Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ο πιστός Θεός

«Γνώρισον λοιπόν, ότι Κύριος ο Θεός σου αυτός είναι ο Θεός, ο Θεός ο πιστός, ο φυλάττων την διαθήκην και το έλεος προς τους αγαπώντας αυτόν και φυλάττοντας τας εντολάς αυτού, εις χιλίας γενεάς» (Δευτ.ζ:9) 

Ο Θεός χρίει το Μωυσή να πει αυτά τα λόγια στους Ισραηλίτες, λίγο πριν μπουν στη γη Χαναάν.
Μπορούμε να εμπιστευτούμε το Θεό. Αυτό το Θεό υπηρετούμε σήμερα.

Οι Ισραηλίτες ετοιμάζονται να μπουν στη γη Χαναάν, όπου οι Χαναναίοι λάτρευαν πολλούς θεούς (Βάαλ, Δαγών). Ο Μωυσής ήθελε να είναι σίγουρος ότι θα λάτρευαν μόνο τον αληθινό Θεό.

«Άκουε, Ισραήλ Κύριος ο Θεός ημών είναι εις Κύριος» (Δευτ.ς:4) και τους το λέει ξανά στο ζ:9 «Κύριος ο Θεός σου αυτός είναι ο Θεός». Στο Εβραϊκό λέει Γιάχβε Ελοχίμ.

Προσπαθεί να περιγράψει τον αληθινό Θεό σε αντίθεση με όλους τους ψεύτικους Θεούς και γι’ αυτό λέει ότι ο αληθινός Θεός είναι πιστός, ο μόνος πιστός Θεός! Όλοι οι άλλοι θ’ αποδειχτεί ότι δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς!

Παρ.κε:19 «Πίστις προς άπιστον εν ημέρα συμφοράς είναι ως οδόντιον σεσηπός και πους εξηρθρωμένος». Μιλάει για τον άπιστο φίλο που όταν δεν τον χρειάζεσαι όλα είναι καλά, ενώ όταν τον χρειάζεσαι συνήθως δεν είναι εκεί.

Οι άνθρωποι λατρεύουν πολλούς θεούς, μπορεί να μη λατρεύουν ξύλα και πέτρες, αλλά έχουν πολλούς θεούς. Ότι βάζουν σαν πρώτη προτεραιότητα στη ζωή τους, εκεί που ξοδεύουν το χρόνο και τα χρήματά τους, αυτό είναι ο θεός τους. Οτιδήποτε τους εμποδίζει να υπηρετήσουν τον αληθινό Θεό, είναι ο θεός τους. Χρήματα, κοινωνική θέση, παραδόσεις, φιλοσοφία…

Όλοι όμως αυτοί οι θεοί είναι ψεύτικοι και αναξιόπιστοι. Ο μόνος πιστός Θεός είναι ο Θεός της Βίβλου. Αποκαλύφθηκε στους Εβραίους σαν Γιάχβε και στην Καινή Διαθήκη φανερώθηκε εν σαρκί. Αυτός είναι ο πιστός Θεός.

Εβρ.ιγ:8 «Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθές και σήμερον και εις τους αιώνας»

Α΄Κορ.η:5 «Διότι αν και ήναι λεγόμενοι θεοί είτε εν τω ουρανώ είτε επί της γης, καθώς και είναι θεοί πολλοί και κύριοι πολλοί».

Για τους ανθρώπους, όταν όλα πάνε καλά, δουλειά, υγεία, οικογένεια, τότε οι θεοί τους είναι καλοί. Τι γίνεται όμως όταν έρθει μια κρίση, μια αρρώστια, ο θάνατος;

Τότε ανακαλύπτουν ότι όλοι αυτοί οι θεοί δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. Είναι ψεύτικοι και αναξιόπιστοι. Μόνο ένας μπορεί να μας βοηθήσει σε κάθε κατάσταση της ζωής μας. Μπορεί να μας φέρει απ’ αυτή τη ζωή στην αιώνια. Αυτός είναι ο πιστός Θεός και πρέπει να Τον εμπιστευτούμε!

Πιστός, σημαίνει: αμετακίνητος, συνεπής, πάντα ο ίδιος, κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς γιατί κρατά το λόγο του.

Ας δούμε αυτή την πιστότητα του Θεού μας

Εβρ.ια:6 «χωρίς δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν διότι ο προσερχόμενος εις τον Θεόν πρέπει να πιστεύη ότι είναι και γίνεται μισθαποδότης εις τους εκζητούντας αυτόν».

Αρχικά βλέπουμε πως μπορούμε να ευχαριστήσουμε το Θεό, πως σωζόμαστε, πως μπορούμε να ευλογηθούμε: μόνο με την πίστη.

Μετά, λέει ότι ο Θεός γίνεται μισθαποδότης. Δεν έχει σημασία το όνομά σου, η οικογένειά σου, πόσα χρήματα βγάζεις, η μόρφωσή σου, η φυλή σου, η χώρα σου.

Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης. Ένα πράγμα κοιτάζει, την καρδιά σου. Αν Τον ζητήσεις μέσα απ’ όλη σου την καρδιά θα σου απαντήσει.

Ξέρουμε ότι ενδιαφέρεται για μας, ότι όταν Του μιλάμε μας ακούει, ότι θα μας δώσει το μισθό μας! Πώς; Γιατί ο Θεός είναι πιστός! Πάντα κρατάει το λόγο Του και ανταμείβει πάντοτε αυτούς που Τον εμπιστεύονται και Τον εκζητούν!

