Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

σαν σήμερα

8 Μάρτη 1782 - Η σφαγή της Μοραβίας. 96 χριστιανοί ινδιάνοι Delaware (28 άνδρες, 29 γυναίκες και 39 παιδιά) εκτελούνται από αμερικανούς στρατιώτες της Πενσυλβάνια στο Γκνάντενχουτεν, ως αντίποινα για επιδρομές που είχαν κάνει ομοεθνείς τους.

Οι Delaware είχαν μεταναστεύσει στα δυτικά του Οχάιο προσπαθώντας να ξεφύγουν από την αποικιακή καταπάτηση. Οι χριστιανοί ζούσαν σε διάφορα χωριά της περιοχής με επικεφαλής τον David Zeisberger και άλλους ιεραπόστολους. 

Oι συνεχείς επιδρομές των εποίκων ανάγκασαν πολλές ομάδες να στραφούν κατά των αμερικανών. Τους ινδιάνους πίεζαν ταυτόχρονα και οι βρετανικές δυνάμεις. Οι ιεραποστόλοι David Zeisberger και John Heckewelder συλλαμβάνονται από τους άγγλους με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Τον Φεβρουάριο του 1782 περισσότεροι από 100 χριστιανοί ινδιάνοι λόγω της πείνας επιστρέφουν στα παλιά χωριά τους για τη συγκομιδή των καλλιεργειών και για να πάρουν αποθηκευμένα τρόφιμα που είχαν αναγκαστεί να αφήσει πίσω. 

 Η αμερικανική πολιτοφυλακή τους κατηγόρησε για συμμετοχή σε επιδρομές σε Πενσυλβάνια.  Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, η συνέλευση των εποίκων ψήφισε για να τους σκοτώσουν.  Ορισμένοι πιστοί πολιτοφύλακες λιποτάκτησαν για να μην λάβουν μέρος στη σφαγή.

Οι Delaware όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση προετοιμάστηκαν για το θάνατο όλη τη νύχτα με προσευχή και ύμνους.  Τους είχαν χωρίσει σε δύο κτίρια, ένα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες και τα παιδιά. 

Το επόμενο πρωί στις 8 Μαρτίου εκτέλεσαν τους ινδιάνους καθώς προσεύχονταν στον Ιησού δεμένοι, άλλους με σφυρί και χτυπήματα στο κεφάλι, και άλλους με αποκεφαλισμό. Στην συνέχεια έκαψαν το χωριό, και τα άλλα εγκαταλειμμένα χωριά της Μοραβίας.  Δύο αγόρια, επέζησαν και διηγήθηκαν την σφαγή.

 Πριν τους εμπρησμούς τα χωριά λεηλατούνται από τους λευκούς. Αρπάζουν άλογα, γούνες, κασσίτερο, σκεύη και είδη ένδυσης.  Λίγα χρόνια αργότερα, ο ιεραπόστολος John Heckewelder έθαψε ότι απέμεινε από τις σωρούς των νεκρών σε ένα ανάχωμα στη νότια πλευρά του χωριού.