Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αετοί

«Διότι όπου είναι το πώμα, εκεί θέλουσι συναχθή οι αετοί» (Ματθ.κδ:28).

Το εδάφιο ξεκινάει με τη λέξη «Διότι», που σημαίνει ότι τα παρακάτω λόγια είναι επεξηγηματικά.
Προηγουμένως ο Ιησούς λέει στους μαθητές Του να μην πιστέψουν σε επιπόλαια λόγια ότι τάχα εδώ είναι ο Χριστός.
Εμείς μόνο έχουμε το Χριστό. Θα υπάρξουν μάλιστα και κάποιοι που για να βεβαιώσουν την αλήθεια των λόγων τους θα κάνουν σημεία μεγάλα και τέρατα, με σκοπό να πλανήσουν αν είναι δυνατόν και τους εκλεκτούς, αλλά δεν πρέπει να τους πιστέψουν.
Όμως, πως θα ξέρουν ώστε να μαζευτούν οι άγιοι κοντά στο Χριστό; Η απάντηση είναι όπως οι αετοί από ένστικτο μαζεύονται πάνω από το πτώμα. Με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και βουλιμιά που μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι άγιοι, όταν φερθούν στη δόξα, θα πάνε «ως επί πτερύγων αετού» (Έξ.ιθ:4), «με πτέρυγας ως αετοί» (Ης.μ:31).

«Και αποκριθέντες λέγουσι προς αυτόν, Που Κύριε; Ο δε είπε προς αυτούς, Όπου είναι το σώμα, εκεί θέλουσι συναχθή οι αετοί» (Λουκ.ιζ:37).

Οι μαθητές είχαν ρωτήσει νωρίτερα για το χρόνο που θα συμβούν αυτά, αλλά ο Κύριος δεν ικανοποίησε την περιέργειά τους.
Τώρα προσπαθούν μια άλλη ερώτηση, ΠΟΥ; Που θα είναι αυτοί που θα αρπαχτούν και που αυτοί που θα μείνουν;
Η απάντηση είναι σαν παροιμία, ώστε να απαντήσει και στα δύο σκέλη της ερώτησης.
Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται όσοι δεν φρόντισαν να είναι έτοιμοι, η κρίση του Θεού θα τους βρει. Όπως, όπου βρίσκεται ένα πτώμα, τα αρπακτικά το μυρίζονται και το κατασπαράσσουν (Ψαλμ.κα:8).
Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται αυτοί που θα είναι έτοιμοι την ώρα που θα επιστρέψει ο Ιησούς, θα απολαύσουν τη χαρά του Κυρίου.
Όπως όταν διαλύθηκε η Εβραϊκή συναγωγή, είχε αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της ζωής των Εβραίων, έτσι θα είναι η σύσταση της χριστιανικής εκκλησίας. Όπου είναι ο Χριστός, εκεί θα μαζευτούν οι πιστοί για να Τον συναντήσουν. Όπως οι αετοί πάνω απ’ το θήραμα. Χωρίς να τους οδηγεί κανείς, αλλά από το ένστικτο της νέας φύσης.
Ο Χριστός είναι εκεί που κηρύττεται το ευαγγέλιό Του, όπου φυλάσσονται οι εντολές Του, όπου βρίσκεται η εκκλησία Του. «όπου είναι δύο ή τρείς συνηγμένοι εις το όνομά μου, εκεί είμαι εγώ εν τω μέσω αυτών» (Ματθ.ιη:20). Εκεί πρέπει να μαζευτούν όσοι θέλουν ν’ αρπαχτούν.
Η Βασιλεία του Χριστού δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο τόπο, σαν Μητρόπολη, όπως ήταν η Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους.
Όπου είναι το σώμα, όπου κηρύττεται το ευαγγέλιο και φυλάσσονται οι εντολές, εκεί πρέπει να καταφύγουν οι ευσεβείς ψυχές.
Εκεί θα βρουν το Χριστό και θα γιορτάσουν μαζί Του.
Όπου ο Χριστός γράφει το όνομά Του, εκεί θα συναντήσει το λαό Του και θα τον ευλογήσει. Ιωάν.δ:21.