Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Μήπως κολυμπάς κοντά σε μια ρουφήχτρα;


Ας υποθέσουμε ότι κολυμπάς κοντά σε μια επικίνδυνη δίνη όπου πολλοί έχουν πνιγεί.

Αλλά ξέρεις και κάποιους που κολύμπησαν κοντά σ’ αυτή τη ρουφήχτρα και επέζησαν, έχοντας να πουν πολλά σχετικά με αυτό.

Εσύ, θα κρατούσες απόσταση ή θα το ρίσκαρες;

Το ρωτώ αυτό, γιατί βλέπω έναν αυξανόμενο αριθμό πιστών να κολυμπάνε πολύ κοντά σε ρουφήχτρες του παγανισμού, της εξαπάτησης και των ψευδοδιδασκαλιών, σαν να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.


Ο Θεός πάντα προειδοποιούσε τον λαό Του να αποχωρίζεται από τέτοια πράγματα:

Δευτ.ιβ:1-4 Ταύτα είναι τα διατάγματα και αι κρίσεις, τα οποία θέλετε προσέχει να εκτελήτε, εν τη γη την οποίαν Κύριος ο Θεός των πατέρων σου δίδει εις σε διά να κληρονομήσης αυτήν, πάσας τας ημέρας τας οποίας ζήτε επί της γης. Θέλετε καταστρέψει πάντας τους τόπους, όπου τα έθνη, τα οποία θέλετε κυριεύσει, ελάτρευον τους θεούς αυτών, επί τα υψηλά όρη και επί τους λόφους και υποκάτω παντός δένδρου δασέος. Και θέλετε κατεδαφίσει τους βωμούς αυτών και συντρίψει τας στήλας αυτών, και κατακαύσει εν πυρί τα άλση αυτών, και κατακόψει τα είδωλα των θεών αυτών, και εξαλείψει τα ονόματα αυτών εκ του τόπου εκείνου. Δεν θέλετε κάμει ούτως εις Κύριον τον Θεόν σας

Στην πραγματικότητα, άγιος σημαίνει «ξεχωρισμένος»,

Α’ Πέτρ.α:16 διότι είναι γεγραμμένον· Άγιοι γίνεσθε, διότι εγώ είμαι άγιος.

και είναι μια σημαντική πτυχή της πίστης μας:

Β’ Κορ.ς:14-18 Μη ομοζυγείτε με τους απίστους· διότι τίνα μετοχήν έχει η δικαιοσύνη με την ανομίαν; τίνα δε κοινωνίαν το φως προς το σκότος; Τίνα δε συμφωνίαν ο Χριστός με τον Βελίαλ; ή τίνα μερίδα ο πιστός με τον άπιστον; Τίνα δε συμβίβασιν ο ναός του Θεού με τα είδωλα; διότι σεις είσθε ναός Θεού ζώντος, καθώς είπεν ο Θεός ότι θέλω κατοικεί εν αυτοίς και περιπατεί, και θέλω είσθαι Θεός αυτών, και αυτοί θέλουσιν είσθαι λαός μου. Διά τούτο. Εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αποχωρίσθητε, λέγει Κύριος, και μη εγγίσητε ακάθαρτον, και εγώ θέλω σας δεχθή, και θέλω είσθαι Πατήρ σας, και σεις θέλετε είσθαι υιοί μου και θυγατέρες, λέγει Κύριος παντοκράτωρ.

Δυστυχώς, πολλές ειδωλολατρικές και κοσμικές αξίες έχουν παρεισφρήσει σε χριστιανικές εκκλησίες. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Ας εξετάσουμε προσεκτικά τις ζωές μας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε «ξεχωρισμένοι» από ασεβείς επιρροές. Είναι απαραίτητο μέρος της πνευματικής μας ανάπτυξης και απαραίτητο μέρος της μαρτυρίας μας στους άπιστους.

Α’ Πέτρ.β:12 να έχητε καλήν την διαγωγήν σας μεταξύ των εθνών, ίνα ενώ σας καταλαλούσιν ως κακοποιούς, εκ των καλών έργων, όταν ίδωσιν αυτά, δοξάσωσι τον Θεόν εν τη ημέρα της επισκέψεως.