Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αναμνήσεις

Οι επιστήμονες λένε ότι το ανθρώπινο μυαλό αποθηκεύει μέχρι και 60 αναμνήσεις το δευτερόλεπτο σε μια διάρκεια ζωής 75 χρόνων χωρίς να κουραστεί σχεδόν καθόλου. Αυτό μας κάνει ένα σύνολο 1,419,120,000,000 αναμνήσεων, κάθε μια από τις οποίες μπορεί ν’ ανακληθεί στη μνήμη σ’ ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. 
Η ανάκληση στη μνήμη μπορεί να προκληθεί από τη θέα, τον ήχο, ακόμα κι από την οσμή. Έχοντας υπόψη μας τις φοβερές αυτές ικανότητες του μυαλού, θα πρέπει παράλληλα να σκεφτούμε ότι δεν δημιουργηθήκαμε με κάποιο μηχανισμό φιλτραρίσματος των επώδυνων, δυσάρεστων αναμνήσεων, ώστε ν’ αποθηκεύουμε μόνο τις καλές κι ευχάριστες. Απλά, το μυαλό μας, αποθηκεύει στην τράπεζα αναμνήσεων τόσο τις καλές, όσο και τις κακές αναμνήσεις.

Γνωρίζοντας πάντως ότι ο Θεός αγαπά τόσο πολύ τον άνθρωπο που δεν Του αρέσει να τον βασανίζει κι ότι είναι τόσο σοφός ώστε δεν θα έκανε λάθη, είμαστε βέβαιοι ότι είχε κάποιο σκοπό γι’ αυτό το πράγμα.

Συχνά οι κακές αναμνήσεις σχετίζονται με το πλήγωμα, τις προσβολές και τις αδικίες που μας έχουν κάνει οι άλλοι. Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει τόσο όσο εκείνος, εκείνη ή εκείνοι που αγαπάς.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε τέτοιες οδυνηρές αναμνήσεις; Μερικές από τις απαντήσεις μπορεί να είναι: «Προσπάθησε να τις αγνοήσεις», «Μην τις σκέφτεσαι», «Σκέψου καλά πράγματα», «Μίλησε σ’ ένα ψυχολόγο για το πρόβλημά σου», «Κάνε πως δεν υπάρχουν». Το πώς αντιμετωπίζουμε τις αναμνήσεις εξαρτάται σ’ ένα μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία μας. Οπωσδήποτε όμως, θεωρούμε καλό ν’ αναφέρουμε τρεις μεθόδους παρμένες από το καλύτερο βιβλίο ψυχολογίας, το λόγο του Θεού.

1. Ένα από τα αποτελεσματικότερα φάρμακα θεραπείας των πληγών που προκλήθηκαν από κακές αναμνήσεις, είναι η συγχώρηση. Ένα από τα αιτήματα της προσευχής που δίδαξε ο Χριστός στους μαθητές Του στο Ματθ.ς:9-13 είναι: «και συγχώρησον εις ημάς τας αμαρτίας ημών, καθώς και ημείς συγχωρούμεν εις τους αμαρτάνοντας εις ημάς». Η συγχωρητικότητα κουβαλάει μαζί της την ανακούφιση. Ο θυμός που νιώθεις, το μίσος που αισθάνεσαι, η πικρία που σε βασανίζει, η εκδικητικότητα που σε κατατρώγει και όλα τα άλλα ψυχοφθόρα συναισθήματα εξαφανίζονται. Η συγχώρεση αφαιρεί το κεντρί του πόνου από τη μνήμη. Βέβαια, μπορεί η ανάμνηση να παραμένει εκεί, αλλά παύει να είναι επώδυνη όπως ήταν πριν τη συγχώρεση. Αν δεν μπορείς να συγχωρέσεις κάποιον με τη δική σου δύναμη, ζήτησε τη βοήθεια του Θεού.

2. Ένα άλλο φάρμακο για τη θεραπεία των κακών αναμνήσεων είναι ο χρόνος. Άφησε το χρόνο να εργαστεί για σένα. Στο τρίτο κεφάλαιο του Εκκλησιαστή διαβάζουμε πως υπάρχει καιρός για το καθετί. Καιρός για θεραπεία, καιρός για γκρέμισμα, καιρός για χτίσιμο, καιρός για κλάμα, καιρός για γέλιο, καιρός για πένθος, καιρός για διασκέδαση. Στην εποχή των μικροκυμάτων που ζούμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που παίρνουν καιρό.

3. Άφησε τον Ιησού να σου εξηγήσει πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Ίσως μέσα στο νου σου να έχεις δώσει τελείως διαφορετική διάσταση στα γεγονότα που σε πικραίνουν. Προσευχήσου και ζήτησε από το Χριστό, όχι μόνο να σου τα εξηγήσει, αλλά και να σε βοηθήσει να τα ξεπεράσεις.

Την επόμενη φορά που θα παλεύεις με οδυνηρές αναμνήσεις, θυμήσου τα τρία αυτά φάρμακα: τη συγχώρεση, το χρόνο, τον Ιησού.