Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Γένεση (07)


Γέν.α:3
και είπεν:  Ο Θεός δεν έχει ούτε στόμα, ούτε γλώσσα για να μιλήσει - είναι ανθρωπομορφισμός με μεταφορική έννοια. Αναφέρεται στο θείο ρήμα, την έκφραση αυτή του Θεού που αργότερα εκφράστηκε στη σάρκα, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Ο Θεός, μέσα στην άπειρη σοφία Του, ήξερε ότι το φως είναι προϋπόθεση για τη ζωή πάνω στη γη. Η ζωή εξαρτάται από το φως. Το φως δίνει ενέργεια, ζεστασιά - μπορούμε να δούμε μόνο όταν υπάρχει φως - αύξηση και πολύ περισσότερα. Ο Einstein υπολόγισε ότι το φως είναι η πρωταρχική σταθερά στον κόσμο, γι’ αυτό και ο χρόνος είναι βασισμένος στην ταχύτητα του φωτός. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, γιατί ο Θεός δημιούργησε το φως την πρώτη ημέρα της Δημιουργίας. 

Στο Εβραϊκό κείμενο λέει: «Και λέγει ο Θεός, φως γίνε. Και φως είναι». Είναι ένα διάταγμα που εκτελέστηκε αμέσως. Η «μέθοδος» του Θεού για τη δημιουργία - αντίθετα με τον άνθρωπο - φαίνεται εδώ να είναι

  1.    από το τίποτα.
  2.    έξω από τον χρόνο.
  3.    στιγμιαία τελειότητα, χωρίς πειράματα.
  4.    απλά, με διαταγή.


Ο Θεός διέταξε να γίνει κάτι και πραγματοποίησε ό,τι Αυτός ήθελε να πραγματοποιηθεί (Ψαλμ.λγ:9). Σ’ όλη τη Βίβλο ο Θεός παρουσιάζεται σαν ένα πραγματικό πρόσωπο, ένας βασιλιάς που δίνει διαταγές, σαν αφεντικό που πραγματοποιεί τα σχέδιά Του.

φως: Στα Εβραϊκά είναι «όρ» - αναφέρεται και στη φωτιά. Εφ’ όσον ο ήλιος δημιουργήθηκε την 4η μέρα, το φως αυτό δεν πρέπει να ήταν το φως του ήλιου. Αναφέρεται λοιπόν σε κάποια άλλη πηγή φωτός και θέρμανσης - όχι απαραίτητα σε κάποιο άστρο. Είναι το πρώτο στοιχείο της δημιουργίας και αναφέρεται μάλλον στην ηλεκτρομαγνητική ενέργεια από την οποία ο Θεός άρχισε και έκανε τα πάντα. Μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα αν θυμηθούμε ότι το Βόρειο Σέλας είναι μια τεράστια κυματοειδής κουρτίνα που φέγγει εξ αιτίας των πολύ δυνατών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται στους πόλους.

Ίσως ο Θεός έκανε έτσι τα πράγματα για να δείξει ότι ΑΥΤΟΣ - όχι ο ήλιος - είναι η πηγή όλου του φωτός και όλης της ζωής. Τυπολογικά το φως αναφέρεται στο πνευματικό φως που φέρνει ζωή.

Β’ Κορ.δ:6 στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού γνωρίζουμε τη δόξα του Θεού.

Ιωάν.α:9 μέσα στο λόγο του Θεού, το πρώτο στοιχείο της πνευματικής δημιουργίας σε αντιπαράθεση με την υλική δημιουργία εδώ, είναι ο Ιησούς Χριστός, ο αμνός του Θεού, ο μεσίτης, ο αρχιερέας. Θα πρέπει να προσέξουμε τη σειρά με την οποία ο Θεός άρχισε να εργάζεται στις 6 μέρες:

  1. Πνεύμα Θεού εφέρετο επί της επιφανείας των υδάτων.
  2. Ο Θεός μίλησε.
  3. Εμφανίστηκε φως.


Αυτή είναι η ίδια σειρά που ο άνθρωπος έρχεται στην εμπειρία της σωτηρίας:

  1. Το Πνεύμα το Άγιο συνδιαλέγεται με τον άνθρωπο
  2. Ακούει το λόγο του Θεού.
  3. Φως έρχεται μέσα στην ψυχή του.


Δεν αναφέρεται ότι ο Θεός δημιούργησε το φως. Απλά μίλησε και διέταξε το φως, Είπε: Γενηθήτω φως (Β’ Κορ.δ:6) .

Το φως δεν είναι μια υπόσταση, αλλά φανέρωση δύναμης. Το φως είναι ενέργεια. Το φως είναι σύμβολο του Θεού (Α’ Ιωάν.α:5).