Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Καλλιέργεια – Αύξηση καθ' ομοιότητα Ιησού Χριστού



Η άνοιξη μπήκε πριν από αρκετές εβδομάδες και τα σημάδια της είναι παντού.

Οι κηπουροί καλλιεργούν το έδαφος και ετοιμάζονται να φυτέψουν.

Λουλούδια ξεπηδούν από το έδαφος, το γρασίδι πρασινίζει και μπουμπούκια σχηματίζονται στα δέντρα.

Η άνοιξη είναι μια όμορφη εποχή του χρόνου, επειδή είναι εποχή ανάπτυξης.

Έτσι, είναι ώρα για να μιλήσουμε για τον σκοπό της εκκλησίας:

Καλλιέργεια, ή αύξηση καθ’ ομοιότητα Χριστού.

Η λέξη «καλλιέργεια» είναι ένας όρος κηπουρικής που προκαλεί εικόνες φύτευσης, ποτίσματος, φροντίδας του εδάφους και τελικά συγκομιδής.

Είναι λοιπόν μια πολύ κατάλληλη λέξη για να χρησιμοποιήσουμε όταν μιλάμε για αύξηση της πίστης μας σαν Χριστιανοί.

Τι εννοούμε λοιπόν με τον όρο «Καλλιέργεια» σαν σκοπό της εκκλησίας;

 

Ι. Καλλιέργεια πνευματικής ανάπτυξης και ωριμότητας:

Φυσικά, δεν μιλάμε για καλλιέργεια φυτών, αλλά για καλλιέργεια πνευματικής ανάπτυξης και ωριμότητας.

Ο Θεός δεν θέλει απλά να πιστέψεις στον Χριστό. Θέλει να αυξηθείς στην πίστη σου. Ο Χριστιανισμός δεν είναι μια εφάπαξ απόφαση που στη συνέχεια την παρατάς.

Είναι μια ζωντανή, προσωπική σχέση με τον Θεό. Όταν έρχεσαι στον Χριστό, γίνεσαι μια νέα κτίση εν Χριστώ. Είσαι αναγεννημένος. Πνευματικά είσαι ένα νεογέννητο μωρό, και όπως όλα τα μωρά, πρέπει να μεγαλώσεις.

Β’ Πέτρ.γ:18 αυξάνεσθε δε εις την χάριν και εις την γνώσιν του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού· εις αυτόν έστω η δόξα και νυν και εις ημέραν αιώνος· αμήν.

Σωζόμαστε με τη χάρη του Θεού και πρέπει να αυξηθούμε σε αυτή τη χάρη. Το να μεγαλώνεις στη χάρη σημαίνει να μεγαλώνεις στην κατανόησή ότι γίνεσαι αποδεκτός από τον Θεό όχι με βάση την απόδοσή σου σαν Χριστιανός, αλλά μόνο με βάση τον Χριστό.

Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι αυτό μπορεί να σε κάνει να αμαρτάνεις περισσότερο, αλλά, όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τη χάρη του Θεού, τόσο λιγότερο αμαρτάνουμε.

Έτσι, η αύξηση στη χάρη σημαίνει να μάθουμε να ζούμε στη χάρη του Θεού, έτσι ώστε η χάρη να μας παρακινεί και να μας στηρίζει όλη την ημέρα.

Πρέπει επίσης να αυξηθούμε στη γνώση του Χριστού. Σίγουρα μέρος αυτής της γνώσης το παίρνουμε από τη Βίβλο καθώς διαβάζουμε τη ζωή του Χριστού στα ευαγγέλια, τις διδασκαλίες του Χριστού στις επιστολές της Καινής Διαθήκης και στις προφητείες που προεικονίζουν τον Χριστό στην Παλαιά Διαθήκη.

Αλλά πρέπει επίσης να αυξήσουμε τη δική μας προσωπική γνώση για τον Ιησού, καθώς περπατάμε μαζί του καθημερινά, καθώς περνάμε χρόνο στην προσευχή, καθώς υποτασσόμαστε στην κυριότητα και την εξουσία Του στη ζωή μας μέσω των επιλογών και των αποφάσεων που παίρνουμε.

Κάτι δεν πάει καλά με τον Χριστιανό που ποτέ δεν αυξάνει Χριστιανικά. Αν είχατε ένα μωρό που δεν μεγάλωνε, θα ελέγχατε με κάθε γιατρό που μπορούσατε για να μάθετε τι ήταν λάθος.

