Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Πράγματα που οι χριστιανοί πρέπει να ξέρουν για τους έσχατους καιρούς.

Άσχετα με το πότε πιστεύεις ότι θα γίνει η Αρπαγή, πριν από 1.923 χρόνια, ο Θεός έδωσε αυτά τα τελευταία λόγια για τους πιστούς, έτσι ώστε να γνωρίζουμε, να κατανοήσουμε, και να είμαστε προετοιμασμένοι για το τέλος της ζωής μας ή το τέλος αυτής της οικονομίας - όποιο έρθει πρώτο.

Το μήνυμα προς την εκκλησία είναι ξεκάθαρο: καλύτερα να ασχοληθούμε με τα πράγματα του Θεού. Αυτό σημαίνει προσευχή να αλλάξουν οι καρδιές των ανθρώπων, ώστε να περάσει το μήνυμα του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αναπαυόμενοι στην πομπώδη ευσέβεια μας, περιμένοντας την σάλπιγγα που θα μας ελευθερώσει από τον παρόντα κακό αιώνα.


Η πρώτη κρίση του Θεού ήρθε με τον κατακλυσμό, αλλά η ερχόμενη και τελική κρίση θα είναι με φωτιά. Ο Θεός εξακολουθεί να προσφέρει έλεος, χάρη, και άφεση αμαρτιών μέσω του αίματος του Ιησού Χριστού, σε όλους όσους ακούνε, πιστεύουν, και Τον εμπιστεύονται για συγχώρεση.

Ιωάν.ιγ:19 Από του νυν σας λέγω τούτο πριν γείνη, διά να πιστεύσητε όταν γείνη, ότι εγώ είμαι.

1. Το ρολόι του Θεού δουλεύει εδώ και 2.000 χρόνια, περίπου.

Περίπου το 95 μ.Χ., ο Ιησούς έδωσε οδηγίες στον απόστολο Ιωάννη για να γράψει τα τελευταία λόγια Του στην εκκλησία - παρελθόν, παρόν, και μέλλον. Υποσχέθηκε μια ιδιαίτερη ευλογία σ’ εκείνους που διαβάζουν, ακούν και παίρνουν σοβαρά υπόψη τα λόγια Του.

Αποκ.α:3 Μακάριος ο αναγινώσκων και οι ακούοντες τους λόγους της προφητείας και φυλάττοντες τα γεγραμμένα εν αυτή· διότι ο καιρός είναι πλησίον.

Στην Αποκ.α:10-19, βλέπουμε τον Ιησού να περπατά ανάμεσα στις λυχνίες, υπαγορεύοντας στον Ιωάννη τις επιβραβεύσεις και τις επιπλήξεις Του σ’ αυτές τις επτά εκκλησίες. Με αυτό το τελευταίο βιβλίο, ο λόγος του Θεού ολοκληρώθηκε. Δύο από τις εκκλησίες, της Σμύρνης και της Φιλαδέλφειας, δεν δέχτηκαν καμία επίπληξη. Οι πιστοί στη Σμύρνη δοκιμάζονται και συνθλίβονται, αλλά ο Ιησούς τους ενθάρρυνε να είναι πιστοί μέχρι θανάτου και θα τους έδινε το στέφανο της ζωής. Οι πιστοί στη Φιλαδέλφεια δεν αρνήθηκαν το όνομα του Ιησού και κράτησαν τον λόγο της υπομονής Του. Ο Ιησούς υποσχέθηκε να τους φυλάξει έξω από την ώρα του πειρασμού. Αυτοί που νικούν, είπε ότι θα γίνουν πυλώνες στο ναό του Θεού στη Νέα Ιερουσαλήμ.

2. Μερικές εκκλησίες θα απομακρυνθούν.

Η εκκλησία της Εφέσου είχε κάνει πολλά πράγματα σωστά, αλλά «...την αγάπην τους την πρώτην αφήκαν...» (Αποκ.β:4). Ο Ιησούς είναι η πρώτη και μοναδική μας αγάπη. Αν δεν υπάρχει αυτή η ζωντανή αγάπη μέσα μας, μπορούμε να κλείσουμε τις πόρτες και να πάμε σπίτι μας, είναι σαν να παίζουμε εκκλησία. Αυτοί που επισκέπτονται την εκκλησία μας, βλέπουν την αγάπη και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος να φαίνεται στη ζωή των μελών; Στους πιστούς της Εφέσου ειπώθηκε να μετανοήσουν και να επιστρέψουν, διαφορετικά η λυχνία τους θα μετακινηθεί «εκ του τόπου αυτής». Η ίδια προειδοποίηση ισχύει και για την εκκλησία σήμερα.

Η εκκλησία της Περγάμου άφησε να κυκλοφορούν ψευδοδιδασκαλίες. Ο Ιησούς είπε ότι κατοικούσαν εκεί που ήταν ο θρόνος του Σατανά. Ανέχονταν την ψευδοδιδασκαλία του Βαλαάμ που γινόταν εμπόδιο σ’ εκείνους που έψαχναν την αλήθεια. Ο Ιησούς τους είπε να μετανοήσουν, διαφορετικά  «θέλω πολεμήσει προς αυτούς με την ρομφαίαν του στόματός μου». Είμαι βέβαιος ότι εξαιτίας των ανέμων των ψευδών διδασκαλιών, της νωθρότητας και της άγνοιας του λόγου του Θεού, τα μέλη πολλών εκκλησιών εξακολουθούν να δοκιμάζουν την υπομονή του Κυρίου μας.

