Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ 04 - Δόγμα

Α. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Η λέξη “δόγμα” σημαίνει “διδασκαλία” ή “αλήθεια”. Είναι αδύνατον να διδαχτεί η Γραφή χωρίς να διδαχτεί η βασική διδασκαλία της που είναι η αλήθεια. Το δόγμα είναι η σπονδυλική στήλη και ο σκελετός όλων των κηρυγμάτων και διδασκαλιών. Δίνει δύναμη, μορφή κι ομορφιά στο  μήνυμα που κηρύττουμε. 

Β. ΥΓΙΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Β΄Τιμ.δ:3
Υγιής διδασκαλία είναι η διδασκαλία του λόγου του Θεού με καθαρότητα και αλήθεια, χωρίς λάθη και σκοτεινά σημεία. Είναι η διδασκαλία που κάνει καλό στην πνευματική υγεία των ακουόντων. Όταν κανείς έχει γερό σώμα, είναι υγιής. Όταν έχεις σωστή διδασκαλία, έχεις υγιή πνευματική ζωή. Η υγιής διδασκαλία υψώνει τον Ιησού και καταγγέλλει την αμαρτία.  Με σταθερότητα και συνέπεια ξεσκεπάζει τα δεινά που ακολουθούν μια ζωή αμαρτίας. Εμπνέει πίστη στον ακούοντα και τον οδηγεί σε ζωή δικαιοσύνης, ειρήνης και χαράς εν Πνεύματι Αγίω. Η υγιής διδασκαλία αφήνει τον πιστό με μια αίσθηση βαθιάς ειρήνης και ανάπαυσης στον Ιησού - μέσα στην καρδιά του.
Σ’ αυτές τις μέρες της αποστασίας πολλοί δεν μπορούν να υποφέρουν την υγιή διδασκαλία. Ένα πνεύμα ταραχής, δυσαρέσκειας κι έλλειψης ικανοποίησης  ενοχλεί κάποιους αποκαλούμενους χριστιανούς και τους κάνει ν’ αρχίζουν να ψάχνουν περισσότερο για συγκινησιακές εξάρσεις ή για πράγματα που να ικανοποιούν τις αισθήσεις...

Έτσι γίνονται ασταθείς και αστήρικτοι και μοιάζουν με το κύμα της θάλασσας που κινείται από ανέμους και συνταράζεται και καταντούν πηγάδια χωρίς νερό, σύννεφα χωρίς βροχή που μεταφέρονται από τους ανέμους. Εξαιτίας όλων αυτών, αποστατούν απ’ την πίστη προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και διδασκαλίες δαιμονίων.

Αντίθετα, όταν υποφέρουμε την υγιή διδασκαλία, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και ευτυχείς με το λόγο του Θεού. 

Όταν ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν, αυτός ακόμα θα μένει!  Η Γραφή είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο Χριστό και θα σώσει τις ψυχές μας.  Ο λόγος του Θεού είναι αληθινός και αλάνθαστος.

Γ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ.

Ο λόγος του Θεού δεν αλλάζει, είναι αιώνιος και αμετάβλητος απ’ τη φύση του.  Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αληθινή διδασκαλία πέρα απ’ αυτή που δίδαξαν οι απόστολοι και είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχίσουμε να μένουμε στερεοί στα δόγματα των  αποστόλων. Ψαλμ.ριζ:2   Πράξ.β:42

Δ. Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΧΗΣ

Το πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία της Γραφής, φαίνεται από τα παρακάτω εδάφια:
Πράξ.β:42  Α’Τιμ.δ:13  Α’Τιμ.δ:16  Α’Τιμ.ε:17  Β΄Τιμ.γ:16  Β΄Τιμ.δ:2  Β’Ιωάν.9

