Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης



Μάθημα15

ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Α’ Βασ.ιβ:1-24   Β’ Χρον.β
Α. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΡΟΒΟΑΜ
Τον Σολομώντα διαδέχτηκε ο γιος του Ροβοάμ που είχε μητέρα την Αμμωνίτισσα πριγκίπισσα Νααμά (Α’ Βασ.ιδ:21).
Ο Ροβοάμ ήταν αγράμματος και κυβερνούσε δεσποτικά. Ο ιστορικός Ιώσηπος τον αποκάλεσε υπερήφανο και ανόητο άνθρωπο. Όπως ο πατέρας του, είχε πολυτελείς συνήθειες. Είχε 18 συζύγους, 60 παλλακίδες, 28 γιους και 60 θυγατέρες (Β’ Χρον.ια:21). Ήταν 41 χρονών όταν έγινε βασιλιάς και βασίλεψε για 17 χρόνια.

Β. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΕΡΟΒΟΑΜ
Ο Ιεροβοάμ ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Βόρειου Βασιλείου. Πατέρας του ήταν ο Ναβάτ ο Εφραθαίος.
Ήταν ικανός άνθρωπος. Είχε εργαστεί κάτω απ’ τον Σολομώντα κι ήταν υπεύθυνος των εργατών στο χτίσιμο της Μιλλώ (Α’ Βασ.ια:26-28).
Όταν κάποτε τον συνάντησε ο προφήτης Αχιά, έσχισε το καινούριο ιμάτιό του σε δώδεκα κομμάτια και του έδωσε τα δέκα. Του εξήγησε ότι αυτά τα δέκα κομμάτια αντιπροσωπεύουν τις 10 φυλές Ισραήλ τις οποίες θα κυβερνούσε (ια:29-31). Όταν ο Σολομώντας άκουσε το πράγμα, ζήτησε να σκοτώσει τον Ιεροβοάμ, ο οποίος κατέφυγε στην Αίγυπτο όπου ο Φαραώ τον προστάτεψε (ια:40).
Μετά το θάνατο του Σολομώντα, ο Ιεροβοάμ παντρεύτηκε μια Αιγύπτια πριγκίπισσα κι επίστρεψε στο Ισραήλ για να βασιλεύσει στις 10 βόρειες φυλές.


Γ. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΒΟΑΜ
Β’ Χρον.ι
Πολύ σύντομα μετά το θάνατο του Σολομώντα, μια επανάσταση διαίρεσε το έθνος.
Ο Ροβοάμ πρέπει να είχε ενημερωθεί  για τη δυσαρέσκεια των βόρειων φυλών. Κανονικά, έπρεπε όλοι να μαζευτούν στην Ιερουσαλήμ για τις εναρκτήριες τελετές, αλλά εξαιτίας της ανησυχίας, εκλέχτηκε η Συχέμ επειδή βρισκόταν στο κέντρο (εδ.1).
Ο Ιεροβοάμ που είχε επιστρέψει απ’ την Αίγυπτο ήταν κι αυτός σ’ αυτή τη συνάντηση. Οι 10 φυλές, με αρχηγό τον Ιεροβοάμ, ζήτησαν απ’ τον Ροβοάμ να ελαφρώσει τους φόρους που είχε επιβάλει ο πατέρας του Σολομών. Ο Ροβοάμ ζήτησε τρεις μέρες για να εξετάσει το αίτημά τους. Συμβουλεύτηκε τους πρεσβύτερους συμβούλους που βοηθούσαν τον Σολομώντα όταν ζούσε, κι αυτοί του είπαν να φανεί καλός και ν’ αλαφρώσει τους βαρείς φόρους που είχε επιβάλει ο πατέρας του. Τον διαβεβαίωσαν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα κέρδιζε την αληθινή αφοσίωση του λαού.
Ο Ροβοάμ μετά στράφηκε στους νεώτερους συμβούλους που έδειχναν να θέλουν τη συνέχιση της σπατάλης και της πολυτέλειας. Τον συμβούλεψαν να πει: «Ο μικρός μου δάκτυλος θέλει είσθαι παχύτερος της οσφύος του πατρός μου» (ι:10). Ο Ροβοάμ δέχτηκε τη συμβουλή των νέων, και είπε στους Ισραηλίτες που μαζεύτηκαν μετά από τρεις μέρες: «Ο πατήρ μου σας επαίδευσε με μάστιγας, εγώ δε θέλω σας παιδεύσει με σκορπίους» (ι:11).
Τότε, μια κραυγή υψώθηκε: «Εις τας σκηνάς σου έκαστος, Ισραήλ». Όταν ο Ροβοάμ είδε τί έγινε, τους έστειλε τον φοροεισπράκτορα Αδωράμ, αλλά αυτοί τον λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου. Έτσι, ο Ροβοάμ αναγκάζεται να υποχωρήσει στην Ιερουσαλήμ. Μάζεψε ένα στρατό από 180.000 άντρες, αλλά ο Θεός του απαγόρευσε να πολεμήσει. Μετά απ’ αυτό, άρχισε να οχυρώνει κάποιες πόλεις (ια:5..) και βασίλεψε στις δύο φυλές του Ιούδα και του Βενιαμίν.