Και στις δύο αυτές εκκλησίες δόθηκε η ευκαιρία να μετανοήσουν και να επιστρέψουν. Η πόρτα του Χριστού, της μετάνοιας και του ελέους, είναι ακόμα ανοιχτή.

Αποκ.β:7 Όστις έχει ωτίον ας ακούση τι λέγει το Πνεύμα προς τας εκκλησίας. Εις τον νικώντα θέλω δώσει εις αυτόν να φάγη εκ του ξύλου της ζωής, το οποίον είναι εν μέσω του παραδείσου του Θεού.

3. Μερικές εκκλησίες θα ανεχθούν τη ειδωλολατρία και την ανηθικότητα.

Η εκκλησία των Θυατείρων μπορεί να είναι οπουδήποτε στην Ελλάδα. Ανέχονταν τη γυναίκα Ιεζάβελ. Αυτή η κυρία από τα Θυάτειρα, έλεγε ότι είναι προφήτης και οδήγησε τους δούλους του Θεού στην ανηθικότητα και να τρώνε ειδωλόθυτα. Είμαι βέβαιος ότι σκέφτεστε, εμείς δεν θυσιάζουμε στα είδωλα. Όμως τι γίνεται με τα παιδιά σου, με τα είδωλα της ανηθικότητα και της απιστίας; Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε θεωρείται πιο σημαντικό από την εκπαίδευσή τους στον λόγο του Θεού. Αυτή η εκκλησία αρνήθηκε να καταδικάσει αυτή τη γυναίκα. Αλλά δεν υπέκυψαν όλοι στις διδασκαλίες της, ο Ιησούς τους είπε «εκείνο, το οποίον έχετε, κρατήσατε εωσού έλθω». Ο Κύριος μας λέει την κατάληξή της, καθώς και αυτών που την ακολούθησαν, εκτός αν μετανοήσουν. (Αποκ.β:18-29).

Ο Ιησούς είπε στην φιλελεύθερη εκκλησία των Σάρδεων ότι ήταν νεκροί. Φώναξε, «Γίνου άγρυπνος»! Δώστε προσοχή και κρατήστε όσα απομένουν. Ήταν ελλιπείς, αλλά ο Ιησούς τους έδωσε ακόμα την ευκαιρία να μετανοήσουν. Και σε εκείνους που δεν είχαν λερωμένα τα ενδύματά τους, υποσχέθηκε ότι θα περπατήσουν μαζί Του με λευκά ενδύματα... διότι είναι άξιοι.

Ας ξυπνήσουμε, ας μετανοήσουμε και ας επιστρέψουμε, για να τελειώσουμε δυνατοί πριν έρθει ο Ιησούς και μας βρει πνιγμένους στα ψέματα του Σατανά.

Αποκ.γ:5,6 Ο νικών, ούτος θέλει ενδυθή ιμάτια λευκά, και δεν θέλω εξαλείψει το όνομα αυτού εκ του βιβλίου της ζωής, και θέλω ομολογήσει το όνομα αυτού ενώπιον του Πατρός μου και ενώπιον των αγγέλων αυτού. Όστις έχει ωτίον, ας ακούση τι λέγει το Πνεύμα προς τας εκκλησίας.

4. Μερικές εκκλησίες θα είναι χλιαρές.

Ο τελευταίος τύπος εκκλησίας είναι αυτή που ο Κύριος μέλλει να εξεμέση εκ του στόματός αυτού, η χλιαρή εκκλησία της Λαοδίκειας (Αποκ.γ:16). Ήταν πλούσιοι και νόμιζαν ότι δεν χρειάζονταν τίποτα. Ο Ιησούς τους αποκάλεσε ταλαίπωρους και ελεεινούς και πτωχούς και τυφλούς και γυμνούς (Αποκ.γ:17).

Ο Ιησούς είπε, ούτως, επειδή είσαι χλιαρός και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω να σε εξεμέσω εκ του στόματός μου (Αποκ.γ:16). Ωστόσο, έδωσε ακόμη και σ’ αυτό το σώμα της εκκλησίας την ευκαιρία να μετανοήσουν, να νικήσουν. Καταπληκτικό.

Πρέπει να είμαστε φιλόπονοι για να ψάξουμε τις καρδιές μας. Να είμαστε προσεκτικοί για να ακούσουμε και να λάβουν σοβαρά υπόψη τα λόγια του Ιησού, μήπως έρθει και μας βρει ελλιπείς.

Αποκ.γ:19,20 Εγώ όσους αγαπώ, ελέγχω και παιδεύω· γενού λοιπόν ζηλωτής και μετανόησον. Ιδού, ίσταμαι εις την θύραν και κρούω· εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν, θέλω εισέλθει προς αυτόν και θέλω δειπνήσει μετ' αυτού και αυτός μετ' εμού.