 

Θα εξετάσουμε πώς μεγαλώνουμε σαν Χριστιανοί αργότερα, αλλά μια ερώτηση που πρέπει να κάνεις αν δεν έχεις βιώσει ποτέ Χριστιανική ανάπτυξη είναι: «Είμαι πραγματικά Χριστιανός; Έχω πραγματικά στραφεί από τις αμαρτίες μου, έχω πιστέψει στον Χριστό;»

Γιατί αν δεν το έχεις κάνει, αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος για τον οποίο δεν μεγαλώνεις. Δεν μπορείς να αυξηθείς σαν Χριστιανός μέχρι να γίνεις πρώτα Χριστιανός. Πρέπει να υπάρχει πνευματική ζωή πριν μπορέσει να υπάρξει πνευματική ανάπτυξη.

Έτσι, όταν μιλάμε για καλλιέργεια, μιλάμε για καλλιέργεια πνευματικής ανάπτυξης, αλλά και πνευματικής ωριμότητας.

Κολ.α:28 τον οποίον ημείς κηρύττομεν, νουθετούντες πάντα άνθρωπον και διδάσκοντες πάντα άνθρωπον εν πάση σοφία, διά να παραστήσωμεν πάντα άνθρωπον τέλειον εν Χριστώ Ιησού·

Τώρα, υπό μία έννοια, κανένας από εμάς δεν θα σταματήσει να αυξάνει σαν Χριστιανός μέχρι να φτάσουμε στον ουρανό. Δεν θα είμαστε πλήρως ώριμοι εν Χριστώ μέχρι να πεθάνουμε ή να αρπαχτούμε.

Όμως υπάρχει επίσης η έννοια, ότι υπάρχουν ώριμοι και ανώριμοι πιστοί στον Χριστό.

Ο νεαρός πιστός εν Χριστώ έχει τόσα πολλά να μάθει για τον Θεό, τη Βίβλο, την προσευχή, τη συγχώρεση, την αμαρτία, τους πειρασμούς και ένα πλήθος άλλων βιβλικών θεμάτων.

Ο χριστιανός που έχει περπατήσει με τον Χριστό για πολλά χρόνια και έχει περάσει χρόνο με την Αγία Γραφή και την προσευχή έχει δοκιμαστεί με τρόπους που ένας νέος πιστός δεν έχει.

Και έτσι, παρόλο που δεν έχουμε φτάσει στο μέτρο της ηλικίας του πληρώματος του Χριστού, μπορούμε να γίνουμε ώριμοι μαθητές του Χριστού.

Θα πρέπει να το θέλουμε αυτό. Είναι μέρος του στόχου μας σαν πιστοί και αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της εκκλησίας: η καλλιέργεια πνευματικής αύξησης και ωριμότητας.

 

II. Να γίνουμε σαν τον Ιησού

Όταν μιλάμε για πνευματική αύξηση και ωριμότητα, δεν μιλάμε μόνο για τη γνώση της Γραφής που αποκτήθηκε ή για τα χρόνια που πέρασαν από τότε που εμπιστευτήκαμε για πρώτη φορά τον Ιησού.

Μιλάμε για χαρακτήρα. Η αληθινή πνευματική αύξηση και ωριμότητα θα έχει πάντα σαν αποτέλεσμα ο Χριστιανός να μοιάζει περισσότερο με τον χαρακτήρα του Ιησού. Γι' αυτό λέμε ότι Καλλιέργεια είναι «Αύξηση καθ' ομοίωση Χριστού».

Ένα από τα πιο σημαντικά εδάφια της Αγίας Γραφής βρίσκεται στην Ρωμ.η:28-30.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε το εδ.28 σε αυτό το απόσπασμα, αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβάσω και τα τρία εδάφια:

«Εξεύρομεν δε ότι πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν εις τους αγαπώντας τον Θεόν, εις τους κεκλημένους κατά τον προορισμόν αυτού· διότι όσους προεγνώρισε, τούτους και προώρισε συμμόρφους της εικόνος του Υιού αυτού, διά να ήναι αυτός πρωτότοκος μεταξύ πολλών αδελφών· όσους δε προώρισε, τούτους και εκάλεσε, και όσους εκάλεσε, τούτους και εδικαίωσε, και όσους εδικαίωσε, τούτους και εδόξασε».

