Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Γένεση ς (2)

Ο Νώε σαν τύπος του Χριστού

1) Το όνομά του σημαίνει “ανάπαυση” (Ησ.ια:10  Ματθ.ια:28)

2) Ο Νώε είναι ανακούφιση, ο παράκλητος (Γέν.ε:29 Ιωάν.ιδ:18,26)

3) Ελευθέρωσε τον οίκο του από την κρίση, ο Χριστός σαν υιός στον οίκο του Πατέρα (Εβρ.γ:6). 

4) Βρήκε χάρη και λυτρώθηκε. Εβρ.ε:7, ο Χριστός βρήκε χάρη και εισακούσθηκε.

5) Γέν.ς:9 άνθρωπος δίκαιος - Πράξ.γ:14 Χριστός ο δίκαιος.

6) Τέλειος μεταξύ των συγχρόνων του Γέν.ς:9 - Εβρ.ζ:26.

7) Περπάτησε μετά του Θεού Γέν.ς:9 - Ιωάν.η:29 έκανε τα αρεστά στον Πατέρα.

8) Έσωσε 7 άτομα (τέλειος αριθμός) που αντιπροσωπεύουν όλους αυτούς που θα προσέλθουν στον Ιησού, που σώζει τον καθένα που επιστρέφει σ’ Αυτόν.

9) Ο Θεός εμπιστεύθηκε μόνο στο Νώε το έργο της σωτηρίας του κόσμου, όπως και στο Χριστό (Ρωμ.ε:18).

10) Ο Νώε τέθηκε πάνω σ’ όλο το έργο του Θεού σαν κληρονόμος (Γέν.θ:2,3), το ίδιο και ο Χριστός (Εβρ.β:8,9).

11) Στο Νώε δόθηκαν τα πάντα μετά τον κατακλυσμό (Γέν.θ:3), ο Χριστός είναι κληρονόμος πάντων (Εβρ.α:2).

12) Προμηθευτής τροφής (Γέν.ς:21), ο Χριστός ο άρτος της ζωής (Ιωάν.ς:48).

13) Υπάκουσε κατά πάντα Γέν.ς:22 - Ιωάν.ιε:10

14) Έκτισε θυσιαστήριο (Γέν.η:20), ο Χριστός έδωσε τον Εαυτό Του θυσία (Εφεσ.ε:2).

15) Ο Νώε κι οι γιοι του ευλογήθηκαν απ’ το Θεό (Γέν.θ:1) και ο Χριστός (Εφεσ.α:3).

16) Ο Νώε κι οι γιοι του έκαναν διαθήκη με το Θεό (Γέν.θ:8,9,16) - το αίμα της διαθήκης εν Χριστώ (Εβρ.ιγ:20).

17) Ο Νώε κήρυκας της δικαιοσύνης Β’ Πέτρ.β:5 - Λουκ.δ:43
 

        Η κιβωτός σαν τύπος του Χριστού στη σωτηρία.

1) Θεία πρόνοια.

2) Έγινε από ξύλο Γόφερ που δεν φθείρεται, και ο Ιησούς δεν αφέθη να ίδη διαφθοράν (Πράξ.β:27). Δένδρα έπρεπε να κοπούν για να γίνει η κιβωτός, η ανθρώπινη φύση του Χριστού κόπηκε για να σωθεί ο άνθρωπος.

3) Η κιβωτός ήταν το καταφύγιο του ανθρώπου από την οργή του Θεού, ο Κύριος Ιησούς είναι η καταφυγή μας.

4) Οι άνθρωποι προσκαλούνταν να μπουν στην κιβωτό για να σωθούν, όλοι καλούνται σήμερα εν Χριστώ.

5) Υπήρχε μια θύρα στην πλευρά της κιβωτού - ο Χριστός είναι η θύρα και πρέπει να περάσουμε από την κεντημένη πλευρά του για να σωθούμε.

