Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΩΣ Ν’ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ


1.  Άρχισε με τα μικρά πράγματα. Άρχισε με το δωμάτιό σου. Καθάρισέ το. Μετά, διατήρησέ το καθαρό. Όταν μερικά πράγματα δεν είναι στη θέση τους, άσκησε τον εαυτό σου να τα τοποθετείς στη θέση τους. Έπειτα κάνε το ίδιο πράγμα για όλο το σπίτι.

2.  Να είσαι συνεπής στην ώρα σου. Αν πρέπει να είσαι κάπου σε μια ορισμένη ώρα, φρόντισε να είσαι εκεί, ακριβώς την ώρα εκείνη. Καλλιέργησε την ικανότητα να επιβάλλεσαι στις επιθυμίες σου, στις δραστηριότητές σου και στις αξιώσεις σου, έτσι που να φτάσεις στην ώρα σου.

3.  Κάνε πρώτα τις πιο δύσκολες δουλειές. Κάνοντάς το αυτό, δεν θα σου είναι δύσκολο να τελειώσεις τις ευκολότερες όταν θα είσαι ήδη κουρασμένος.


4.  Οργάνωσε τη ζωή σου. Κατάρτισε ένα χρονοδιάγραμμα για τις δουλειές σου και μην παρασύρεσαι από τις περιστάσεις. Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο και κάνε μια καθημερινή λίστα με τις δουλειές που πρέπει να τελειώσεις. Αν δεν ελέγχεις εσύ το χρόνο σου, θα το κάνει πολύ καλά ο διάβολος!

5.  Να δέχεσαι διορθώσεις. Βοηθούν στο να ασκείς περισσότερη αυτοπειθαρχία, γιατί σου δείχνουν τα πράγματα που πρέπει ν’ αποφεύγεις. Μην αποφεύγεις την κριτική, αλλά να τη δέχεσαι σαν ένα μέσο βελτίωσής σου.

6.  Να ασκείς αυταπάρνηση. Μάθε να λες όχι στις παρορμήσεις σου. Κάπου κάπου ν’ αρνείσαι στον εαυτό σου την απόλαυση πραγμάτων που δεν είναι αυτά καθαυτά κακά, μόνο και μόνο για να γυμναστείς στην αυτοπειθαρχία. Μάθε να κάνεις αυτό που ξέρεις πως είναι σωστό έστω κι αν δεν σ’ ευχαριστεί να το κάνεις. Η άσκηση αυτοπειθαρχίας στο φυσικό τομέα θα μας βοηθήσει να πειθαρχούμε και στα πνευματικά.

7.  Να δέχεσαι τις υπευθυνότητες. Όταν σου δοθεί ευκαιρία να κάνεις κάτι, που πρέπει να γίνει, κάνε το εθελοντικά, αν έχεις το ταλέντο γι’ αυτή τη δουλειά. Το να δέχεσαι υπευθυνότητες σε βοηθά να ασκείς τον εαυτό σου στην αυτοπειθαρχία.