Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΕΚΚΛΗΣΙΑ - Πως να σκοτώσεις μια εκκλησία και τον ποιμένα της!


1.   Μην έρθεις.
2.   Αν έρθεις, φρόντισε να καθυστερήσεις.
3.   Όταν έρθεις να είσαι κατσούφης και γκρινιάρης.
4.   Κάθισε στα πίσω καθίσματα ώστε να είσαι απ’ τους πρώτους που θα φύγουν.
5.   Μετά από κάθε συνάθροιση να αναρωτιέσαι: "Εγώ τι ωφελήθηκα τώρα;"
6.   Να επισκέπτεσαι κι άλλες εκκλησίες για να δείξεις στον ποιμένα σου ότι δεν είσαι «καθηλωμένος» σ’ αυτόν και τη συνάθροισή του. Αυτό θα σε βοηθήσει να μπερδευτείς και να αποστατήσεις γρηγορότερα.
7.   Ποτέ μην αναλαμβάνεις ευθύνες, είναι πιο εύκολο να κριτικάρεις αυτούς που το κάνουν.
8.   Άφησε τον ποιμένα σου να κερδίζει τα προς το ζειν, και μετά να τον κατακρίνεις ότι δεν φροντίζει την εκκλησία.
9.   Ποτέ μην ανταποκρίνεσαι στο κήρυγμα ή τους ύμνους, μπορεί να ευλογηθείς, και εκτός αυτού, σίγουρα θα ενθαρρύνεις τον κήρυκα κι αυτούς που ψάλλουν αν ακούσουν ένα «Αμήν» μέσα από την καρδιά σου!
10.    Μην αποδεκατίζεις τόσο συχνά, ή καλλίτερα μη δίνεις καθόλου δέκατο.
11.    Όταν προσεύχεσαι, να προσεύχεσαι μόνο για σένα. Αν προσευχηθείς για άλλους, μπορεί να σωθούν κι έτσι η εκκλησία θα καθυστερήσει να πεθάνει.
12.    Ποτέ μην πηγαίνειs σε βαπτίσεις. Οι νέοι πιστοί μπορεί να νομίσουν ότι ενδιαφέρεσαι γι’ αυτούς.
13.    Στην εκκλησία να πηγαίνεις το πολύ - πολύ την Κυριακή, και να τους κάνεις να αισθάνονται τυχεροί που σε έχουν μαζί τους.
14.    Ποτέ μη μιλάς για τη σωτηρία σε άλλους. Μπορεί να έρθουν στην εκκλησία.
15.    Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναφέρεις τα λάθη της εκκλησίας στους επισκέπτες που μπορεί να έρθουν. Διαφορετικά μπορεί να τους πάρει πολύ καιρό να τα καταλάβουν.
16.    Αν ψάλλεις στη χορωδία ή παίζεις κάποιο όργανο, κάνε το με μισή καρδιά. Αφού δεν καταλαβαίνουν πόσο καλός είσαι. Αν σε παρατηρήσουν γι’ αυτό, κράτα τους μούτρα ή καλλίτερα πήγαινε σε μια άλλη εκκλησία.
17.    Ποτέ μην ομολογείς στην εκκλησία από μόνος σου παρά μόνο αν στο ζητήσουν και να φανεί ότι είσαι δυσαρεστημένος γι’ αυτό.
18.    Μην κρύβεις τα κουτσομπολιά που ξέρεις για την εκκλησία σου από κανένα. Στο κάτω – κάτω πρέπει όλοι να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί.
19.     Τελευταίο αλλά σημαντικό, μη παίρνεις τηλέφωνο τον ποιμένα όταν δεν πρόκειται να πας στην εκκλησία. Μ’ αυτό τον τρόπο θα ανησυχεί και θα στεναχωριέται για σένα μήπως είσαι ενοχλημένος, θα απογοητευτεί γρηγορότερα και μπορεί να φύγει.
20.     Έχεις καμιά άλλη ιδέα;