6) Η κιβωτός είχε 3 πατώματα που μπορεί να συμβολίσουν την ολοκληρωτική λύτρωση που ο Κύριος προμηθεύει στον άνθρωπο - ο Κύριος είχε πνεύμα, ψυχή και σώμα (Α’ Θεσ.ε:23).

7) Γέν.ς:14  η κιβωτός αλείφθηκε μέσα και έξω με πίσσα. Το Εβραϊκό ρήμα και όνομα για την πίσσα προέρχονται από τη ρίζα “καφάρ”. Η κανονική λέξη για την πίσσα είναι “ζέφεθ” που σημαίνει άσφαλτος, πίσσα. Το Άγιο Πνεύμα διάλεξε όμως τη λέξη “κοφέρ” που σημαίνει ιλασμός, εξιλέωση, σκέπασμα και ερμηνεύεται έτσι 70 φορές μέσα στο λόγο του Θεού (π.χ. Εξ.λ:10). Αναφέρεται στο σκέπασμα του αίματος του Χριστού όσον αφορά τις αμαρτίες μας.

Η Εβραϊκή λέξη για το καπάκι της κιβωτού είναι “καφορέθ” (από την ίδια ρίζα) και σημαίνει σκεπάζω, Ιλαστήριο. Το αίμα του Χριστού μας σκέπασε και μας δικαίωσε απέναντι στο Νόμο. Στην Κ.Δ. ονομάζεται “Ιλαστήριο” (Εβρ.θ:5  Ρωμ.γ:25)

8) Η κιβωτός πέρασε τρομερές καταιγίδες και κύματα, αλλά βγήκε νικητής - Ψαλμ.μβ:7

9) Η κιβωτός αναπαύθηκε σε ψηλό όρος μετά την καταιγίδα. Ο Χριστός αναπαύθηκε στους ουρανούς μετά τη δοκιμασία Του, το ίδιο κι εμείς (Β’ Τιμ.δ:6,8)

Γέν.ς:10-14

Αυτά τα λόγια μας δείχνουν την κατάντια του ανθρώπου, και τη σωτηρία του Θεού. Ο Θεός είχε επιτρέψει να ακολουθήσει ο άνθρωπος το δρόμο που διάλεξε μέχρι τέλους, να ωριμάσουν τέλεια οι αρχές του. Το προζύμι είχε ενεργήσει και είχε κάνει όλη τη ζύμη να φουσκώσει. Το κακό είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του. “Πάσα σάρκα” είχε γίνει κακή και είχε διαφθείρει την οδό της. Και η διαφθορά είχε φτάσει σ’ αυτά τα όρια που δεν επέτρεπε τίποτε άλλο στο Θεό από το να εξολοθρεύσει “πάσα σάρκα”,  και συγχρόνως να σώσει εκείνους που θα υπάκουαν στον άνθρωπό Του!

Η μακροθυμία του Θεού και η μαρτυρία του υπηρέτη Του είχαν περιφρονηθεί από τους ανθρώπους που ήταν απορροφημένοι από τα παρόντα (Λουκ.ιζ:26,27). Όλα αυτά, καθ’ αυτά, δεν ήταν κακά, το κακό δεν βρισκόταν σ’ αυτά που έκαναν, αλλά σε κείνους που τα έκαναν. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με φόβο Θεού και για τη δόξα του ονόματός Του!  (Λουκ.ιζ:26  Ματθ.κδ:37   Β’ Πέτρ.γ:4-10)

Ξύλο Γόφερ: Υπάρχει αβεβαιότητα για ποιο ακριβώς ξύλο είναι, αλλά υπάρχει ομοφωνία ότι πρόκειται για ξύλο που οι στοιβάδες του είναι πάρα πολύ πυκνές και είναι ρητινώδες ώστε να μην μπορεί να διαβρωθεί από το νερό και να σαπίσει. Τέτοιο ξύλο είναι το κυπαρίσσι, η δρυς, η βελανιδιά και ο κέδρος. Τόσο η δρυς όσο και ο κέδρος είναι ξύλα που δεν σαπίζουν. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ήταν κέδρος.

