Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Γένεση (09)


Γέν.α:5 και εκάλεσεν ο Θεός το φως, Ημέραν· το δε σκότος εκάλεσε, Νύκτα. Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα πρώτη.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εδάφιο γιατί δηλώνει καθαρά, ότι το φως και το σκοτάδι, Νύχτα και Ημέρα, είναι και τα δύο παρόντα την ίδια ώρα πάνω στην επιφάνεια της γης, αφ’ ότου έλαβε χώρα ο διαχωρισμός πριν από την πρώτη βραδιά.

Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει εξοικειωθεί στην ιδέα μιας γραμμής, που χωρίζει το φως απ’ το σκοτάδι στην επιφάνεια της σελήνης, αλλά μέχρι την εποχή του Κοπέρνικου (1543 μ.Χ.) κανείς δεν ήξερε πως (για τον παρατηρητή που βρίσκεται στο διάστημα) μια παρόμοια γραμμή διαχωρίζει το φως απ’ το σκοτάδι στην επιφάνεια της γης. Πράγματι εδώ και μερικά χρόνια οι αστροναύτες άρχισαν να φωτογραφίζουν τη γη «εκ των έξω» κι έτσι συνηθίσαμε στην ιδέα μιας σφαίρας, κατά μέρος φωτεινή και κατά μέρος σκοτεινή.

Ούτε ο Μωυσής, ούτε κάποιος άλλος προ Χριστού μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο. Μόνο ο Θεός, κι Αυτός έδωσε στο συγγραφέα αυτή τη γνώση.

ημέρα: Στα Εβραϊκά είναι “Γιώμ” και αναφέρεται σ’ ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με τη σημασία της λέξης “ημέρα” στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης. Στο εδ.5α σημαίνει “το φως της ημέρας” προφανώς, και στο 5β το 24ωρο.

Αυτή η διπλή χρήση είναι ίδια στα Εβραϊκά, τα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Λέμε για παράδειγμα: “οι τίγρεις κυνηγούν τη νύχτα και κοιμούνται την ημέρα” (όταν υπάρχει το φως της ημέρας) όπως επίσης λέμε: “Μισό εκατομμύριο παιδιά γεννιούνται κάθε μέρα” (το 24ωρο).

Ακόμη αν δούμε τις χρήσεις της λέξης “ημέρα” μέσα στο λόγο του Θεού, θα δούμε ότι:

Γέν.β:4       αναφέρεται σε πολλές μέρες.
Ζαχ.ιδ:7,9   η ημέρα του Κυρίου = 1000 χρόνια!
Λουκ.ιθ:42  1 ημέρα = 3,5 χρόνια
Εκκλ.ζ:14    μπορεί να κρατήσει μισή μέρα ή ένα χρόνο!

Στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή διαβάζουμε ότι για την ανάγκη μιας μάχης, ο Θεός σταμάτησε τη γη από το να κινείται κι έτσι η διάρκεια της ημέρας παρατάθηκε μέχρι να τελειώσει η μάχη! Κι αυτό δεν πήρε χρόνο στο Θεό για να το κάνει! Που σημαίνει ότι όταν ο Θεός δημιουργεί δεν έχει την ανάγκη του χρόνου! Άλλωστε γιατί ο Θεός να περιμένει τόσο πολύ όσο ορισμένοι πιστεύουν για να περάσει από την μια “μέρα” στην άλλη; Και οι 6 μέρες της δημιουργίας είναι πολλές γιατί ο Θεός θα μπορούσε εν μια στιγμή να κάνει τα πάντα! Όμως μας χωρίζει τη δημιουργία σε 6 μέρες για να μας διδάξει, γιατί αυτό έχει να κάνει με όλη την ανθρώπινη ιστορία, με τα αιώνια σχέδια του Θεού.

Πολλοί μπορεί να ρωτήσουν: Πώς μπορούσε να είναι μέρα πριν υπάρξει ο ήλιος; Η απάντηση είναι απλή επειδή το μήκος της ημέρας εξαρτάται όχι από τον ήλιο, αλλά από την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της. Για μια ακόμα φορά η Βίβλος είναι επιστημονικά σωστή, 3000 χρόνια πριν απ’ τον Κοπέρνικο.