Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (trafficking) στη χώρα μας, όπως αυτά καταγράφονται σε παλαιότερη έκθεση (του 2009) του δικτύου ECPAT International, 40.000 γυναίκες και παιδιά, ηλικίας 12 έως 25 ετών, εκπορνεύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Αντίστοιχα ο αριθμός των παιδιών που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1,2 εκ.Στην Ελλάδα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας.
Πώς όμως λειτουργεί το κύκλωμα;
Τα παιδιά τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από φτωχές οικογένειες και εξαθλιωμένες οικονομικά χώρες, απομακρύνονται από το σπίτι τους, πουλιούνται από τους ίδιους τους γονείς τους στους εμπόρους. Μετατρέπονται δια της βίας σε σύγχρονους δούλους και κακοποιούνται σεξουαλικά. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά πάσχουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
4.000.000 περίπου γυναίκες -σύμφωνα με τα στοιχεία του OHE- αλλά και 1.200.000. παιδιά είναι τα θύματα εμπορίας κάθε χρόνο. Η πορνεία, ο σεξουαλικός τουρισμός, η παιδική πορνογραφία έχουν φθάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα στην Ευρώπη και σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο τζίρος, σε παγκόσμιο επίπεδο, από την εμπορία γυναικών ανέρχεται περίπου σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Σύμφωνα με την Interpol, ένας σωματέμπορος εγκατεστημένος στην Ευρώπη κερδίζει 110.000 ευρώ ετησίως, από μια «γυναίκα-θύμα » της διεθνικής σωματεμπορίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δουλεμπόριο πλήττει περί τις 120.000-500.000 γυναίκες κυρίως στην Ευρώπη
Το Trafficking είναι:
Η Παράνομη διακίνηση γυναικών και παιδιών, στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, παραλαβή ή αποστολή με χρήση απειλής , βίας ή άλλες μορφές εξαναγκασμού, απαγωγής, εξαπάτησης, κατάχρησης εξουσίας της ευάλωτης θέσης ατόμων και ή λήψη χρημάτων από τα διακινούμενα πρόσωπα, με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση ή την εκπόρνευση τους, καθώς επίσης για δουλεία ή παρεμφερείς πρακτικές ή για αφαίρεση οργάνων.
Οι συνθήκες διαβίωσης των γυναικών-θυμάτων αγγίζει τα όρια της πλήρους εξαθλίωσης: Βιασμοί, ξυλοδαρμοί, απομόνωση, βασανιστήρια, τρομοκρατία, ψυχολογική βία.
Σε έναν από τους κατεξοχήν «αγωγούς» του λεγόμενου trafficking έχει
εξελιχθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια . Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για το trafficking, με τα περισσότερα θύματα γυναίκες που διακινήθηκαν για σεξουαλική εκμετάλλευση προς την Δυτική Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας, από Ουκρανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αλβανία και Γιουγκοσλαβία.
Οι υποθέσεις παράνομης διακίνησης γυναικών σπανίως πηγαίνουν στο δικαστήριο, ενώ όταν γίνεται κάτι τέτοιο, οι ποινές είναι ελαφριές.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο για την αποτροπή, κατάπνιξη και τιμωρία του trafficking ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά, δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής για κακοποιημένες γυναίκες .