Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ελπίδα


Α’ Πέτρ.α:3 Ευλογητός ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όστις κατά το πολύ έλεος αυτού ανεγέννησεν ημάς εις ελπίδα ζώσαν διά της αναστάσεως του Ιησού Χριστού εκ νεκρών,

Α’ Πέτρ.α:13 Διά τούτο αναζωσθέντες τας οσφύας της διανοίας σας, εγκρατεύεσθε και έχετε τελείαν ελπίδα εις την χάριν την ερχομένην εις εσάς, όταν αποκαλυφθή ο Ιησούς Χριστός,

Αν καταλάβουμε σωστά την βιβλική έννοια της ελπίδας θα εξασφαλίσουμε μια σωστή προοπτική στη διακονία.

Ελπίδα στην Γραφή σημαίνει πολύ περισσότερα απ’ ότι εμείς φυσιολογικά σκεπτόμαστε σαν ελπίδα. Αντί για μια απλή πιθανότητα, η βιβλική ελπίδα αναφέρεται σε μια απόλυτη βεβαιότητα εξασφαλισμένη για το μέλλον. Όπως η πίστη είναι μία πεποίθηση στο παρόν, έτσι και η ελπίδα είναι μια βεβαιότητα στο μέλλον. Η ελπίδα στην Γραφή περιστρέφεται γύρω από την Αρπαγή.

Η ελπίδα μας ενθαρρύνει να κατευθύνουμε τη διακονία μας κάτω από το φως της σύντομης επιστροφής του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Πράξ.α:11 Άνδρες Γαλιλαίοι, τι ίστασθε εμβλέποντες εις τον ουρανόν; ούτος ο Ιησούς, όστις ανελήφθη αφ' υμών εις τον ουρανόν, θέλει ελθεί ούτω καθ' ον τρόπον είδετε αυτόν πορευόμενον εις τον ουρανόν.

Ο Ιησούς έρχεται ξανά. Πολύ σύντομα, θα είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ευλογημένο μας Κύριο. Θα Τον δούμε όπως είναι και θα είμαστε ένα μαζί Του αιώνια.

1) Η ελπίδα μας δίνει την αίσθηση του γεγονότος της επιστροφής του Κυρίου.

Προσμένοντες την μακαρίαν ελπίδα, και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. (Τίτ.β:13)

2) Η ελπίδα μας υπενθυμίζει την ανάσταση των δικαίων νεκρών και την αρπαγή των ζωντανών.

Ρωμ.η:23,24 και ουχί μόνον αυτή, αλλά και αυτοί οίτινες έχομεν την απαρχήν του Πνεύματος, και ημείς αυτοί στενάζομεν εν εαυτοίς περιμένοντες την υιοθεσίαν, την απολύτρωσιν του σώματος ημών. Διότι με την ελπίδα εσώθημεν· ελπίς δε ήτις βλέπεται δεν είναι ελπίς· διότι εκείνο, το οποίον βλέπει τις, διά τι και ελπίζει;

Έχουμε μια σίγουρη ελπίδα για την απολύτρωση των σωμάτων μας. θα ντυθούμε την αθανασία και ο θάνατος θα καταποθεί απ’ την ζωή. Αυτό θα έχει ένα σοβαρό αποτέλεσμα στην επαγρύπνησή μας στη διακονία. Είμαστε αλήθεια γνώστες του γεγονότος ότι αυτά τα σώματα δεν θα υπάρχουν για πάντα;

Συμπεριφερόμαστε ανάλογα μ’ αυτή τη γνώση; Έχουμε στην καρδιά μας την βεβαιότητα ότι η αιωνιότητα είναι εκείνο που ενδιαφέρει πραγματικά και όχι τα 80 ή τα 100 χρόνια;

Η ελπίδα θα μας υπενθυμίζει την προσκαιρότητα της ζωής αυτής που θα ενσταλάζει μέσα μας τη μεγάλη προσδοκία της επιστροφής του Κυρίου και την αρπαγή των αγίων.

3) Η ελπίδα μας υπενθυμίζει και το βραβείο που θα πάρουν οι πιστοί.