Γέν.ς:15

Η κιβωτός είχε 300 πήχες μήκος, 50 πήχες πλάτος και 30 πήχες ύψος. Ένας πήχης κυμαίνεται από 45-55 εκατοστά, οπότε οι διαστάσεις της κιβωτού σε μέτρα πρέπει να είναι 135 Χ 22,5 Χ 13,5 αν πάρουμε τη μικρότερη διάσταση. Ο κυβισμός αυτής της διάστασης είναι περίπου 41.000 μ3

Το πλοίο “Μεγάλη Βρετανία”, που σχεδιάστηκε από τον Μπρούνελ το 1844, είχε διαστάσεις 322 πόδια μήκος επί 51 πόδια ύψος, επί 32 ½ πόδια πλάτος, σχεδόν ακριβώς στις ίδιες αναλογίες με την κιβωτό.

Ο Μπρούνελ είχε χρησιμοποιήσει την πείρα 1000 ετών της βρετανικής ναυπηγικής όμως η κιβωτός ήταν η πρώτη στο είδος της. Η κιβωτός είχε εκτόπισμα 20.000 τόνους και ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι το 1884, που ναυπηγήθηκε το υπερωκεάνιο ETURIA της εταιρείας Cunard.

Στην ερώτηση αν μπορούσε ο Νώε και οι γιοι του να κατασκευάσουν ένα τόσο τεράστιο σκάφος η απάντηση είναι ότι λογικά θα πρέπει να χρησιμοποίησε ανθρώπους τους οποίους μίσθωσε.

Μια άλλη ερώτηση που συνήθως εγείρεται είναι αν η κιβωτός χωρούσε όλα αυτά τα ζώα. Η απάντηση είναι ναι!
Ο αριθμός των θηλαστικών που ζουν σήμερα ........... 3.500
Πτηνά ......................................................... 8.600
Ερπετά και αμφίβια........................................  5.500
                                                                                                     Σύνολο........................................................17.600

Διπλά (αρσενικό και θηλυκό) = 35.200 ζώα στην κιβωτό.

Ο μέσος όρος του μεγέθους τους θα πρέπει να ήταν το μέγεθος περίπου ενός προβάτου και η κιβωτός θα μπορούσε να χωρέσει 125.280 πρόβατα, δηλ. 3 φορές και περισσότερα απ’ όσα χρειαζόταν.

Ο υπόλοιπος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλα ζώα που σήμερα έχουν εκλείψει, για προμήθειες τροφών και για την οικογένεια του Νώε.

Η κιβωτός ήταν ένα αξιόλογο πλεούμενο. Τα ναυπηγεία των Η.Π.Α. κα-τασκεύασαν ένα πλοίο με τις ίδιες αναλογίες διαστάσεων της κιβωτού το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει πολλές καταιγίδες και τρικυμίες ακόμα και ένα τυφώνα χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Μπορούσε να κρατήσει παλιρροϊκά κύματα μέχρι 65 μέτρα ύψος. Τα ψηλότερα παλιρροϊκά κύματα σήμερα είναι περίπου 32 μέτρα.

Επιστήμονες ναυπηγοί λέγουν ότι ξύλινο πλοίο δεν είναι ασφαλές ό-ταν έχει μήκος περισσότερο από 140 μέτρα. Βλέπουμε ότι ο Θεός έδωσε διάσταση ασφαλείας 135 μέτρα.
Αν θέλουμε να δούμε λίγο τυπολογικά αυτό το θέμα, το μήκος της κιβωτού είναι 3 Χ 10 Χ 10. Το 3 συμβολίζει τη θλίψη και το 10 τον κόσμο. Έτσι έχουμε θλίψη για όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή όμως το πλάτος της κιβωτού είναι 5 Χ 10 όπου το 5 συμβολίζει τη χάρη. Έτσι μέσα στη θλίψη όλου του κόσμου υπάρχει η χάρης.

