανθρώπινος παράγων, επιφέρει  καταστρεπτική διαταραχή.

Χαρακτηριστική είναι η θαυμαστή ισορροπία που υπάρχει μεταξύ φυτικής και ζωικής ζωής. Δηλαδή, εάν ολόκληρη η ζωή ήταν ζωική και την αποτελούσαν μόνο ζώα, θα είχε καταναλωθεί έως τώρα όλο το οξυγόνο. Εάν πάλι ολόκληρη η ζωή ήταν φυτική και την αποτελούσαν μόνο φυτά, θα είχε εξαντληθεί όλο το διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι και στη μια περίπτωση και στην άλλη, θα πέθαιναν και τα ζώα και τα φυτά. Εν τούτοις, επειδή υπάρχει αυτή η ισορροπία, διαιωνίζονται και τα φυτά και τα ζώα