Αλλά τώρα δια Πνεύματος προσδοκούμε την ελπίδα της δικαίωσης (Γαλ.ε:5) Ο Χριστός μέσα μας είναι η ελπίδα της δόξης (Κολ.α:27, Α’ Τιμ.α:1). Το γεγονός δηλαδή ότι ο Χριστός είναι τώρα μέσα μας σαν Πνεύμα Άγιο, μας διαβεβαιώνει για το γεγονός ότι Αυτός θα απολυτρώσει τα θνητά μας σώματα όταν επιστρέψει (Ρωμ.η:11)

Θα είναι εκείνη η ώρα που θα πάρουμε απ’ τον Κύριο το βραβείο για τις υπηρεσίες μας στο όνομά Του. Θα κριθούμε άξιοι να καθίσουμε στο τραπέζι του γάμου (Λουκ.ιγ:29). Θα λάμπουμε σαν τον ήλιο (Ματθ.ιγ:43). Θα βασιλέψουμε μαζί με τον Χριστό και θα γίνουμε συμμέτοχοι της δόξας Του (Ρωμ.η:17 & Κολ.γ:4).

Θα πάρουμε πολλά στεφάνια, όπως το άφθαρτο στεφάνι(Α’ Κορ.θ:25), το στεφάνι της δικαιοσύνης (Β' Τιμ.δ:8), το στεφάνι της ζωής (Ιάκ.α:12) και το στεφάνι της δόξας (Α’ Πέτρ.ε:4).

Θα υπάρχουν βραβεία και γι’ αυτούς που κέρδισαν ψυχές (Δαν.ιβ:3), για τους ταπεινούς υπηρέτες (Ματθ.ι:42), τους πιστούς οικονόμους (Ματθ.κε:23), για τους αγαθοποιούς (Λουκ.ς:35), και για τους υπηρέτες (Κολ.γ:24).

Είναι οριστικά καθορισμένο γεγονός ότι η ευλογημένη μας ελπίδα συμπεριλαμβάνει και μια κρίση απ’ τον Κύριο Ιησού για τα έργα που έχουμε κάνει.

Όπως είπαμε, αν καταλάβουμε την βιβλική έννοια της ελπίδας θα εξασφαλίσουμε μια σωστή προοπτική στην διακονία. Αν πιστεύουμε πραγματικά ότι θα ανταμειφτούμε για ό,τι λέμε και κάνουμε στο όνομα του Ιησού, θα φροντίσουμε το μοναδικό μας κίνητρο για υπηρεσία να είναι η δόξα Του. 

Αυτή η ελπίδα είναι εξαγνιστική και καταργεί τελείως την υπερηφάνεια. Θα κριθούμε σύμφωνα με τα έργα μας,& μόνο αυτά που έγιναν εν Πνεύματι από μια καρδιά αγάπης και με το σκοπό να δοξαστεί ο Θεός θα παραμείνουν και θα αντέξουν στη δοκιμασία της φωτιάς.

Ο Κύριος Ιησούς θα είναι ο Κριτής (Ματθ.κε:31 Β' Κορ.ε:10 Ρωμ.ιδ:10 Α’ Κορ.γ: 13). Οι άξιοι θα δειπνήσουν μ’ Αυτόν Λουκ.ιβ:27 Ματθ.κε:23)

Μπορείς να δεις πόσο η ελπίδα επιδρά πάνω σ’ όλα όσα λέμε και κάνουμε για τον Κύριο; Σ’ εμάς απομένει να υπηρετήσουμε κάτω από το φως της επιστροφής του Κυρίου, της Αρπαγής των αγίων και των βραβείων που θα πάρουμε για την υπηρεσία.

Β’ Κορ.γ:12 Έχοντες λοιπόν τοιαύτην ελπίδα πολλήν παρρησίαν μεταχειριζόμεθα,

Α’ Πέτρ.γ:15 αλλά αγιάσατε Κύριον τον Θεόν εν ταις καρδίαις υμών, και εστέ πάντοτε έτοιμοι εις απολογίαν μετά πραότητος και φόβου προς πάντα τον ζητούντα από σας λόγον περί της ελπίδος της εν υμίν,

Εβρ.ς:18,19 ώστε διά δύο πραγμάτων αμεταθέτων, εις τα οποία είναι αδύνατον να ψευσθή ο Θεός, να έχωμεν ισχυράν παρηγορίαν οι καταφυγόντες εις το να κρατήσωμεν την προκειμένην ελπίδα· την οποίαν έχομεν ως άγκυραν της ψυχής ασφαλή τε και βεβαίαν και εισερχομένην εις το εσωτερικόν του καταπετάσματος,