Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι Παραδόσεις (06)

Η ΛΑΤΡΕΙΑ

Η  λατρεία στους ναούς σήμερα, γίνεται κατά ένα τυπικό και καθορισμένο τρόπο. Γίνονται λειτουργίες τυποποιημένες, στερεότυπες, που επαναλαμβάνονται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι γραμμένες. Διαβάζονται ή ψέλνονται γραφτές προσευχές. Χρησιμοποιούνται διάφορα αντικείμενα και σύμβολα, και θεωρούνται απαραίτητα στη λατρεία, όπως: εικόνες, κεριά, καντήλια, θυμιατήρια και άλλα.

1.        Τι σημαίνει λατρεία;

Λατρεία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πιστός πλησιάζει το Θεό, για να του εκφράσει την αγάπη του, την αφοσίωσή του, και να Του προσφέρει ευχαριστία, τιμή και δοξολογία. Η λατρεία προσφέρεται ατομικά απ’ το άτομο ή ομαδικά από την εκκλησία, σαν σύνολο πιστών.

2.        Πώς πρέπει ο πιστός Χριστιανός να λατρεύει το Θεό;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λατρείας που έχουν καθιερώσει οι άνθρωποι. Επειδή όμως αυτοί οι τρόποι δεν είναι σύμφωνοι με το θέλημα του Θεού, ο Θεός δεν τους δέχεται και δεν τους αναγνωρίζει. Ο ίδιος ο Θεός μας φανερώνει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να Τον λατρεύουμε. Ο πιστός Χριστιανός πρέπει να λατρεύει το Θεό με τον τρόπο που έχει καθιερώσει ο Ίδιος ο Θεός.

3.        Ποιος είναι ο σωστός τρόπος λατρείας που ζητάει ο Θεός;

Ο Θεός ζητάει λατρεία πνευματική, χωρίς σύμβολα, τύπους και αντικείμενα, που βγαίνει μέσα από μια ευσεβή καρδιά, κατά τρόπο αυθόρμητο και ελεύθερο. Αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με την αλήθεια που αποκαλύπτει ο Ίδιος στο λόγο του.

Ιωάννης δ:24 “Ο Θεός είναι πνεύμα και οι προσκυνούντες αυτόν, εν πνεύματι και αληθεία πρέπει να προσκυνώσι”.
Φιλιπ. γ:3 “διότι ημείς είμεθα η περιτομή, οι  λατρεύοντες τον Θεόν εν πνεύματι, και  καυχώμενοι εις τον Χριστόν  Ιησούν και μη έχοντες την πεποίθησιν εν τη σαρκί”.

Με άλλα λόγια, το γνώρισμα, του γνήσιου λαού του Θεού είναι ο πνευματικός τρόπος με τον οποίο λατρεύει το Θεό και όχι η ονομασία που φέρνει, η φυλή στην οποία ανήκει ή ποιους προγόνους έχει.

4.        Πως γινόταν η λατρεία στους χρόνους της Καινής Διαθήκης ;

Η λατρεία γινόταν με τρόπο απλό και πνευματικό.
Αποτελείτο από ελεύθερη και αυθόρμητη προσευχή. Κάθε ένας προσευχόταν με λόγια που εκείνη τη στιγμή έβγαιναν από την καρδιά του. Δεν υπήρχαν γραφτές, τυποποιημένες προσευχές. Δεν ήταν καθορισμένο τι θα ειπωθεί στη διδαχή.
Μαζί με την ελεύθερη προσευχή υπήρχαν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όπως προσευχή σε ξένη ή αγνώριστη γλώσσα (γλωσσολαλιά), προφητεία και άλλα.

Συμπέρασμα
Σύμφωνα με το θέλημα του Θεού η λατρεία των Χριστιανών πρέπει να γίνεται με τρόπο απλό και πνευματικό χωρίς αντικείμενα, τύπους και σύμβολα. Οι σημερινές λειτουργίες και όλα τα βοηθητικά μέσα λατρείας που υπάρχουν στους ναούς, δεν είναι αποστολική παράδοση και δεν υπήρχαν στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Είναι μεταγενέστερες παραδόσεις, αντίθετες με το σωστό τρόπο λατρείας που ζητάει ο Θεός.