Γιατί πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν εις τους αγαπώντας τον Θεόν; Επειδή ο Θεός χρησιμοποιεί όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου σαν Χριστιανός, συμπεριλαμβανομένων των θλίψεων και των δοκιμασιών, για να σε κάνει περισσότερο σαν τον Ιησού.

Αν είσαι Χριστιανός, το τελικό σχέδιο του Θεού για σένα είναι να γίνεις «σύμμορφος της εικόνος του Υιού αυτού» και ο Θεός δεν θα αφήσει τίποτα να παρέμβει στο σχέδιό Του.

Πράγματι, ο Θεός με την κυριαρχία Του θα πάρει το καλό και το κακό στη ζωή σου, τη συνεργασία σου ή την έλλειψη συνεργασίας, και θα τα χρησιμοποιήσει όλα για να σε κάνει περισσότερο σαν τον Υιό Του.

Ο Θεός ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη του χαρακτήρα σου παρά για το τι δουλειά κάνεις ή πού ζεις ή πόσα χρήματα έχεις στην τράπεζα.

Η πνευματική αύξηση έχει να κάνει με το να γίνουμε περισσότερο σαν τον Ιησού. Μπορεί να ξέρεις τη Βίβλο απέξω κι ανακατωτά, μπορεί να είσαι πενήντα χρόνια πιστός, αλλά αν δεν γίνεσαι περισσότερο σαν τον Χριστό στον χαρακτήρα σου, τότε ποιο είναι το νόημα;

Ο Θεός αναπτύσσει τον χαρακτήρα του Χριστού μέσω του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα σου.

Η Αγία Γραφή το αποκαλεί αυτό καρπό του Πνεύματος.

Η Αγία Γραφή απαριθμεί εννέα πτυχές του καρπού του Πνεύματος στην επιστολή προς τους Γαλάτες:

Γαλ.ε:22,23 «Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι

    1. αγάπη,

    2. χαρά,

    3. ειρήνη,

    4. μακροθυμία,

    5. χρηστότης,

    6. αγαθωσύνη,

    7. πίστις,

    8. πραότης,

    9. εγκράτεια·

κατά των τοιούτων δεν υπάρχει νόμος».

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ο Ιησούς έκφρασε τέλεια στη ζωή Του. Το τελικό μέτρο της πνευματικής ωριμότητας δεν είναι πόσα ξέρεις, αλλά πόσα από αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχεις.

 

III. Αγία Γραφή, προσευχή, κοινωνία και υπηρεσία

Λοιπόν, πώς το κάνουμε αυτό; Πώς αυξάνουμε σαν Χριστιανοί; Περιμένεις απλά τον Θεό να κάνει ένα έργο μέσα σου μέσω του Πνεύματός Του; Ή υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις που θα βοηθήσει;

Τέσσερα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για να αυξηθούμε σαν Χριστιανοί, είναι:

    1.     ο λόγος του Θεού,

    2.     η προσευχή,

    3.     η συναναστροφή

    4.     και η υπηρεσία.

Αυτά ήταν τα σημάδια της πρώτης εκκλησίας:

Πράξ.β:42-47 Και ενέμενον εν τη διδαχή των αποστόλων και εν τη κοινωνία και εν τη κλάσει του άρτου και εν ταις προσευχαίς. Κατέλαβε δε πάσαν ψυχήν φόβος, και πολλά τεράστια και σημεία εγίνοντο διά των αποστόλων. Και πάντες οι πιστεύοντες ήσαν ομού και είχον τα πάντα κοινά, και τα κτήματα και τα υπάρχοντα αυτών επώλουν και διεμοίραζον αυτά εις πάντας, καθ' ην έκαστος είχε χρείαν. Και καθ' ημέραν εμμένοντες ομοθυμαδόν εν τω ιερώ και κόπτοντες τον άρτον κατ' οίκους, μετελάμβανον την τροφήν εν αγαλλιάσει και απλότητι καρδίας, δοξολογούντες τον Θεόν και ευρίσκοντες χάριν ενώπιον όλου του λαού. Ο δε Κύριος προσέθετε καθ' ημέραν εις την εκκλησίαν τους σωζομένους.

