Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Γιορτή της Μητέρας:

·      


  • (Δευτερονόμιο 27:16) Επικατάρατος όστις κακολογήση τον πατέρα αυτού ή την μητέρα αυτού. Και πας ο λαός θέλει ειπεί, Αμήν.
  • (Έξοδος 20:12) Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, διά να γείνης μακροχρόνιος επί της γης, την οποίαν σοι δίδει Κύριος ο Θεός σου.
  • (Έξοδος 20:12) Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, διά να γείνης μακροχρόνιος επί της γης, την οποίαν σοι δίδει Κύριος ο Θεός σου.
  • (Λευιτικό 19:3) Θέλετε φοβείσθαι έκαστος την μητέρα αυτού και τον πατέρα αυτού και τα σάββατά μου θέλετε φυλάττει. Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σας.
  • (Παροιμίες 19:26) Όστις ατιμάζει τον πατέρα και απωθεί την μητέρα, είναι υιός προξενών αισχύνην και όνειδος.
  • (Παροιμίες 20:20) Ο λύχνος του κακολογούντος τον πατέρα αυτού ή την μητέρα αυτού θέλει σβεσθή εν βαθεί σκότει.
  • (Παροιμίες 23:22) Υπάκουε εις τον πατέρα σου, όστις σε εγέννησε και μη καταφρόνει την μητέρα σου, όταν γηράση.
  • (Ματθαίος 15:4) Διότι ο Θεός προσέταξε, λέγων Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα και, Ο κακολογών πατέρα ή μητέρα εξάπαντος να θανατόνηται
Αυτά, και τόσα άλλα, ο Θεός δεν τα έγραψε για να τηρούνται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, αλλά κάθε μέρα.

Δεν καταλαβαίνω γατί οι χριστιανοί πρέπει να εξομοιώνονται με τον κόσμο που δεν γνωρίζει το Θεό του ουρανού, ενώ μπορούν να τιμούν τους γονείς τους κάθε μέρα με τον άγιο τρόπο που ο Θεός έχει ορίσει!

Αναρωτιέμαι αν αύριο θα συνεχίσουν να γράφονται αυτά που σήμερα κυκλοφορούν και να δημοσιεύονται τόσες εικόνες.


Η Ανα Τζάρβις και η αληθινή ιστορία πίσω από την εμπορευματοποίηση

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και τα ανθοπωλεία κάνουν χρυσές δουλειές. Ωστόσο πολλά χρόνια πριν, η γιορτή είχε διαφορετικό νόημα και η γυναίκα που την καθιέρωσε πέθανε πολεμώντας την ίδια την έμπνευσή της.

Πίσω στο 1908, η Ανα Τζαρβις, μία ακτιβίστρια από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να τιμήσει την μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε μία εκστρατεία προκειμένου να καθιερωθεί η μέρα της μητέρας ως επίσημη γιορτή.

Η Τζάρβις έχασε τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της.

Η εκστρατεία που έκανε το 1908 για την καθιέρωση της γιορτής είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάνις σε μία εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας» καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνηση της.

Τελικά η ιδέα της Τζάρβις έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και το 1914 καθιερώθηκε επίσημα ως γιορτή της Μητέρας η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και μάλιστα τα πρώτα χρόνια ήταν επίσημη αργία, ενώ ακόμα και οι ευγενείς έδιναν στους υπηρέτες τους άδεια προκειμένου να περάσουν την μέρα με τις μητέρες τους.

Ωστόσο με τα χρόνια η γιορτή πήρε άλλη τροπή και έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Γύρω στο 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από την διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής και μαζί με την αδελφή της Ελσινόρη ξεκίνησαν νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήσουν την «εμποροπανήγυρη» στην οποία είχε εξελιχθεί το αρχικό τους όραμα και συνελήφθησαν αρκετές φορές για την προσπάθεια τους αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Τζάρβις «το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη γιορτή της μητέρας δείχνει ότι είσαι πολύ τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα απ' όσα οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο» ενώ για τα γλυκά και τα σοκολατάκια δήλωνε ότι το θεωρούσε τελείως υποκριτικό, αφού τα περισσότερα εν τέλει τα έτρωγε ο ίδιος ο αποστολέας.

Ωστόσο ο πόλεμος που κήρυξε η Ανα Τζαρβις στη γιορτή που η ίδια εμπνεύστηκε δεν έφερε αποτέλεσμα και η ίδια πέθανε το 1948 πάμφτωχη και με άνοια σε κάποιο σανατόριο.

Αυξάνεται η γυναικεία απιστία μετά από τη Γιορτή της Μητέρας

Οι ημέρες επιβάλλουν άμεση αναζήτηση δώρου για τη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο. Ή τουλάχιστον αυτό προβλέπουν οι «κανόνες» που έχουν δημιουργήσει στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ημέρες όπως η Γιορτή της μητέρας, την Κυριακή. Όσο όμως τα παιδιά αναζητούν το καλύτερο δώρο, οι σύζυγοι πρέπει να αρχίσουν να... οχυρώνονται. Γιατί σύμφωνα με έρευνα, το αμέσως επόμενο διάστημα εκτινάσσονται τα «κρούσματα» απιστίας από τις γυναίκες!

