Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αναζητώντας την αλήθεια - 027



Γενική άποψη της Κ. Διαθήκης σχετικά με την επίγεια διακονία του Ιησού Χριστού.


Α. ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΜΕ

Η Π. Διαθήκη ήταν μια συνεχής έρευνα και αναζήτηση για τον «πιο τέλειο τρόπο». Η Βίβλος μας λέει ότι οι παλαιοί προφήτες έψαχναν και ερευνούσαν με επιμέλεια για να βρουν τη σωτηρία που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα. Ακόμα και οι άγγελοι επιθυμούν να παρακύψωσι. Διάβ. Α’ Πέτρου α:10-12.

Η Π. Διαθήκη ήταν ο παιδαγωγός που μας οδήγησε στο Χριστό. Η λέξη «Διαθήκη» σημαίνει «συμφωνία». Ο Θεός άρχισε μια νέα Διαθήκη με τα παιδιά Του και απ’ το Ματθαίο μέχρι την Αποκάλυψη έχουμε την αποκάλυψη αυτής της Διαθήκης. Μια διαθήκη δεν είναι έγκυρη μέχρι το θάνατο του διαθέτη κι έτσι μπορούμε να δούμε ότι η πλήρης αποκάλυψη της νέας Διαθήκης δεν έγινε γνωστή παρά μόνο μετά το θάνατο του Χριστού, ο οποίος ακολουθήθηκε από την ανάστασή Του. Οι απόστολοι «διάβασαν» την Διαθήκη Του και τα αποτελέσματα ήρθαν με δύναμη στο βιβλίο των Πράξεων.


Β. ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Τα πρώτα τέσσερα βιβλία είναι γνωστά σαν τα Ευαγγέλια. Μας δίνουν την εξιστόρηση των γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή του Χριστού. Μας διδάσκουν να Τον γνωρίσουμε και να Τον αγαπήσουμε και μας προκαλούν την επιθυμία να γίνουμε Χριστιανοί. Τα Ευαγγέλια αποτελούν ένα μέρος της Καινής Διαθήκης, αλλά η χρονική περίοδος που καλύπτουν υπόκειται ακόμα στον Μωσαϊκό Νόμο. Ήταν μια μεταβατική περίοδος, μια προετοιμασία για την νέα οικονομία, η οποία ουσιαστικά άρχισε την ημέρα της Πεντηκοστής, πενήντα ημέρες μετά την σταύρωση του Ιησού.

Το βιβλίο των Πράξεων μας διδάσκει το ΠΩΣ να γίνουμε Χριστιανοί. Μας δίνει τους κανόνες της νέας «Διαθήκης» του Θεού για τον άνθρωπο. Οι Πράξεις είναι, σαφέστατα, η ιστορία της πρώτης Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ήταν ανθρώπινη, αλλά του Χριστού. Ο Λουκάς που ήταν σύντροφος του Παύλου έγραψε αυτό το βιβλίο. Πρ. α:1.

Οι Επιστολές μας καθοδηγούν πως να ζήσουμε τη Χριστιανική ζωή. Αυτά τα βιβλία απευθύνονται σε ανθρώπους που είχαν ήδη γίνει χριστιανοί, έτσι δεν τους δίνονται οδηγίες για το πως θα μπορούσαν να σωθούν επειδή είχαν ήδη αναγεννηθεί από το νερό και το Πνεύμα με τη λήψη του Αγίου Πνεύματος. Ο απόστολος Παύλος έγραψε 14 από αυτά τα βιβλία, που ονομάζονται επιστολές του Παύλου. Οι υπόλοιπες 7 επιστολές είναι γραμμένες από 4 ανθρώπους.

Υπάρχει μόνο ένα προφητικό βιβλίο στην Καινή Διαθήκη κι αυτό είναι η Αποκάλυψη, η οποία γράφτηκε από τον απόστολο Ιωάννη.

Γ.  27 ΒΙΒΛΙΑ - 8 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - 100 ΧΡΟΝΙΑ

Η σπουδαιότητα της Καινής Διαθήκης μεγαλύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι από την Γένεση μέχρι τον Μαλαχία μεσολαβούν 4.000 χρόνια, ενώ η Καινή Διαθήκη καλύπτει λιγότερα από 100 χρόνια.
           
Ένας καλός τρόπος να θυμόμαστε τους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης είναι να έχουμε στο νου μας ένα αμάξι: έχει τέσσερις ρόδες, Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης. Υπάρχουν δύο άνθρωποι στο μπροστινό κάθισμα: Πέτρος και Παύλος. Ξέρουμε ότι ο Πέτρος έχει τα κλειδιά και έτσι είναι αυτός που οδηγεί. Δύο σπρώχνουν από πίσω το αυτοκίνητο: Ιάκωβος και Ιούδας. Αυτοί είναι οι οκτώ συγγραφείς της Καινής Διαθήκης.