Ενας νέος τύπος βηματοδότη, ο οποίος δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικρός σε μέγεθος -μόλις 1,5 εκατοστό- αποτελεί την καινοτόμο ιδέα της ομάδας του καθηγητή καρδιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτη Βάρδα.
Η χρήση του νέου βηματοδότη στην καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κρήτης ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε τέσσερις ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» από αμερικανικό ερευνητικό κολοσσό, ο οποίος έχει εντάξει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης της πρωτοποριακής συσκευής.
Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου περιλαμβάνεται στα δέκα κέντρα της Ευρώπης, στα οποία εφαρμόζεται ο ενδοκαρδιακός βηματοδότης, ο οποίος δεν έχει ηλεκτρόδια. Ο βηματοδότης τοποθετείται στην καρδιά και έχει διάρκεια ζωής δέκα έτη, όσο δηλαδή αντέχει η συστοιχία των μπαταριών που περιέχει. Δεν απαιτεί επέμβαση, καθώς τοποθετείται με καθετήρα, ο οποίος φτάνει -μέσω φλέβας- στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς.
imerisia.gr