Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - Ιησούς, ο Δημιουργός



Α. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Μόνο ο Θεός μπορεί να δημιουργεί. Aυτό το θείο προνόμιο της δημιουργίας ανήκει στον ένα, τον αληθινό, τον Παντοδύναμο Θεό. Σε πολλές περιπτώσεις, ο Ιησούς έδειξε ότι Αυτός διατήρησε αυτό το προνόμιο, κι έτσι απέδειξε την θεότητά Του. Τα θαύματα της μετατροπής του νερού σε κρασί και ο πολλαπλασιασμός των καρβελιών και των ψαριών ήταν θαύματα που μόνο ο Δημιουργός μπορούσε να κάνει. Τα δύο θαύματα που μελετάμε σ’ αυτό το μέρος αποδεικνύουν επίσης ότι ο Ιησούς είναι ο Μέγας Δημιουργός.


Β. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Ματθ.η:18,23-27  Μάρκ.δ:35-41   Λουκ.η:22-25

1.  Τα γεγονότα.
Σ’ αυτό το θαύμα βλέπουμε την διπλή φύση του Ιησού να προβάλλεται πολύ καθαρά.  Η ανθρώπινη πλευρά Του φανερώνεται στην κόπωση και την εξάντληση. Η θεϊκή Του φύση αποκαλύπτεται καθώς ο μεγάλος Δημιουργός καθησυχάζει την τρικυμισμένη θάλασσα.

Ο Ιησούς είχε περάσει μια πολύ κουραστική μέρα διδάσκοντας τα πλήθη. Πολλές θεραπείες είχαν γίνει κι ο Ιησούς ήταν σωματικά εξαντλημένος. Ήταν αδύνατον να αποχωρήσει από το πλήθος, γι’ αυτό πρότεινε: «Ας διέλθωμεν εις το πέραν»..Αυτό ήταν ένα ταξίδι με πλοίο περίπου 7 μίλια.

Μπήκαν στο πλοίο χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να πάρουν μαζί τους προμήθειες. Ο Ιησούς μπήκε στο καράβι «όπως ήταν» κι αμέσως ξάπλωσε στην πρύμνη του καραβιού και κοιμήθηκε. Αυτή είναι η μόνη φορά που διαβάζουμε για τον Ιησού να κοιμάται. Ο φυσικός άνθρωπος ήταν τελείως καταβεβλημένος από εξάντληση και κούραση.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφθασαν στην μέση της λίμνης. Ξαφνικά ο ουρανός σκοτείνιασε κι ένας άγριος άνεμος άρχισε να φυσάει. Οι μαθητές προσπάθησαν ν’ αντιμετωπίσουν τον θυελλώδη άνεμο, αλλά κάθε στιγμή η τρικυμία χειροτέρευε. Η κατάστασή τους φαινόταν απελπιστική και ό,τι κι αν έκαναν ήταν μάταιο. Αντιμετωπίζοντας τον θάνατο, φοβήθηκαν πάρα πολύ.

Έτρεξαν και ξύπνησαν τον Ιησού που όλη αυτή την ώρα κοιμόταν.  « Διδάσκαλε, δεν σε μέλλει ότι χανόμεθα;» Ο Ιησούς σηκώθηκε και στάθηκε στη μέση των αγριεμένων κυμάτων και επετίμησε την τρικυμία. Διέταξε τον άνεμο και τα κύματα σαν να ήταν ανθρώπινα όντα ή ζώα.

2.  Η ανάγκη.
Οι μαθητές ήταν φοβισμένοι ότι θα πνιγόταν μέσα σ’ αυτόν τον ανεμοστρόβιλο. Βεβαίως ο κίνδυνος ήταν μεγάλος.

3.  Πώς έγινε το θαύμα.
Το θαύμα αυτό έγινε απλά με την διαταγή του Κυρίου. Μίλησε και τα στοιχεία υπάκουσαν. Ο Ιησούς μετά γύρισε και επίπληξε τους μαθητές Του για την απιστία τους.

4.  Αποτελέσματα και τι διδάσκουν.
Θυμόμαστε την δημιουργία όταν ο Θεός μίλησε και το κάθε τι δημιουργήθηκε απλά με τον Λόγο Του. Ήταν ακριβώς ο Ίδιος που μίλησε από την πρύμνη του καραβιού στο μέσο της θάλασσας της Γαλιλαίας.