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι ότι είναι πιστός στη σωτηρία. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, πόσες αμαρτίες έχεις κάνει. Αν θέλεις να σωθείς μπορείς να σωθείς.

Έχουμε ένα Θεό που θέλει να σώσει, να συγχωρέσει την αμαρτία (Ης.α:18-20).

Ο Θεός θέλει να σου δώσει το Πνεύμα Του, αν κι ο διάβολος θα σου πει ότι ο Θεός δεν σε αγαπάει, δεν σ’ ακούει, δεν θα πάρεις ποτέ το Άγιο Πνεύμα. Ψέματα!

Στο Θεό δεν αρέσει να διώχνει τους ανθρώπους. Αντίθετα θέλει να τους αποκαλύψει τον εαυτό Του, να τους σώσει, να τους γεμίσει με το πνεύμα Του. Ο Θεός είναι έτοιμος να σώσει όποιον θέλει σήμερα.

Α’ Ιωάν.α:9 «Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών, είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας».

Αυτή η επιστολή είναι γραμμένη προς την εκκλησία, προς ανθρώπους που έχουν σωθεί, κι όμως λέει: «Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών»!

β:1 «Τεκνία μου, ταύτα σας γράφω διά να μη αμαρτήσητε. Και εάν τις αμαρτήση, έχομεν παράκλητον προς τον Πατέρα, τον Ιησούν Χριστόν τον δίκαιον».

Ο Θεός μας δίνει τη δύναμη να μην αμαρτήσουμε, αλλά μερικές φορές δεν τα καταφέρνουμε και αμαρτάνουμε. Τότε, ο διάβολος έρχεται καταχαρούμενος να μας ψιθυρίσει ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι έχουμε αποτύχει τόσες φορές, δεν μπορούμε να ζήσουμε άγια, με αποτέλεσμα ο Θεός να μη μας αγαπάει πια. Γι’ αυτό, καλλίτερα να τα παρατήσουμε και να γυρίσουμε πίσω! Μα, τότε, που η νίκη του Χριστού;

Το μήνυμα του Θεού σ’ αυτές τις υποδείξεις του Σατανά είναι: μετανόησε και επέστρεψε. Λυπήσου γι’ αυτό που έγινε και αποφάσισε να κάνεις το καλλίτερο. Ομολόγησε την αμαρτία σου στο Θεό, και τότε έρχεται η υπόσχεση: «είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας».

Μην ακούς το διάβολο, μην ακούς ανθρώπους, μην ακούς τα συναισθήματά σου, αλλά το λόγο του Θεού.

Αν εξομολογηθείς την αμαρτία σου, πρέπει να είσαι σίγουρος για τη συγχώρεση. Πως; Επειδή ο Θεός είναι πιστός! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει κάθε φορά κι ότι μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε.

Δεν είναι πιστός μόνο στη σωτηρία, αλλά και κάθε φορά που θα χρειαστείς αποκατάσταση. Είναι πάντοτε έτοιμος να το κάνει.

Ίσως σήμερα να έκανες κάποια αμαρτία, ίσως για βδομάδες να έχεις απομακρυνθεί από το Θεό, ίσως να ζεις για πολύ καιρό μέσα στην αμαρτία. Εξομολογήσου στο Θεό τώρα. Επίστρεψε και θα δεις ότι ακόμα σ’ αγαπά.

Α΄Κορ.ι:13 «Πειρασμός δεν σας κατέλαβεν ειμή ανθρώπινος πιστός όμως είναι ο Θεός, όστις δεν θέλει σας αφήσει να πειρασθήτε υπέρ την δύναμίν σας, αλλά μετά του πειρασμού θέλει κάμει και την έκβασιν, ώστε να δύνασθε να υποφέρητε».

Αρκετές φορές οι χριστιανοί έχουμε δοκιμασίες και προβλήματα. Μερικές φορές παραπονιόμαστε στο Θεό. Όμως δε φταίει ο Θεός! Ζούμε μέσα σ’ ένα αμαρτωλό κόσμο, είμαστε μέλη της πεσμένης ανθρωπότητας, πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τα προβλήματα.

Επειδή είμαστε χριστιανοί δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα. Έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους ανθρώπους του κόσμου, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: εμείς έχουμε ελπίδα! Έχουμε απάντηση. Έχουμε τη βοήθεια του Θεού την περίοδο της δοκιμασίας, που αυτοί δεν έχουν.

Μας υπόσχεται ότι δεν θα μας αφήσει να πειραχτούμε πολύ, αν ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, θα τον σταματήσει.

Το ότι βρίσκεσαι σε δοκιμασία, είναι απόδειξη ότι μπορείς να την ξεπεράσεις, διαφορετικά ο Θεός θα την απέτρεπε. Πάντα υπάρχει οδός διαφυγής. Μερικές φορές ο Θεός δίνει άμεσες λύσεις αλλά άλλες φορές περιμένει λίγο μέχρι να απαντήσει.

Εμείς συνήθως δεν καταλαβαίνουμε γιατί, αλλά όποτε χρειαστεί να περιμένουμε, δίνει την ανάλογη χάρη ν’ αντέξουμε.

Ο Θεός είναι πιστός να μας κρατήσει μέσα στη δοκιμασία.

Είναι πιστός να μας βγάλει απ’ εκεί.

Πώς; Η Γραφή λέει ότι ο Θεός είναι πιστός. Χρειάζεται να Τον εμπιστευτούμε.

Ότι ανάγκη έχεις, βάλε τη στα χέρια του Θεού.