Γέν.ς:16

Εκεί που λέει “στέγην” η λέξη στα Εβραϊκά είναι “τσοάρ” από ένα ρήμα που σημαίνει φέγγω. Δηλ. κάποιο μέρος από το οποίο μπορεί να έρχεται φως (φεγγίτης). Με άλλα λόγια εννοούσε παράθυρο που όμως θα είχε κάτι σαν υπόστεγο για να μην μπαίνουν τα νερά μέσα. Το ύψος τώρα του παραθύρου πρέπει να ήταν μία πήχη. Αν υπήρχε ένα παράθυρο μόνο δεν θα ήταν αρκετό για φωτισμό και εξαερισμό εφόσον η κιβωτός ήταν αεροστεγώς κλεισμένη με πίσσα. Δεν αναφέρεται να υπήρχε κουπαστή, δεν είχε πρύμη και πλώρη γιατί δεν κατασκευάστηκε για να τρέχει αλλά να πλέει. Η Εβραϊκή λέξη για την κιβωτό είναι “τεβά” που σημαίνει κουτί, κιβώτιο.

Αν η κιβωτός πήρε 120 χρόνια για να κατασκευαστεί (Γέν.ς:3), σημαίνει ότι ο Νώε ήταν 480 χρονών όταν ο Κύριος τον κάλεσε να την κατασκευάσει (Γέν.ς:11). Οι γιοι του δεν είχαν γεννηθεί ακόμη. Γεννήθηκαν μετά από 20 χρόνια. Με 120 χρόνια εργασία και 135 μήκος σημαίνει ότι κατασκεύαζαν περίπου 1,125 τρέχοντα μέτρα το χρόνο. Μεγάλο και αργό έργο που απαιτούσε μεγάλη πίστη.

Α’ Πέτρ.γ:20,21 : φανερώνει τη μακροθυμία του Θεού ενώ κατασκευα-ζόταν η κιβωτός, που είναι τύπος του βαπτίσματος στο νερό. Το ίδιο νερό που πνίγει τον αμαρτωλό σώζει τον πιστό. Οκτώ ψυχές σώθηκαν που σημαίνει μια νέα αρχή, η παλιά γενιά καταστράφηκε.

Η κιβωτός είχε τρία πατώματα που μπορεί να συμβολίσουν την ολοκληρωτική λύτρωση που ο Κύριος προμηθεύει στον άνθρωπο - σώμα, ψυχή και πνεύμα.

Το παράθυρο στην οροφή ανάγκαζε το Νώε να κοιτάζει μόνο ψηλά. Ο Νώε και οι δικοί του δεν μπορούσαν να βλέπουν τα ύδατα της κρίσης, ούτε το θάνατο και την ερήμωση που προκλήθηκαν από αυτά. Μπορούσαν όμως να κοιτάζουν μόνο προς τα επάνω όπου μπορούσαν να βλέπουν ένα ανέφελο ουρανό, αιώνια κατοικία Εκείνου που είχε καταδικάσει τον κόσμο και τους είχε σώσει.

Γέν.ς:17-22

Πώς κατάφερε ο Νώε να πιάσει όλα τα ζώα;  Δεν έκανε κάτι τέτοιο. Ο Θεός τα έφερε μπροστά του και γι’ αυτό χρησιμοποιείται η φράση «θέλουσιν εισέλθει προς σε» (εδ.20). Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη λέξη “ένστικτο” για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των ζώων. Όμως τα περισσότερα ένστικτα είναι δοσμένα για κανονικές συνήθειες της ζωής. Όμως για ένα ειδικό σκοπό ο Θεός θα μπορούσε να προικίσει ένα ζευγάρι ζωντανών κάθε είδους με ένα έκτακτο και ασυνήθιστο ένστικτο να μεταναστεύει σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου.

