Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Γένεση (050)


Γέν.ς:10-14 Και εγέννησεν ο Νώε τρεις υιούς, τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ. Διεφθάρη δε η γη ενώπιον του Θεού, και ενεπλήσθη η γη αδικίας. Και είδεν ο Θεός την γην, και ιδού, ήτο διεφθαρμένη· διότι πάσα σαρξ είχε διαφθείρει την οδόν αυτής επί της γης. Και είπεν ο Θεός προς τον Νώε, Το τέλος πάσης σαρκός ήλθεν ενώπιόν μου, διότι η γη ενεπλήσθη αδικίας απ' αυτών· και ιδού, θέλω εξολοθρεύσει αυτούς και την γην. Κάμε εις σεαυτόν κιβωτόν εκ ξύλων Γόφερ· κατά δωμάτια θέλεις κάμει την κιβωτόν, και θέλεις αλείψει αυτήν έσωθεν και έξωθεν με πίσσαν.

Αυτά τα λόγια μας δείχνουν την κατάντια του ανθρώπου, και τη σωτηρία του Θεού. Ο Θεός είχε επιτρέψει να ακολουθήσει ο άνθρωπος το δρόμο που διάλεξε μέχρι τέλους, να ωριμάσουν τέλεια οι αρχές του. Το προζύμι είχε ενεργήσει και είχε κάνει όλη τη ζύμη να φουσκώσει. Το κακό είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του. “Πάσα σάρκα” είχε γίνει κακή και είχε διαφθείρει την οδό της. Και η διαφθορά είχε φτάσει σ’ αυτά τα όρια που δεν επέτρεπε τίποτε άλλο στο Θεό από το να εξολοθρεύσει “πάσα σάρκα”,  και συγχρόνως να σώσει εκείνους που θα υπάκουαν στον άνθρωπό Του!


Η μακροθυμία του Θεού και η μαρτυρία του υπηρέτη Του είχαν περιφρονηθεί από τους ανθρώπους που ήταν απορροφημένοι από τα παρόντα (Λουκ.ιζ:26,27). Όλα αυτά, καθ’ αυτά, δεν ήταν κακά, το κακό δεν βρισκόταν σ’ αυτά που έκαναν, αλλά σε κείνους που τα έκαναν. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με φόβο Θεού και για τη δόξα του ονόματός Του!  (Λουκ.ιζ:26  Ματθ.κδ:37   Β’ Πέτρ.γ:4-10)

Ξύλο Γόφερ: Υπάρχει αβεβαιότητα για ποιο ακριβώς ξύλο είναι, αλλά υπάρχει ομοφωνία ότι πρόκειται για ξύλο που οι στοιβάδες του είναι πάρα πολύ πυκνές και είναι ρητινώδες ώστε να μην μπορεί να διαβρωθεί από το νερό και να σαπίσει. Τέτοιο ξύλο είναι το κυπαρίσσι, η δρυς, η βελανιδιά και ο κέδρος. Τόσο η δρυς όσο και ο κέδρος είναι ξύλα που δεν σαπίζουν. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ήταν κέδρος.

Γέν.ς:15 Και ούτω θέλεις κάμει αυτήν· το μεν μήκος της κιβωτού θέλει είσθαι τριακοσίων πηχών, το δε πλάτος αυτής πεντήκοντα πηχών, και το ύψος αυτής τριάκοντα πηχών.

Η κιβωτός είχε 300 πήχες μήκος, 50 πήχες πλάτος και 30 πήχες ύψος. Ένας πήχης κυμαίνεται από 45-55 εκατοστά, οπότε οι διαστάσεις της κιβωτού σε μέτρα πρέπει να είναι 135 Χ 22,5 Χ 13,5 αν πάρουμε τη μικρότερη διάσταση. Ο κυβισμός αυτής της διάστασης είναι περίπου 41.000 μ3

Το πλοίο “Μεγάλη Βρετανία”, που σχεδιάστηκε από τον Μπρούνελ το 1844, είχε διαστάσεις 322 πόδια μήκος επί 51 πόδια ύψος, επί 32 ½ πόδια πλάτος, σχεδόν ακριβώς στις ίδιες αναλογίες με την κιβωτό.

Ο Μπρούνελ είχε χρησιμοποιήσει την πείρα 1.000 ετών της βρετανικής ναυπηγικής όμως η κιβωτός ήταν η πρώτη στο είδος της. Η κιβωτός είχε εκτόπισμα 20.000 τόνους και ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι το 1884, που ναυπηγήθηκε το υπερωκεάνιο ETURIA της εταιρείας Cunard.

Στην ερώτηση αν μπορούσε ο Νώε και οι γιοι του να κατασκευάσουν ένα τόσο τεράστιο σκάφος η απάντηση είναι ότι λογικά θα πρέπει να χρησιμοποίησε ανθρώπους τους οποίους μίσθωσε.

Μια άλλη ερώτηση που συνήθως εγείρεται είναι αν η κιβωτός χωρούσε όλα αυτά τα ζώα. Η απάντηση είναι ναι!

Ο αριθμός των θηλαστικών που ζουν σήμερα ............................... 3.500
Πτηνά .............................................................................................. 8.600
Ερπετά και αμφίβια........................................................................  5.500
                                                                                                                  -----------
Σύνολο                                                                                                       17.600

Διπλά (αρσενικό και θηλυκό) = 35.200 ζώα στην κιβωτό.

Ο μέσος όρος του μεγέθους τους θα πρέπει να ήταν το μέγεθος περίπου ενός προβάτου και η κιβωτός θα μπορούσε να χωρέσει 125.280 πρόβατα, δηλ. 3 φορές και περισσότερα απ’ όσα χρειαζόταν. Ο υπόλοιπος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλα ζώα που σήμερα έχουν εκλείψει, για προμήθειες τροφών και για την οικογένεια του Νώε.

Η κιβωτός ήταν ένα αξιόλογο πλεούμενο. Τα ναυπηγεία των Η.Π.Α. κατασκεύασαν ένα πλοίο με τις ίδιες αναλογίες διαστάσεων της κιβωτού το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει πολλές καταιγίδες και τρικυμίες ακόμα και ένα τυφώνα χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Μπορούσε να κρατήσει παλιρροϊκά κύματα μέχρι 65 μέτρα ύψος. Τα ψηλότερα παλιρροϊκά κύματα σήμερα είναι περίπου 32 μέτρα.

Επιστήμονες ναυπηγοί λέγουν ότι ξύλινο πλοίο δεν είναι ασφαλές όταν έχει μήκος περισσότερο από 140 μέτρα. Βλέπουμε ότι ο Θεός έδωσε διάσταση ασφαλείας 135 μέτρα.

Αν θέλουμε να δούμε λίγο τυπολογικά αυτό το θέμα, το μήκος της κιβωτού είναι 3 Χ 10 Χ 10. Το 3 συμβολίζει τη θλίψη και το 10 τον κόσμο. Έτσι έχουμε θλίψη για όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή όμως το πλάτος της κιβωτού είναι 5 Χ 10 όπου το 5 συμβολίζει τη χάρη. Έτσι μέσα στη θλίψη όλου του κόσμου υπάρχει η χάρης.