Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Μπορεί ένα διανοητικά καθηστερημένο άτομο να σωθεί;

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι πρόκειται να συμβεί με τα διανοητικά καθυστερημένα άτομα που δεν μπορούν να καταλάβουν για τη μετάνοια ή τις άλλες διδασκαλίες που είναι απαραίτητες για να πάει κάποιος στον ουρανό; Έχω ακούσει ότι αυτά τα άτομα έχουν δαιμόνιο. Είναι αλήθεια; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ο άνθρωπος αρχικά είχε δημιουργηθεί τέλειος. Ο Θεός αφού έπλασε τον άνθρωπο, είπε ότι αυτό που έκανε ήταν πολύ καλό (Γεν.α:27,31). Δεν υπήρχαν ανωμαλίες, αρρώστιες και ασθένειες μέχρι την πτώση του ανθρώπου, μέχρι που ο άνθρωπος αμάρτησε. Αυτές λοιπόν οι καταστάσεις μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων εξαιτίας της αμαρτίας και του Σατανά. Ο Ιησούς είπε: «Ο κλέπτης (ο Σατανάς) δεν έρχεται, ειμή διά να κλέψη και θύση και απολέση.....» (Ιωαν.ι:10).

Πιστεύω ότι μερικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων και των διανοητικών καθυστερήσεων, καθώς και ασθένειες ή αρρώστιες είναι αποτέλεσμα δαιμονικών δυνάμεων που κατοικούν μέσα στον άνθρωπο (Λουκ.ζ:21, η:2, Πραξ.ιθ:12-16). Όμως αυτό δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση. Έχουμε αναφορές ασθενειών και αναπηριών του σώματος που σίγουρα δεν είχε να κάνει κάποιο πνεύμα, όπως στην Γαλ.δ:13, Α'Τιμ.ε:23 και Β'Τιμ.δ:20. Είναι καλό να θυμόμαστε πάντοτε ότι το σώμα μας δεν μπορεί να είναι την ίδια στιγμή κατοικητήριο του Θεού και του διαβόλου.

Ενώ η διανοητική καθυστέρηση και συγγενικές αρρώστιες μπορεί να έχουν σαν αιτία ένα ακάθαρτο πνεύμα, δεν είναι πάντοτε έτσι, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτών που τα διανοητικά τους προβλήματα έχουν τις ρίζες τους σε κάποια φυσική αιτία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κάποια ελαττώματα από τη γέννα, ή κάποια βλάβη στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι διανοητικά καθυστερημένοι άνθρωποι ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

Πιστεύω ότι ο Θεός έχει φροντίσει γι' αυτούς τους ανθρώπους, όπως ακριβώς φροντίζει για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν φτάσει στην ηλικία που μπορεί να τους καταχωρηθεί αμαρτία (Ησ.ζ:15-16). Δεν είναι επειδή είναι καλά, γιατί πολλά μικρά παιδιά δεν είναι καλά. Είναι αμαρτωλά, και «εκ φύσεως τέκνα οργής» (Εφεσ.β:3).

Όμως τα μικρά παιδιά είναι σωσμένα γιατί ο Ιησούς πέθανε για όλους, κι αυτά περιλαμβάνονται στο απολυτρωτικό έργο του Χριστού πάνω στο σταυρό του Γολγοθά. Έχουν συμφιλιωθεί κι είναι ασφαλή κάτω απ' το αίμα του Χριστού, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία που θα είναι ηθικά υπεύθυνα απέναντι στο Θεό. Ο Ιησούς είπε: «Των τοιούτων είναι η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ.ιθ:14, Μαρκ.ι:14, Λουκ.ιη:16). Όταν φτάσει η ηλικία της ευθύνης, τότε πρέπει να έρθουν στο Χριστό και να υπακούσουν στο σχέδιο της σωτηρίας για να είναι σωσμένα.

Ένα διανοητικά καθυστερημένο άτομο είναι σαν ένα παιδί που δεν αυξάνει, ποτέ δεν φτάνει σ' αυτή την ηλικία της υπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να μην είναι προσωπικά και ηθικά υπόλογο μπροστά στο Θεό. Δεν θα το θεωρήσει υπεύθυνο για κάτι που είναι ανίκανο να κάνει.

Ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος κι εφόσον ένας διανοητικά καθυστερημένος άνθρωπος δεν έχει φτάσει στο σημείο να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, δεν θα του καταλογίσει ευθύνη.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι ένα παιδάκι που δεν έχει φτάσει στην ηλικία της ευθύνης, τριών, τεσσάρων και πέντε χρονών, μπορεί να λατρεύσει το Θεό, να προσευχηθεί και να λάβει το 'Αγιο Πνεύμα. «Παρά τω Θεώ τα πάντα είναι δυνατά» (Ματθ.ιθ:26). Ωστόσο, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα διανοητικά καθυστερημένα άτομα να εκζητούν τον Κύριο και να προσευχόμαστε γι' αυτά.

Ο Θεός έχει μια ιδιαίτερη φροντίδα για τα μικρά κι ανυπεράσπιστα βαστάζοντάς τα στην αγκαλιά Του (Ησ.μ:11). Αυτός είπε: «ο οδεύων και οι μωροί δεν θέλουσι πλανάσθαι» (Ησ.λε:8), που στο Εβραϊκό ή έννοια είναι: «ο οδεύων και μωρός (να μην ξέρει πολλά) να είναι δεν θα μπορεί να πλανηθεί». Ποιος ξέρει; Κάποιοι «διανοητικά καθυστερημένοι» μπορεί να μπουν στη Βασιλεία των Ουρανών πριν από κάποιους που καυχώνται ότι έχουν υγιή νου! Α΄Κορ.α:26-29.