Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κύκνοι


Οι λευκοί κύκνοι των πάρκων είναι από τα πιο χαριτωμένα και όμορφα πουλιά. Όχι μόνο ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, μα είναι και πρότυπα συζυγικής πι­στότητας. Ζουν μαζί με το σύντροφό τους σ ολόκληρη τη ζωή και σαν γονείς μοιράζονται όλες τις υποχρεώσεις στο με­γάλωμα των μικρών τους.
Όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά στη φύση των κύκνων, που οι περισσότε­ροι άνθρωποι την αγνοούν, επειδή ένας κύκνος μπορεί, εντελώς ξαφνικά και χω­ρίς καμιά πρόκληση, να γίνει άγριος και επικίνδυνος.
 
Ένα μικρό αγοράκι σ ένα πάρκο τάιζε με ψωμί μια ομάδα από κύκνους. Ξαφ­νικά ένας απ’ αυτούς το έσπρωξε στο νερό και το τραβούσε προς τα βαθιά. Ταυ­τόχρονα οι άλλοι το χτυπούσαν με τα ράμφη τους. Μόλις πρόλαβαν να το σώ­σουν από τον πνιγμό.
Ένα άλλο αγόρι έπαιζε στα ρηχά νερά ενός ποταμού ενώ η συνοδός του κάθονταν στην όχθη. Τρεις κύκνοι που παρουσιάστηκαν από τις φυλλωσιές ήρθαν και κύκλωσαν το αγόρι. Ενώ ένας απ αυτούς το παρέσυρε στα βαθιά νερά, οι άλλοι δυο εμπόδιζαν τη συνοδό του να το πλησιάσει και να το βοηθήσει. Πριν φτάσει άλλη βοήθεια το παιδί είχε πνιγεί.
Δεν είναι μόνο τα μικρά παιδιά που δέ­χονται επιθέσεις από κύκνους. Ένας μόνος κύκνος επιτέθηκε σ’ ένα δεκάχρονο κορίτσι, το έσπρωξε στο νερό και το έπνιξε. Ένας άλλος κύκνος επιτέθηκε σ έναν εν­ήλικα ποδηλάτη, τον έριξε από το ποδή­λατο, του έσπασε τη μύτη και τον τύ­φλωσε από το ένα μάτι.
Οι κύκνοι μας δίνουν μια εικόνα από τη φύση του Σατανά επειδή, όταν αυτό εξυ­πηρετεί τους σκοπούς του, μπορεί να εμ­φανίζεται σαν φωτεινός άγγελος αν και η πρόθεσή του είναι να καταστρέψει τον άνθρωπο. Ύστερα από την αποτυχία του να γίνει όμοιος με το Θεό, ο Σατανάς έγινε αιώνιος πολέμιος των σχεδίων Του για τη σωτηρία του ανθρώπου από την αμαρτία, που ο Χριστός εξασφάλισε με τη θυσία Του στο σταυρό. Ο σκοπός του είναι να εμποδίσει τον άνθρωπο να κατα­νοήσει και να δεχτεί αυτό το έργο.
Ο απόστολος Παύλος μας λέει ότι ο Σατανάς μεταμορφώνεται σε φωτεινό άγ­γελο κι έτσι δεν είναι άξιο απορίας που και τα όργανά του μεταμφιέζονται σε κήρυκες δικαιοσύνης. Αυτό κάνει το έργο τους πιο ύπουλο. Πολλοί που θα από­φευγαν να κάνουν κάτι φανερά κακό, εν­τυπωσιάζονται από πλανερές διδασκα­λίες. Σ’ άλλο σημείο ο Παύλος γράφει και επαναλαμβάνει για έμφαση, πως ακόμα και αν άγγελος από τον ουρανό μας κη­ρύξει διαφορετικό ευαγγέλιο από τη σω­τηρία μέσω του θανάτου της ταφής και της ανάστασης του Χριστού, να είναι ανάθεμα.
Μα και ο απόστολος Ιωάννης μας προειδοποιεί να μη δεχόμαστε κήρυκες άλλων ευαγγελίων να έρχονται στο σπίτι μας και πως αν τους ευχόμαστε (το «χαί­ρειν») γινόμαστε κοινωνοί στο κακό που κάνουν.
Δεν είναι δούλος του Θεού καθένας που χτυπά την πόρτα μας με θρησκευτικά μη­νύματα. Ούτε κάθε έντυπο που περιέχει εδάφια από τις Γραφές διδάσκει το σωστό δρόμο της σωτηρίας. Ας μη ξεχνάμε πως ο διάβολος προσπάθησε να πειράξει τον Κύριο μας Ιησού, χρησιμοποιώντας αγιο­γραφικά εδάφια. Αυτός είναι ψεύτης από την αρχή και αρχιμάστορας της απάτης.
Το δόλωμα ενός όμορφου παρουσια­στικού - όπως εκείνο των κύκνων­ μπορεί να παρασύρει τον απρόσεκτο Χριστιανό στην πνευματική καταστροφή. Η μεγάλη ποικιλία θρησκευτικών ιδεών που μας περικυκλώνουν σήμερα, είναι μια πηγή σύγ­χυσης για κείνους που δε μπορούν να διακρίνουν «τα διαφέροντα» και η κατά­χρηση της λέξης ΑΛΗΘΕΙΑ, που γίνεται στη θρησκευτική φιλολογία, είναι ιδιαί­τερα έντονη στους καιρούς μας.
Όμως υπάρχει ένας απλός και ασφα­λής τρόπος για να δοκιμάζουμε αν μια δι­δαχή είναι από τον Θεό κι αυτός είναι ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ. Κάθε διδασκαλία που δεν εξυψώνει και τιμά το πρόσωπο και το έργο του Κυρίου Ιησού Χριστού και δεν προβάλλει τη μοναδικότητα και αποτελεσματικότητα του τίμιου αίματός Του που προσφέρθηκε για μας θυσία στο σταυρό του Γολγοθά, δεν είναι από το Θεό.
Κάθε διδασκαλία που δεν κηρύττει το ευαγγέλιο, όπως είναι γραμμένο μέσα στο λόγο του Θεού (Α’ Κορ.ιε:1-4), είναι ύπουλη και νόθα. Πρόκειται για ψεύτικο ευαγγέλιο και τα γλυκά αισθή­ματα που προκαλεί ή οι ευχάριστες υπο­σχέσεις που δίνει, είναι σαν την ομορφιά και χάρη των κύκνων, που μέσα τους όμως κρύβουν μια φύση κακοποιό και ανθρωποκτόνο.