Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Στις μέρες μας δεν λέει τίποτα!

Είναι από τα πλέον τραγικά χαρακτηριστικά των ημερών μας αυτό που συμβαίνει. Ο εκφυλισμός των εννοιών, των αξιών, των θέσεων. Ίσως δεν υπάρχει πιο κάτω και πιο χαμηλά για να πέσουμε. Λέμε χριστιανός και δε σημαίνει τίποτα. Λέμε αναγεννημένος και δε σημαίνει τίποτα. Γιατί όλοι δηλώνουν χριστιανοί, όλοι δηλώνουν αναγεννημένοι. Αξίζει να ασχοληθούμε και με τα δύο αυτά γνωρίσματα.

Κάποτε η λέξη χριστιανός ήταν γεμάτη νόημα, αξία και δύναμη. Ήταν ταυτόχρονα ένα όνομα γεμάτο κόστος για όσους το κουβαλούσαν. Τότε οι χριστιανοί ήταν λίγοι, επίλεκτοι και αποφασισμένοι. Τότε οι χριστιανοί ζούσαν αυτό που πίστευαν και πλήρωναν το κόστος με αγάπη και λατρεία στο πρόσωπο του Κυρίου.


Χριστιανός θα πει «του Χριστού». Χριστιανός θα πει δεν ζω εγώ, ζει μέσα μου ο Ιησούς Χριστός... δεν ζω για τον εαυτό μου, αλλά για Κείνον που πέθανε και αναστήθηκε για μένα, τον Ιησού Χριστό (Β΄ Κορινθίους ε:15). Αυτοί ήταν οι χριστιανοί που ζούσαν διαφορετικά, αλλιώτικα, ξεχωρισμένα, άγια, καθαρά μέσα στον αμαρτωλό κόσμο μας. Και οι υπόλοιποι τους ξεχώριζαν και τους έδιναν ονόματα όπως «οι της οδού ταύτης».

Σήμερα, η λέξη χριστιανός δε λέει τίποτα, γιατί οι περισσότεροι που είναι στις φυλακές είναι χριστιανοί. Εγκληματίες, αμετανόητοι κακοποιοί, άνθρωποι διεφθαρμένοι, όλοι δηλώνουν χριστιανοί. Χριστιανοί διαλύουν τα σπίτια τους, χριστιανοί πορνεύουν, μοιχεύουν, χριστιανοί που κλέβουν ή καταχρώνται χρήματα άλλων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους «αναγεννημένους» των ημερών μας. 


  • Αναγεννημένοι που διαλύουν τα σπίτια τους μετά από 10, 16 χρόνια γάμου...
  • Αναγεννημένοι που αφήνουν τη γυναίκα τους για μια πιο γυαλιστερή...
  • Αναγεννημένοι που αγαπούν τον κόσμο της αμαρτίας...
  • Αναγεννημένοι που κλέβουν χρήματα... που εκμεταλλεύονται καταστάσεις...
  • Αναγεννημένοι που λένε ψέματα, ζουν ψέματα, φοράνε ψέματα, αγαπούν το ψέμα...

Όλοι είναι αναγεννημένοι... τουλάχιστον όλοι δηλώνουν με τα λόγια τους αναγεννημένοι. Όμως όταν έρχεται η ώρα της ζωής, της ζωής τους, ούτε Χριστός φαίνεται, ούτε χριστιανισμός υπάρχει, ούτε αναγεννημένη ζωή. Τι υπάρχει μόνο; Μια ομολογία χειλέων χωρίς αντίκρισμα ανάλογης άγιας ζωής Ιησού Χριστού.

Επομένως, αφού όλοι αυτοί οι άσχετοι άνθρωποι δηλώνουν αναγεννημένοι και είναι χωρίς ζωή αναγεννημένη, είναι φανερό ότι δεν είναι αναγεννημένοι, δεν αναγεννήθηκαν ποτέ τους. Ούτε χριστιανοί είναι ούτε πιστοί είναι, διότι «η πίστη τους χωρίς έργα ζωής πίστεως» είναι νεκρή, το ίδιο και ο χριστιανισμός τους είναι νεκρός, αφού δεν συνοδεύεται από ζωή Χριστού, δεν επιβεβαιώνεται από χριστιανική ζωή.

Μια σκέψη είναι να καταργήσουμε τη λέξη αναγέννηση, που δεν λέει τίποτα πια, και να επινοήσουμε μια άλλη, όχι τόσο φθαρμένη και εκφυλισμένη όσο αυτή. Όμως όχι, ούτε τη λέξη αναγέννηση θα αλλάξουμε, ούτε τη λέξη χριστιανός θα καταργήσουμε, επειδή όλοι, πρόχειρα και επιπόλαια δηλώνουν, χωρίς να ζουν ανάλογα. Θα καταργήσουμε την ομολογία των χειλέων και θα κρατήσουμε τη μαρτυρία της ζωής. Αναγεννημένος είναι αυτός που ζει αναγεννημένα και όχι αυτός που το ομολογεί μόνο. Χριστιανός είναι ο άνθρωπος που ζει τη ζωή του Χριστού ανάμεσα στους συνανθρώπους του, «εις τα ίχνη Του, καθώς Εκείνος περιεπάτησε, με το ίδιο φρόνημα το οποίο ήταν και μέσα στον Ιησού».

Φτάσαμε στις μέρες μας, τα λόγια μόνα τους, οι δηλώσεις, οι μαρτυρίες των χειλέων να μην επαρκούν, όταν την ίδια ώρα η ζωή ανατρέπει τη μαρτυρία και διαψεύδει την ομολογία:


  • «αναγεννημένοι» που πηγαίνουν στο γήπεδο και στηρίζουν την ομάδα τους,
  • «αναγεννημένοι» που ζουν κοσμικά,
  • «αναγεννημένοι» που ξενυχτούν στον υπολογιστή και ταΐζονται από την αμαρτία που προωθεί η τηλεόραση,
  • «αναγεννημένοι» που έχουν είδωλα και ειδωλολατρία στη ζωή τους,
  • «αναγεννημένοι», που δεν απαρνήθηκαν τον εαυτό τους, δεν σταύρωσαν τη σάρκα μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες (Γαλ.ε:24),
  • «αναγεννημένοι» χωρίς νίκη, χωρίς αγάπη για τον Κύριο, χωρίς μελέτη, χωρίς υμνωδία, χωρίς υπηρεσία, χωρίς καρπό,
  • «αναγεννημένοι» στη φαρδιά πύλη και ευρύχωρη οδό

δεν υπάρχουν!
δεν είναι αναγεννημένοι!
δεν αναγεννήθηκαν ποτέ τους!

Στις μέρες μας πρέπει να επιμείνουμε στο σημείο αυτό, για να βοηθήσουμε κάποιες γνήσιες καρδιές να μην πλανηθούν και πέσουν παγιδευμένες στα ψέματα του διαβόλου, αλλά και όσους είναι πλανημένοι, να επιστρέψουν με πίστη και ταπείνωση, να μετανοήσουν, να αναγεννηθούν πραγματικά και γνήσια. Η Αγία Γραφή περιέχει ξεκάθαρα όχι μόνο το τι είναι αναγέννηση, αλλά και το τι δεν είναι. Όχι μόνο το τι είναι πίστη, αλλά και το τι είναι «νεκρή πίστη» και υπάρχει άφθονο φως για όσους θα θελήσουν να διορθώσουν και να σιγουρέψουν την πορεία τους προς τον Ουρανό.