Αυτό αποκαλύπτει μία έρευνα που έκανε το AshleyMadison.com, μία ιστοσελίδα γνωριμιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τις 15.000 μητέρες που εξομολογήθηκαν ότι έχουν απατήσει τον σύντροφό τους, οι περισσότερες παραδέχονται ότι το έκαναν το διάστημα έπειτα από τη «δική τους» ημέρα. Συγκεκριμένα, το 2012 παρατηρήθηκε μία συγκλονιστική αύξηση 439% στην απιστία τη Δευτέρα που ακολούθησε την Γιορτή της μητέρας, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες «φυσιολογικές» Δευτέρες!

«Στη συγκεκριμένη γιορτή οι γυναίκες έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναρωτιούνται για τις επιλογές που έχουν κάνει στη ζωή τους και τελικά καταλήγουν στο συμπέρασμα πως θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό για τον εαυτό τους. Το τελευταίο τις οδηγεί συνήθως και στο πρώτο βήμα προς την απιστία», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του AshleyMadison.com, Νόελ Μπίντερμαν.

Έπειτα από αυτό, οι γυναίκες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις υποχρεώσεις της μητρότητας και εκείνες που δημιουργεί ο παράνομος δεσμός τους. Το 67% παραδέχθηκε πως έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον εραστή τους μπροστά στο παιδί τους, το οποίο μπορεί να περιμένει με τις... ώρες την εμφάνιση της μητέρας του, καθώς το 56% εξομολογήθηκε πως έχει αργήσει να το πάρει από το σχολείο ως συνέπεια της απιστίας. Κάποιες δεν δίστασαν να συστήσουν τον εραστή στο παιδί τους με ψεύτικο όνομα (4%), ενώ ένα μικρό ποσοστό (2%) είχε την ατυχία να τις πιάσει στα... πράσα το «βλαστάρι» τους!

Ημέρα της μητέρας και ο συμβολισμός της

Ημέρα της Μητέρας η σημερινή. Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα και οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες. Μια γιορτή που μας θυμίζει πώς ήρθαμε στον κόσμο. Μια γιορτή φόρο τιμής σ' εκείνη που μας έφερε στη ζωή, που μας έδωσε πνοή και αποτελεί το κέντρο του δικού μας κόσμου, αλλά και εμείς του δικού της.

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία ως "Mothering Sunday". Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Με το πέρασμα των χρόνων η Γιορτή της Μητέρας έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και το νόημα με το οποίο ξεκίνησε. Και από μια γιορτή που καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η έννοια της μητρότητας μετατράπηκε σε μια εμπορική και διαφημιστική γιορτή, εξυπηρετώντας τα καταναλωτικά ένστικτα των ανθρώπων.

Έτσι τα συμβολικά λουλούδια των πρώτων χρόνων της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες, ενώ οι σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ προωθούν τα τελευταία χρόνια και άλλα δώρα μικρής, αλλά και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας.

Η ημέρα αυτή σκοπό έχει να τιμήσει την προσφορά της μητέρας στη ζωή, που μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη της και τη βοήθεια της και το μόνο που περιμένει από εμάς είναι ένα γλυκό χαμόγελο.

Πώς προέκυψε η γιορτή της μητέρας;

Πάντα σιχαινόμουν τις διάφορες γιορτές τύπου Αγίου Βαλεντίνου, γιορτή της μητέρας κτλ καθώς τις θεωρούσα εντελώς εμπορικές και ως εκ τούτου μια «στημένη» αφορμή για να πλουτίζουν τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Επίσης ένιωθα ότι οι καθιερωμένες «χαρούμενες» μέρες αποδυνάμωναν παντελώς όλο το συναισθηματικό φορτίο που μπορεί να έχουν οι έννοιες -αφορμή για τις εν λόγω γιορτές και τα πανηγύρια όπως είναι η μητρότητα.

Η Ημέρα της Μητέρας εγκαθιδρύθηκε τον 20ο αιώνα από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών.

Ειδικότερα η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει και η σχετική προϊστορία. Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Στην Αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών που ήταν η θεά της γονιμότητας. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη και γιορτάζονταν κάθε Μάρτιο.

Στη συνέχεια συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας, στη Μεγάλη Βρετανία στον 17 αιώνα ως «Mothering Sunday». 

Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Στην Ελλάδα η γιορτή της Μητέρας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929 και συνδυάζεται με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Στην δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρεται από τον Φεβρουάριο στην δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.


Παγκόσμιες Ημέρες !!!

Ιανουάριος
26 Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων
27 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας
27 Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
28 Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

Φεβρουάριος
2 Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
4 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
5 Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
6 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής
10 Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου
10 Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό
12 Ημέρα της Ερυθράς Χειρός
13 Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
14 Ημέρα των Ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου)

Μάρτιος
14 Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π
20 Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού
22 Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
24 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Απρίλιος
4 Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Μάιος

Ιούνιος

Ιούλιος

Αύγουστος

Σεπτέμβριος

Οκτώβριος

Νοέμβριος

Δεκέμβριος
5 Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη
10 Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
11 Παγκόσμια Ημέρα Βουνού
18 Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη
 
ΕΣΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Η ΜΗΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ;

(Αποκ.ιη:4) Και ήκουσα άλλην φωνήν εκ του ουρανού, λέγουσαν· Εξέλθετε εξ αυτής ο λαός μου, διά να μη συγκοινωνήσητε εις τας αμαρτίας αυτής, και να μη λάβητε εκ των πληγών αυτής·