Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Γένεση (123)


ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Γέν.μγ:1-7 Η δε πείνα επεβάρυνεν επί την γην. Και αφού ετελείωσαν τρώγοντες τον σίτον, τον οποίον έφεραν εξ Αιγύπτου, είπε προς αυτούς ο πατήρ αυτών, Υπάγετε πάλιν, αγοράσατε εις ημάς ολίγας τροφάς. Και είπε προς αυτόν ο Ιούδας λέγων, Εντόνως διεμαρτυρήθη προς ημάς ο άνθρωπος λέγων, Δεν θέλετε ιδεί το πρόσωπόν μου, εάν δεν ήναι μεθ' υμών ο αδελφός υμών. Εάν λοιπόν αποστείλης τον αδελφόν ημών μεθ' ημών, θέλομεν καταβή και θέλομεν σοι αγοράσει τροφάς· αλλ' εάν δεν αποστείλης αυτόν, δεν θέλομεν καταβή· διότι ο άνθρωπος είπε προς ημάς, Δεν θέλετε ιδεί το πρόσωπόν μου, εάν ο αδελφός υμών δεν ήναι μεθ' υμών. Είπε δε ο Ισραήλ, Διά τι με εκακοποιήσατε, φανερόνοντες προς τον άνθρωπον ότι έχετε άλλον αδελφόν; Οι δε είπον, Ο άνθρωπος ηρώτησεν ημάς ακριβώς περί ημών και περί της συγγενείας ημών λέγων, Ο πατήρ σας έτι ζη; έχετε άλλον αδελφόν; Και απεκρίθημεν προς αυτόν κατά την ερώτησιν ταύτην· ηδυνάμεθα να εξεύρωμεν ότι ήθελεν ειπεί, Φέρετε τον αδελφόν σας;

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος, έχοντας το μονοπώλιο, δεν επέτρεπε να πάρει κανείς μεγάλες ποσότητες σταριού για να έχουν συνέχεια την ανάγκη της.


Έτσι λοιπόν, τα τρόφιμα που είχαν μεταφέρει τ' αδέλφια του Ιωσήφ αρχίζουν να τελειώνουν σιγά - σιγά, η πείνα δεν λέει να τελειώσει κι ο Ιακώβ αναγκάζεται να ξαναστείλει τους γιους του στην Αίγυπτο μαζί με τον Βενιαμίν.

Στο εδάφιο 7 βλέπουμε ότι ο Ιωσήφ τους ρώτησε για τον πατέρα και τον Βενιαμίν, ενώ στο μβ:13 φαίνεται ότι αυτοί έδωσαν τις πληροφορίες αυτές. Ίσως το μβ:13 να είναι η περίληψη της συζήτησης που είχαν. Το εδάφιο μδ:19 επιβεβαιώνει το μγ:7.

Γέν.μγ:14 και ο Θεός ο Παντοδύναμος να σας δώση χάριν έμπροσθεν του ανθρώπου, διά να αποστείλη με σας τον άλλον σας αδελφόν και τον Βενιαμίν· και εγώ, αν ήναι να ατεκνωθώ, ας ατεκνωθώ.

Ο Θεός ο Παντοδύναμος, ο ΕΛ ΣΑΝΤΑΙ. Ίσως μ' αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει ο Ιακώβ ότι παραιτείται από κάθε ανθρώπινη προσπάθεια και τ' αφήνει όλα στα χέρια του Θεού.

Γέν.μγ:15-18 Λαβόντες δε οι άνθρωποι τα δώρα ταύτα, έλαβον και αργύριον διπλάσιον εις τας χείρας αυτών και τον Βενιαμίν· και σηκωθέντες κατέβησαν εις Αίγυπτον και παρεστάθησαν έμπροσθεν του Ιωσήφ. Και ότε είδεν ο Ιωσήφ τον Βενιαμίν μετ' αυτών, είπε προς τον επιστάτην της οικίας αυτού, Φέρε τους ανθρώπους εις την οικίαν και σφάξον σφακτόν και ετοίμασον, διότι μετ' εμού θέλουσι φάγει οι άνθρωποι το μεσημέριον. Και έπραξεν ο άνθρωπος καθώς ελάλησεν ο Ιωσήφ· και ο άνθρωπος εισήγαγε τους ανθρώπους εις την οικίαν του Ιωσήφ. Και εφοβήθησαν οι άνθρωποι, διότι εισήχθησαν εις την οικίαν του Ιωσήφ· και είπον, διά το αργύριον το επιστραφέν εις τα σακκία ημών την πρώτην φοράν ημείς εισαγόμεθα, διά να εύρη αφορμήν εναντίον ημών και να επιπέση εφ' ημάς και να λάβη ημάς δούλους και τους όνους ημών.

Είναι φυσικό να είναι φοβισμένοι, συγχυσμένοι και καχύποπτοι γι' αυτή την ευγενική πρόσκληση μετά το σκληρό τρόπο που τους είχε φερθεί την πρώτη φορά.

Γέν.μγ:19-23 Και προσελθόντες προς τον άνθρωπον τον επιστάτην της οικίας του Ιωσήφ, ελάλησαν προς αυτόν εν τη πύλη της οικίας· και είπον, Δεόμεθα, κύριε· κατέβημεν την πρώτην φοράν διά να αγοράσωμεν τροφάς· και ότε ήλθομεν εις το κατάλυμα, ηνοίξαμεν τα σακκία ημών και ιδού, εκάστου το αργύριον ήτο εν τω στόματι του σακκίου αυτού, το αργύριον ημών σωστόν· όθεν εφέραμεν αυτό οπίσω εις τας χείρας ημών· εφέραμεν και άλλο αργύριον εις τας χείρας ημών, διά να αγοράσωμεν τροφάς· δεν εξεύρομεν τις έβαλε το αργύριον ημών εις τα σακκία ημών. Ο δε είπεν, Ειρήνη εις εσάς· μη φοβείσθε· ο Θεός σας και ο Θεός του πατρός σας, έδωκεν εις εσάς θησαυρόν εις τα σακκία σας· το αργύριόν σας ήλθεν εις εμέ. Και εξήγαγε προς αυτούς τον Συμεών.

Προσπαθούν να εξηγήσουν στον επιστάτη την περίπτωση με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σακιά τους. Αυτός όμως μάλλον ήξερε το "κόλπο" του Ιωσήφ και γι' αυτό ήσυχα τους λέει να μην ανησυχούν γιατί πήρε τα χρήματα, αλλά δεν τους λέει ότι τα έβαλε ξανά μέσα στα σακιά. Για να τους ησυχάσει ακόμα πιο πολύ τους φέρνει και τον Συμεών.