Θαυμαστή περιγραφή της εκκλησίας. Και παρατηρήσατε τι έκαναν; Αφιερώθηκαν στη διδασκαλία, τη συναναστροφή, την προσευχή και την υπηρεσία. Αυτή ήταν μια εκκλησία που εκμεταλλεύτηκε πλήρως όλα εκείνα τα πράγματα που θα τους βοηθούσαν να αναπτυχθούν στην πίστη τους.

Η Αγία Γραφή είναι απαραίτητη επειδή είναι ο λόγος του Θεού. Είναι ένας αξιόπιστος οδηγός ζωής. Η Αγία Γραφή σου διδάσκει τον Θεό στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και σου δίνει σοφία για να κάνεις σωστές επιλογές.

Η Αγία Γραφή σε ενθαρρύνει όταν είσαι πεσμένος, σε παρηγορεί όταν πονάς και έχει πολύτιμες υποσχέσεις όταν αισθάνεσαι ότι θέλεις να τα παρατήσεις.

Η Αγία Γραφή είναι το επιθετικό σου όπλο στη μάχη ενάντια στον πειρασμό και την αμαρτία.

Η Βίβλος σε φέρνει πιο κοντά στον Θεό καθώς στοχάζεσαι τα λόγια Του και επιτρέπεις στον λόγο Του να διαμορφώσει και να ανανεώσει τη ζωή σου. Η Αγία Γραφή είναι ουσιώδης για τη χριστιανική ανάπτυξη.

Η προσευχή είναι απαραίτητη για τη χριστιανική αύξηση. Η προσευχή είναι η σανίδα σωτηρίας σου για τον ουρανό.

Αν η Αγία Γραφή είναι το καύσιμο για τη χριστιανική ζωή, τότε η προσευχή είναι το οξυγόνο που τροφοδοτεί τη φωτιά.

Ο Θεός σου μιλάει μέσω του λόγου του κι εσύ μιλάς στον Θεό μέσω της προσευχής.

Η προσευχή συχνά αλλάζει τα πράγματα γύρω σου, αλλά η αληθινή προσευχή που προσφέρεται με πίστη πάντα αλλάζει εσένα.

Πρέπει να προσευχόμαστε κάθε μέρα. Το σωρευτικό αποτέλεσμα της καθημερινής προσευχής στον Θεό κατά τη διάρκεια μιας ζωής είναι ανυπολόγιστο. Η προσευχή είναι απαραίτητη για τη χριστιανική ανάπτυξη.

Η κοινωνία είναι απαραίτητη για τη χριστιανική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ο ένας την ενθάρρυνση και τις προσευχές του άλλου για να αυξηθούμε.

Δεν είναι γραφτό να προχωρήσεις μόνος σου σαν Χριστιανός. Ο Θεός τους δικούς Του τους βάζει σε μια οικογένεια. Ο Ιησούς χτίζει την εκκλησία Του και σε καλεί να είσαι μέρος της.

Ο αληθινός Χριστιανισμός λαμβάνει χώρα πάντα στην κοινότητα. Είναι στην εκκλησία που αγαπάμε και υπηρετούμε ο ένας τον άλλον και μαρτυρούμε στον κόσμο που μας παρακολουθεί. Δεν μπορείς να αναπτυχθείς σαν Χριστιανός στην απομόνωση. Η κοινωνία είναι απαραίτητη για τη χριστιανική ανάπτυξη.

Η υπηρεσία είναι ουσιώδης για τη Χριστιανική αύξηση.

Εφεσ.δ:11-13 Και αυτός έδωκεν άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτας, άλλους δε ευαγγελιστάς, άλλους δε ποιμένας και διδασκάλους, προς την τελειοποίησιν των αγίων, διά το έργον της διακονίας, διά την οικοδομήν του σώματος του Χριστού, εωσού καταντήσωμεν πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του Υιού του Θεού, εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού,

Αυτά είναι τα πέντε χαρίσματα της διακονίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτά:

Ρωμ.ιβ:6-8 Έχοντες δε χαρίσματα διάφορα κατά την δοθείσαν εις ημάς χάριν, είτε προφητείαν, ας προφητεύωμεν κατά την αναλογίαν της πίστεως, είτε διακονίαν, ας καταγινώμεθα εις την διακονίαν, είτε διδάσκει τις, ας καταγίνηται εις την διδασκαλίαν, είτε προτρέπει τις, εις την προτροπήν· ο μεταδίδων, ας μεταδίδη εν απλότητι, ο προϊστάμενος ας προΐσταται μετ' επιμελείας, ο ελεών ας ελεή εν ιλαρότητι.