Προφανώς στον κόσμο πριν τον κατακλυσμό η θερμοκρασία ήταν υποτροπική σε όλη τη γήινη σφαίρα, όλα τα είδη των εντόμων και των ζώων ζούσαν λίγο - πολύ παντού. Έτσι δεν θα έπρεπε κάποια ζώα να ξεκινήσουν από πάρα πολύ μακριά για να φθάσουν εκεί όπου ήταν η κιβωτός. Βλέπουμε την υπερφυσική δύναμη του Θεού να είναι μέσα σ’ όλα αυτά.

Εδ.22  Αν ο Νώε παράκουε ή έκανε κάτι από δικού του, π.χ. να έκανε λίγο πιο μεγάλη την κιβωτό για να χωρέσει περισσότερα, η κιβωτός θα έσπαγε. Όπως ο Θεός είχε δώσει εντολές στο Νώε τι να κάνει ακριβώς, έτσι έχει δώσει και σε μας εντολές τί να κάνουμε για τη μεγαλύτερη κιβωτό που είναι η εκκλησία Του για να μπορέσουμε να περάσουμε όλα τα κύματα και να φθάσουμε στο τέλος.

Ο Χριστός δίδασκε πάντοτε με παραβολές, γι’ αυτό η διδασκαλία Του είχε δημοτικότητα και δύναμη.

Δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα μέσο σωτηρίας η Κιβωτός – ο Χριστός. Μόνο ένα όνομα δια του οποίου πρέπει να σωθούμε.

Το πιο δυνατό θηρίο αλλά και το μικρότερο έντομο, ο μεγαλοπρεπής ελέφαντας και το σιχαμερό ερπετό, η ωραία δορκάδα και ο άσχημος βάτραχος εξαφανίστηκαν, εκτός απ’ αυτά που είχαν μπει στην κιβωτό.

Τα ευγενέστερα ζώα προικισμένα με τα ωραιότερα ένστικτα, πουλιά με τα δυνατότερα φτερά, οι πιο υπερήφανοι θαμώνες των δασών, πνίγηκαν όλα εκτός αυτών που ήταν «μέσα».

Ο κόσμος χωρισμένος στα δύο: Μέσα στην κιβωτό:ζωή – έξω από την κιβωτό:θάνατος.

Ο πλούσιος σώζεται με τον ίδιο τρόπο που θα σωθεί και ο άπορος. Ο μορφωμένος με τον αμαθή.

Θεμέλιο άλλο δεν μπορεί να θέσει κανείς. Μάταια αναρριχάται ο άνθρωπος στις ψηλότερες κορυφές της αξίας του, τα νερά θα τον φτάσουν όπου κι αν πάει! Πως θα ξεφύγουμε αν αμελήσουμε τόσο μεγάλη σωτηρία (Εβρ.β:3).

Το μέγεθος της κιβωτού ήταν αρκετό αναρίθμητο πλήθος μπροστά στο θρόνο του Θεού.

Βέβαια, δεν υπάρχει χώρος για το Φαρισαίο, γι’ αυτόν που δεν αισθάνεται την ανάγκη να μετανοήσει, για τον υποκριτή, τον τυπολάτρη, αλλά υπάρχει άπλετος χώρος για κάθε αμαρτωλό που έχει αφυπνιστεί.

Ασφαλές καταφύγιο. Το καλύτερο ξύλο για να μην «κάνει νερά». Άλειψε με πίσσα. Σ’ όλο το ταξίδι δεν παρουσίασε τίποτα! Όλος ο κόσμος πλημμύρισε, αλλά η κιβωτός έπλεε θριαμβευτικά πάνω απ’ τα νερά. Το ευαγγέλιο δεν έχει κανένα ελάττωμα! Δεν μπορεί ν’ αποτύχει. Επειδή Αυτός ζει, θα ζήσουμε κι εμείς!

Δεν πήραν εργαλεία μέσα στην κιβωτό για να επισκευάζουν τυχόν προβλήματα, ήταν όλα τέλεια! Οι οδηγίες από τον ίδιο το Θεό. Ο Ιησούς είπε τετέλεσται, κι ήταν όλα τέλεια!

