Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Πλυντήρια ρούχων και πιάτων γίνονται φωλιές για μύκητες

Φωλιά» επικίνδυνων μυκήτων αποτελούν τα πλυντήρια, καθώς ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας που επικρατεί σε αυτά αποτελεί ιδανικό «κλίμα» για μερικά από τα πιο απειλητικά είδη.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι κυρίως τα πλυντήρια πιάτων αλλά και τα πλυντήρια ρούχων μπορεί να φιλοξενούν μεγάλες «αποικίες» μυκήτων, όπως Exophiala dermatiidis, Magnusiomyces capitatus, Rhodotorula και Candida parapsilosis, που έχουν διαπιστωθεί ιδιαίτερα βλαβεροί.
Η έρευνα Τούρκων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Medical Mycology», έδειξε ότι το 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κάποιο από τα παραπάνω είδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες ανέλυσαν 893 δείγματα που έλαβαν από 177 διαφορετικά σπίτια. Τα δείγματα λήφθηκαν όχι μόνο από πλυντήρια πιάτων και ρούχων, αλλά και από ψυγεία, μπανιέρες, ντουζιέρες και τοίχους λουτρών, καθώς όλα αυτά αποτελούν... αγαπημένα σημεία συνάντησης για τους λεγόμενους θερμόφιλους μύκητες. Από το σύνολο των δειγμάτων, το 33% βρέθηκε θετικό σε μύκητες, με το συντριπτικό ποσοστό να προέρχεται από πλυντήρια πιάτων. «Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν ότι τα πλυντήρια των πιάτων αποτελούν το πιο αγαπημένο λίκνο για τους θερμόφιλους μύκητες», σημείωσαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, όταν οι μύκητες αυτοί περάσουν με την εισπνοή στον οργανισμό, μπορεί να δημιουργήσουν «αποικίες» στους πνεύμονες και να προκαλέσουν λοιμώξεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα. Το επίκεντρο της συγκέντρωσης αυτών των μυκήτων στα πλυντήρια είναι συνήθως το λάστιχο στις πόρτες τους, που αποτελεί ιδιαίτερα αγαπητό «στέκι» - ειδικά για τους μύκητες Exophiala dermatiidis. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μερικοί μύκητες έχουν αδυναμία και στα άλατα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των πλυντηρίων. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ασθενείς που κάνουν χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι διαβητικοί, αλλά και οι πάσχοντες από κυστική ίνωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση πνευμονικών αλλά και δερματικών λοιμώξεων από μύκητες. Τονίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι νοικοκυρές για να μειώσουν τις συγκεντρώσεις τους στα πλυντήρια: η μαγειρική σόδα, το ξίδι αλλά και η χλωρίνη είναι τα βασικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους.
Espressonews.gr