Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μεγάλη ελληνική καινοτομία με νέου τύπου βηματοδότη

Ενας νέος τύπος βηματοδότη, ο οποίος δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικρός σε μέγεθος -μόλις 1,5 εκατοστό- αποτελεί την καινοτόμο ιδέα της ομάδας του καθηγητή καρδιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτη Βάρδα. 
Η χρήση του νέου βηματοδότη στην καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κρήτης ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε τέσσερις ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» από αμερικανικό ερευνητικό κολοσσό, ο οποίος έχει εντάξει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης της πρωτοποριακής συσκευής. 
Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου περιλαμβάνεται στα δέκα κέντρα της Ευρώπης, στα οποία εφαρμόζεται ο ενδοκαρδιακός βηματοδότης, ο οποίος δεν έχει ηλεκτρόδια. Ο βηματοδότης τοποθετείται στην καρδιά και έχει διάρκεια ζωής δέκα έτη, όσο δηλαδή αντέχει η συστοιχία των μπαταριών που περιέχει. Δεν απαιτεί επέμβαση, καθώς τοποθετείται με καθετήρα, ο οποίος φτάνει -μέσω φλέβας- στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς.
imerisia.gr