Ένα παράθυρο, ένα φως, ψηλά. Δωμάτια, οι διάφορες συναθροίσεις.

Μία πόρτα: ο Χριστός. (Γαλ.α:9 & Ιωάν.ι:1). Η καμηλοπάρδαλη έπρεπε να σκύψει. Για άλλα ζώα αυτό ήταν φυσικό (πάπια). Οι γραμματείς κι οι Φαρισαίοι με τον ίδιο τρόπο που μπαίνουν οι πόρνες, αλλιώς θ’ αποκλειστούν. Αν κάποιο ζώο έμενε απ’ έξω απαιτώντας να μπει με άλλο τρόπο, θα πνιγόταν.

Διάφοροι όροφοι, διάφοροι Χριστιανοί. Όλοι ασφαλείς. Αν βούλιαζε (αδύνατον), όλοι θα πνιγόταν.

Διάφορα είδη ζώων: θα έσωζε και τα καθαρά και τα ακάθαρτα. Υπάρ-χουν άνθρωποι στον κόσμο που «θεωρούνται» αξιοπρεπείς. Η διαγωγή τους στην κοινωνία άμεμπτη.

Τα καθαρά κτήνη έπρεπε να μπουν στην κιβωτό για να σωθούν.  Δεν υπάρχει κανείς τόσο καλός που να μην έχει ανάγκη το Χριστό. Μπορεί να είσαι καλός στον υπέρτατο βαθμό, αλλά χρειάζεσαι Σωτήρα. Μπορεί να είσαι πνευματικός στον υπέρτατο βαθμό, αλλά χρειάζεσαι ποιμένα, εκκλησία.

Η κιβωτός έγινε και για τα ακάθαρτα, και για τους κακούς. Αν συναι-σθάνεσαι την ακαθαρσία σου, υπάρχει έλεος για σένα, όσο ακάθαρτος κι αν είσαι.

Αν η αμαρτία σ’ έχει κάνει ένα γουρούνι, δεν υπάρχει άλλη κιβωτός για σένα, έλα μέσα στη μόνη κιβωτό της σωτηρίας.
Ερπετά και πετούμενα: Υπάρχουν κάποιοι που πετάνε τόσο ψηλά στις γνώσεις, αλλά και κάποιοι άλλοι που δεν ξέρουν ούτε τη Γραφή να διαβάσουν. Μη σας νοιάζει. Ο αετός πρέπει να κατέβει για να μπει και το σαλιγκάρι πρέπει ν’ ανέβει για να περάσει την πόρτα. Μόνο μία είσοδος. Κάποιοι είναι σαν τις χελώνες: έχουν ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια κι ακόμα εξακολουθούν να έρπουν. Αν και είναι κοντά στην κιβωτό, είναι ακόμα έξω.

Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος είσαι και τι είσαι. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι αν είσαι ΜΕΣΑ στην κιβωτό.

Κάποιοι κορόιδευαν το Νώε: τρελόγερε, φτιάχνεις καράβι στη στεριά, εμείς θα τρώμε και θα πίνουμε κι αν αύριο πεθάνουμε τι πειράζει; Θάχουμε διασκεδάσει τη ζωή μας.

Μάταια ο Νώε τους προειδοποιούσε πως θα βρέξει. Ξαφνικά έγινε. Οι πηγές της αβύσσου άνοιξαν. Ο ουρανός άνοιξε και τα νερά ανέβαιναν. Φανταστείτε αυτούς που τρέχανε να σωθούν στις ψηλές κορφές, όταν το νερό τους πλησίαζε και αυτοί απεγνωσμένα φώναζαν για βοήθεια. Θα θεωρούσαν και τότε το Νώε τρελό;

Ψεύτικες ελπίδες τους οδήγησαν στην απελπισία και την καταστροφή.

Τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;