Οι μαθητές φοβισμένοι, δεν είχαν πίστη. Πίστη και φόβος δεν μπορεί να υπάρχουν στην καρδιά την ίδια στιγμή.  Αν κάποιος πιστεύει στον Θεό δεν πρέπει να φοβάται. Ο Ιησούς ήταν Δάσκαλος ακόμα και την ώρα που κοιμόταν. Με τον Ιησού στο πλοίο, αυτό δεν μπορούσε να βυθιστεί.

Γ. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΡΠΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Ματθ.ιδ:22-36   Μάρκ.ς:45-56    Ιωάν.ς:15-21

1.  Τα γεγονότα
Ο Ιησούς είχε στείλει τους μαθητές Του απέναντι στην θάλασσα της Γαλιλαίας το βραδάκι, ενώ Αυτός έμεινε πίσω για να προσευχηθεί. Ήταν νύκτα, κι ενώ αυτοί έπλεαν, μια τρομερή τρικυμία σηκώθηκε. Την στιγμή αυτή ο Ιησούς δεν ήταν μαζί τους να ησυχάσει τον άνεμο και τα κύματα. Έπρεπε αυτοί να παλέψουν με το δυνατό άνεμο, αλλά παρ’ όλη τη σκληρή κωπηλασία τους δεν κατάφεραν πολλά πράγματα.

Ο Ιησούς πέρασε την νύχτα με προσευχή, ξέροντας τις δυσκολίες που οι μαθητές Του περνούσαν. Ενώ αυτοί αγωνιζόταν με τα κύματα, Αυτός αγωνιζόταν στην προσευχή. Τελικά στην τέταρτη φυλακή ανάμεσα στις 03.00 & 06.00 το πρωί ο Ιησούς πήγε προς αυτούς περπατώντας πάνω στη θάλασσα.

2.  Η ανάγκη.
Οι μαθητές ήταν εξαντλημένοι από τη μάχη με τα κύματα και χρειαζόταν κουράγιο.

3.  Πώς έγινε το θαύμα.
Ο Ιησούς πήγε προς βοήθεια των μαθητών Του την ώρα της απελπιστικής τους ανάγκης. Ήλθε κοντά τους γεμάτος ειρήνη και τους καθησύχασε. Τους είπε: «Θαρσείτε εγώ είμαι, μη φοβείσθε».

Πολύ πιθανόν θέλοντας να είναι ο πρώτος που θα φθάσει τον Ιησού, ο Πέτρος φώναξε: «Κύριε, εάν είσαι συ, πρόσταξόν με να έλθω προς σε επί τα ύδατα». Ο Ιησούς απλά είπε: «Έλα». Ο Πέτρος αμέσως άρχισε να περπατά πάνω στο νερό. Όση ώρα κρατούσε τα μάτια του στον Ιησού, μπορούσε να περπατά πάνω στο νερό. Όταν πήρε τα μάτια του απ’ Αυτόν κι άρχισε να κοιτάζει τα κύματα, άρχισε να βυθίζεται. Όταν φώναξε για βοήθεια, ο Ιησούς τον κράτησε και τον τράβηξε πάνω. Την ίδια στιγμή ο Ιησούς τον επέπληξε για την ολιγοπιστία του.

4.  Αποτελέσματα και τι διδάσκουν.
Μερικές φορές ο Ιησούς μας αφήνει να αγωνιζόμαστε εναντίον φοβερών καταστάσεων μέχρι το σημείο που δεν πάει άλλο, και τότε έρχεται! Αυτό δυναμώνει και αυξάνει την πίστη μας. Ο Ιησούς ποτέ δεν αποτυγχάνει, και πάντοτε Αυτός έρχεται πριν εμείς καταρρεύσουμε.  Πολλές φορές ο Ιησούς εμφανίζεται με κάποιο θαυμαστό τρόπο.

Το γεγονός ότι ο Ιησούς μπορούσε να περπατήσει πάνω στο νερό, είναι μια άλλη απόδειξη ότι είναι ο Δημιουργός!