Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η Ανομία

"Και εν τοις εσχάτοις καιροίς της βασιλείας αυτών, όταν αι ανομίαι φθάσωσιν εις το πλήρες, θέλει εγερθή βασιλεύς σκληροπρόσωπος, και συνετός εις πανουργίας… και διά της πανουργίας αυτού θέλει κάμει να ευοδούται η απάτη εν τη χειρί αυτού και θέλει μεγαλυνθή εν τη καρδία αυτού, και εν ειρήνη θέλει αφανίσει πολλούς" (Δανιήλ η:23, 25).

Όπως συμβαίνει με όλες τις προφητείες που ο Θεός έχει καταχωρήσει στην Αγία Γραφή, δεν αναφέρονται μόνον σε μια περίοδο, αλλά μπορούν να έχουν εφαρμογή και σ' άλλες περιόδους.
 Συνήθως αναφέρονται σε μια άμεση ή πλησιέστερη περίοδο, και σε μια απομακρυσμένη ή εσχατολογική.

Η προφητεία αυτή του Δανιήλ αναφέρεται άμεσα στον Αντίοχο τον Επιφανή, που είναι ένα πορτραίτο ιστορικό τού αντίχριστου, που θα φανεί αργότερα. Πιστεύουμε, πως με αυτό το πνεύμα μιλάει ο Δανιήλ.

Ο λόγος που ξεχωρίσαμε το εδάφιο αυτό είναι καθαρά πρακτικός και υπογραμμίζουμε τις λίγες λέξεις "όταν αι ανομίαι φθάσωσιν εις το πλήρες".

Πάντοτε, σε όλες τις σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας υπήρχαν ανομίες στη ζωή των ανθρώπων, άλλοτε πολλές και άλλοτε λιγότερες. Μα εδώ αναφέρεται σε μια περίοδο, που "αι ανομίαι θα φθάσωσιν εις το πλήρες". Δεν νομίζω να είμαστε μακριά από την περίοδο αυτή.

Τι άλλα χειρότερα από αυτά που γίνονται, μπορούν να γίνουν ακόμη; Όταν η ομοφυλοφιλία έφθασε σε ποσοστά ρεκόρ. Όταν μητέρες εκπορνεύουν, με χίλιους δυο τρόπους, τις θυγατέρες τους, με μεγάλη ευκολία. Όταν το έγκλημα, η βία, η αρπαγή, είναι το κύριο μέσο με το οποίο εσωτερικά και εξωτερικά ασχολούνται και κυβερνήσεις ακόμη. Όταν υποθέσεις σαν το Γουωτεργκαίητ υπάρχουν ένα σωρό, τότε τι άλλο απομένει ακόμη να γίνει;

Πλημμυρίσαμε στην ανομία. Και δεν είναι απλά η ασφυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί, μα είναι ένα σημάδι που φανερώνει πως πλησιάζει το τέλος.

Οι ανομίες αυτές δυστυχώς δεν είναι μόνο στον κόσμο της αμαρτίας. Είναι και μέσα στις εκκλησίες. Είναι στη ζωή των ανθρώπων που λένε πως αγαπούν το Χριστό.

Όταν οι ανομίες φθάσουν στο πλήρες…