Θέλω να παρατηρήσετε τι λένε αυτά τα εδάφια σχετικά με την υπηρεσία και την ωριμότητα στο σώμα του Χριστού.

Υπηρετούμε ο ένας τον άλλον, ώστε το σώμα του Χριστού να οικοδομηθεί μέχρι να φτάσουμε όλοι σε ενότητα πίστης και να γίνουμε ώριμοι. Το να υπηρετούμε ο ένας τον άλλον είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ωριμάσουμε εν Χριστώ.

Ο Παύλος συνεχίζει λέγοντας:

Εφεσ.δ:14-16 διά να μη ήμεθα πλέον νήπιοι, κυματιζόμενοι και περιφερόμενοι με πάντα άνεμον της διδασκαλίας, διά της δολιότητος των ανθρώπων, διά της πανουργίας εις το μεθοδεύεσθαι την πλάνην, αλλά αληθεύοντες εις την αγάπην να αυξήσωμεν εις αυτόν κατά πάντα, όστις είναι η κεφαλή, ο Χριστός, εξ ου παν το σώμα συναρμολογούμενον και συνδεόμενον διά πάσης συναφείας των συνεργούντων μελών, κατά την ανάλογον ενέργειαν ενός εκάστου μέρους κάμνει την αύξησιν του σώματος προς οικοδομήν εαυτού εν αγάπη.

Βλέπετε, το τελικό αποτέλεσμα της υπηρεσίας στο σώμα του Χριστού είναι η πνευματική αύξηση. Δεν είμαστε πλέον ανώριμα βρέφη που μας παρασύρει ο άνεμος, αλλά γινόμαστε ώριμοι, σταθεροί ενήλικες εν Χριστώ, γνωρίζοντας την αλήθεια του λόγου του Θεού και λέγοντας αυτή την αλήθεια με αγάπη, καθώς ο Θεός διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας για να γίνουμε περισσότερο σαν τον Χριστό.

Πίσω στην ερώτησή μας: Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την πνευματική σου αύξηση; Σίγουρα Ναι!

Χρειάζεται να αφοσιωθείς και στους τέσσερις αυτούς τομείς, ώστε να μπορέσεις να εξελιχθείς σαν Χριστιανός.

Η Αγία Γραφή: Διάβασε και μελέτησε το λόγο του Θεού. Γίνε δια βίου μαθητής της Αγίας Γραφής.

Προσευχή: Ανάπτυξε ένα πρότυπο καθημερινής προσευχής. Μίλα στον Θεό όλη την ημέρα. Διάβασε για την προσευχή, μάθε για την προσευχή, αλλά πάνω απ’ όλα, να προσεύχεσαι.

Κοινωνία: Να είσαι μέλος μιας τοπικής εκκλησίας την οποία θα παρακολουθείς κανονικά. Πάρε μέρος σε μια τηλεσυνάντηση ή σε μια Βιβλική μελέτη. Συναντήσου με χριστιανούς φίλους. Μην παραμελείς τους μη χριστιανούς φίλους σου, αλλά μην παραμελείς ούτε την κοινωνία των πιστών.

Υπηρεσία: Αναζήτησε τρόπους συμμετοχής. Εθελοντής στην εκκλησία. Μην είσαι απλά θεατής. Χρησιμοποίησε τα πνευματικά σου χαρίσματα και ταλέντα σου για να υπηρετήσεις τους άλλους.

Αυτά είναι τέσσερα βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις στην καλλιέργεια της σχέσης σου με τον Χριστό, ώστε να μπορέσεις να αυξηθείς στη ζωή σου σαν Χριστιανός.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εάν έχεις χάσει την όρασή σου ή το πάθος σου για την εκκλησία, ίσως είναι επειδή έχεις χάσει από τα μάτια σου το Βιβλικό σκοπό σου.

Είναι εύκολο να μπεις σε μια ρουτίνα μερικές φορές και απλά να πηγαίνεις στην εκκλησία κάθε εβδομάδα χωρίς να το σκέφτεσαι πραγματικά.

Αλλά αυτό ξεφτίζει πολύ γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι εκκλησία είναι να έχεις σκοπό και στόχους.

Ζήτησε από τον Θεό να σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τους σκοπούς Του για την εκκλησία.