Δ. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Οι φυλές του Ιούδα και του Εφραΐμ, ζήλευαν η μία την άλλη απ’ τον καιρό που ήταν στην Αίγυπτο.
Ο Ιούδας σαν φυλή ήταν μεγαλύτερη κι είχε ευνοηθεί με το να είναι επικεφαλής. Ο Εφραΐμ καταγόταν απ’ τον Ιωσήφ κι ο Ιησούς του Ναυή ήταν απ’ αυτή τη φυλή. Ο ανταγωνισμός αυτών των δύο φυλών φανερωνόταν κατά περιόδους, όπως κατά τη στέψη του Δαβίδ και την επανάσταση του Αβεσσαλώμ.
Η διαίρεση ήταν μόνο ένα ξέσπασμα μιας παλιάς κατάστασης. Αν ο Ροβοάμ ήταν σοφός, θα πρόσεχε να μην δημιουργεί προβλήματα απ’ το τίποτα.
Το Βόρειο βασίλειο με τις 10 φυλές ήταν πιο δυνατό απ’ το νότιο βασίλειο, ωστόσο, το τελευταίο ήταν ισχυρότερο πνευματικά.

Ε. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.
Το βασίλειο του Ισραήλ συνέχισε να υπάρχει για 250 χρόνια. Ανατράπηκε απ’ τους Ασσύριους με τον  Σαλμανασάρ το 721 π.Χ.
Η πρωτεύουσα του βόρειου Βασιλείου ήταν πρώτα στη Συχέμ και μετά στη Σαμάρεια.
Δεκαεννέα βασιλιάδες βασίλεψαν, αντιπροσωπεύοντας εννέα αρχοντικές οικογένειες. Οχτώ βασιλιάδες δολοφονήθηκαν ή αυτοκτόνησαν. Όλοι αυτοί οι βασιλιάδες, απ’ τον Ιεροβοάμ μέχρι τον Ωσηέ ήταν ειδωλολάτρες. Προφήτες στον Ισραήλ ήταν ο Ιωνάς, ο Αμώς, ο Ωσηέ κι ο Μιχαίας.
Στα χρόνια μας, το βόρειο βασίλειο ονομάζεται «Οι δέκα χαμένες φυλές», όμως ο Ιάκωβος γνώριζε αυτές τις φυλές γιατί  απευθύνει προς αυτές την επιστολή του (Ιακ.α:1).

Ζ. ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΒΟΔΙΑ.
Ο Ιεροβοάμ υπήρξε ένας θρησκευτικός αποστάτης. Φοβήθηκε ότι αν ο λαός επέστρεφε στην Ιερουσαλήμ για να λατρεύσει το Θεό, αυτό θα ευνοούσε μια επανασύνδεση των δύο βασιλείων. Για να προλάβει κάτι τέτοιο, έκανε καινούρια κέντρα λατρείας στο Δαν και τη Βαιθήλ, φτιάχνοντας από ένα χρυσό ομοίωμα βοδιού σε κάθε τόπο. Έχτισε ναούς για να στεγάσει τα ομοιώματα αυτά και ίδρυσε ένα ιερατείο που δεν αποτελείτο από Λευίτες. Αντικατέστησε την εορτή της Σκηνοπηγίας με ένα ετήσιο ειδωλολατρικό πανηγύρι.
Η ενέργεια αυτή του Ιεροβοάμ ήταν μεγάλης σημασίας, επειδή οδήγησε το λαό στην ειδωλολατρία. Ο Λόγος του Θεού ονομάζει αυτή την πράξη του Ιεροβοάμ «αμαρτία» (Α’ Βασ.ιβ:30) κι αυτός υπεύθυνος επειδή οδήγησε τον Ισραήλ ν’ αμαρτήσει (ις:19). Άνοιξε την πόρτα για τη λατρεία του Βάαλ. Το έθνος ποτέ δεν ελευθερώθηκε τελείως απ’ την ειδωλολατρία που ξεκίνησε με τον Ιεροβοάμ.
Σε μια περίπτωση, επιπλήχθηκε από κάποιον ανώνυμο προφήτη, αλλά ο Ιεροβοάμ μόνο θύμωσε αλλά δεν μετανόησε.

Η. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ.
Το βασίλειο του Ιούδα συνέχισε να υπάρχει για 400 περίπου χρόνια κάτω από 20 βασιλιάδες, απ’ τον Ροβοάμ μέχρι τον Σεδεκία. Πολλοί απ’ αυτούς τους βασιλιάδες ήταν ευσεβείς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν τρεις αναζωπυρώσεις την περίοδο της βασιλείας του Ιωσαφάτ, του Εζεκία και του Ιωσία.
Οι προφήτες που στάλθηκαν στο βασίλειο του Ιούδα ήταν ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιωήλ, ο Σοφονίας, ο Μιχαίας, ο Ναούμ κι ο Αββακούμ.