Ε. Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Ο σωστός τρόπος για να πλησιάσει κανείς το λόγο του Θεού με σκοπό να τον μελετήσει, είναι να έχει μια υγιή πείνα να γνωρίσει την αλήθεια, για χάρη της αλήθειας και μόνο. Υπάρχουν πολλά ελατήρια για να μελετήσει κανείς τη Γραφή, αλλά το παραπάνω είναι αυτό που θα ωφελήσει.
Δεν πρέπει ν’ αρχίσουμε να ψάχνουμε τη Γραφή απλά και μόνο για να στηρίξουμε κάποιο επιχείρημα ή για να υπερασπιστούμε μια ορισμένη θέση.  Πρέπει πάντα να ψάχνουμε την αλήθεια, για χάρη της αλήθειας και μόνο.

Ζ. ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Η αλήθεια έρχεται από θεία αποκάλυψη. Δεν υπάρχει καλύτερος δάσκαλος της θείας αλήθειας από το Άγιο Πνεύμα, τον συγγραφέα της Βίβλου.  Πολλές αλήθειες είναι μυστηριώδεις και κρυμμένες από τον μη αναγεννημένο νου και μπορούν να κατανοηθούν μόνο όταν το Άγιο Πνεύμα τις αποκαλύψει.  Ιωάν.ις:13   Α’ΚΟΡ.β:14

Μετά το Άγιο Πνεύμα, οι Γραφές ερμηνεύουν τον εαυτό τους.

Η Βίβλος ερμηνεύει η ίδια τον εαυτό της.

Μια αλήθεια πρέπει να συμφωνεί με το γενικό πνεύμα της Βίβλου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι σαν διδασκαλία επειδή είναι γραμμένο κάπου μέσα στη Βίβλο, εκτός αν συνδέεται αρμονικά με όλη τη Γραφή.

Η αλήθεια πάντοτε είναι ισορροπημένη και υγιής. Οι ακραίες θέσεις είναι μάλλον λανθασμένες σε αντίθεση μ’ αυτές που βρίσκονται στη μέση της οδού.

Η αλήθεια πάντοτε υψώνει τον Ιησού Χριστό.  Κάθε διδασκαλία που μειώνει τον Ιησού είναι λάθος.

Η αλήθεια πάντοτε έχει εξαγνιστική επίδραση στη ζωή του πιστού.  Το καθημερινό περπάτημα κάθε ατόμου φανερώνει αν είναι πιστός στην υγιή διδασκαλία.

Η. ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

1. Χρησιμοποιώντας ένα αναλυτικό ταμείο, να ψάξεις τη διδασκαλία μέσα απ’ όλη τη Γραφή συγκεντρώνοντας όλες τις αναφορές. Διαθέτοντας χρόνο να γράψεις όλα τα εδάφια που βρήκες ολογράφως, μπορείς εύκολα να καταλάβεις τί λέει ολόκληρη η Γραφή πάνω στο θέμα που εξετάζεις.

2. Συγκρίνοντας όλες τις αναφορές που βρήκες, γράψε ένα ορισμό της διδασκαλίας. Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις: Τί κοινό έχουν όλα αυτά τα εδάφια; Σε τί διαφέρουν;  Πάντα να θυμάσαι ότι η Βίβλος δεν αντιφάσκει.

3. Συσχέτισε τις αναφορές με τα συμφραζόμενα και το γενικό πρότυπο της Βιβλικής αλήθειας.  Μελέτησε κάθε αναφορά στο φως των συμφραζομένων κι εκτίμησε τη διδασκαλία μέσα στο γενικό πρότυπο της Βιβλικής αποκάλυψης.

4. Σύγκρινε τη διδασκαλία με προσωπικές εμπειρίες.  Η διδασκαλία αυτή είναι για πιστούς ή για άπιστους;  Με ποιό τρόπο πρέπει να εφαρμοστεί στις ζωές αυτών στους οποίους απευθύνεται;

5. Συνόψισε τη διδασκαλία. Γράψε τουλάχιστον μια παράγραφο με τα συμπεράσματά σου.