Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μάγοι και προφήτες

Στις μέρες μας, η πλάνη κάθε μορφής έχει γνωρίσει μία πρωτόγνωρη έξαρση. Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε διάφορα μέρη της γης οι αιρέσεις και οι ψευδοδιδασκαλίες, που επαγγέλλονται επίγειους και ουράνιους παράδεισους. Φαίνεται πως το κλίμα των ημερών μας ευνοεί την εμφάνιση, αλλά και την ευδοκίμηση των επίδοξων «προφητών» και «χριστών». Όλως παραδόξως, οι άνθρωποι αυτοί παρασύρουν πίσω τους σημαντικό αριθμό οπαδών, τους οποίους συχνά οδηγούν στη φυσική και πνευματική απώλεια.


Η αίρεση «Αούμ Σίνρι-κιό», που σημαίνει «Ύψιστη Αλήθεια», με αρχηγό τον σχεδόν τυφλό Σόκο Ασαχάρα, που δηλητηρίασε δεκάδες ανθρώπους στο μετρό του Τόκιο, δεν είναι παρά μία από τις 185.000 «μικρές θρησκείες» της Ιαπωνίας, που αριθμούν εκατομμύρια οπαδούς. Η Ασία και οι Η.Π.Α. ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό τα παραδοσιακά πεδία δράσης των αιρέσεων. Τελευταία, όμως, επεκτάθηκαν στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατη την αίρεση του «Ναού του Ηλίου», του Βέλγου «Αρχιερέα» Λικ Ζουρέ, που ευθύνεται για την δολοφονία 48 οπαδών του στην Ελβετία.

Μια άλλη διάσταση του ίδιου φαινομένου, είναι η αυξημένη ζήτηση στις μέρες μας για τους μάγους, τους προφήτες και τα μέντιουμ. Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, απλοί άνθρωποι, αλλά και «μεγαλόσχημοι», ζητούν απεγνωσμένα χρησμούς και προφητείες για το μέλλον, που, όπως φαίνεται, τους φοβίζει σήμερα περισσότερο από ποτέ. Στο Γκρίνουϊτς, νότια του Λονδίνου, κατοικοεδρεύει η Ταμάρα, η διασημότερη χειρομάντης της Αγγλίας. Υποδέχεται τους πελάτες της με τις παντούφλες, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες, είτε για στελέχη της κυβέρνησης. Έναντι αδρής αμοιβής, προβλέπει για λογαριασμό τους το μέλλον, διαβάζοντας την παλάμη τους, αλλά και την μεγάλη κρυστάλλινη σφαίρα της.

Η πρώην πριγκίπισσα Νταϊάνα επισκεπτόταν τακτικά ένα μέντιουμ, ενώ η Φέργκι, δούκισσα της Υόρκης, συμβουλεύεται την Μαντάμ Βάσω, ελληνικής καταγωγής, που βλέπει το μέλλον σε μια μεγάλη διάφανη γαλάζια πυραμίδα. Από την άλλη, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, πιστός οπαδός της αστρολογίας, προγραμμάτισε με ακρίβεια τη γέννηση του γιου του, ώστε, όπως διευκρίνισε, «να γεννηθεί Ταύρος με Σελήνη στο Ζυγό και με Ωροσκόπο στον Λέοντα».

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι και ηγέτες κρατών διατηρούν γύρω τους τέτοιους «προφήτες» και χαράζουν την πολιτική τους με βάση τις συμβουλές τους. Η «Κομσομόλσκαγια Πράβδα» αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Γιέλτσιν δεν έκανε βήμα, αν δεν συμβουλευόταν τον προσωπικό του αστρολόγο. Ανάμεσα στην ομάδα των παραψυχολόγων, μυστικιστών και μάγων του Γιέλτσιν, ξεχωρίζει η περίφημη «Τζούνα».

Η «Τζούνα» ή - κατά κόσμον - Ευγενία Νταβιτασβίλι, επισκεπτόταν τακτικά τον πρόεδρο Γιέλτσιν για να του περάσει «βιοενέργεια», την οποία η ίδια διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες.

Ένα αβέβαιο μέλλον

Πολλοί, ειδικοί και μη, προβληματίστηκαν γύρω από το φαινόμενο αυτό. Πώς, δηλαδή, συμβιβάζεται η έξαρση των μεταφυσικών αναζητήσεων και η μεγάλη απήχηση των «φωτισμένων» δασκάλων, σε έναν αιώνα, που καυχήθηκε για την επιστήμη και την τεχνολογία του και διακήρυξε πως δεν έχει ανάγκη το Θεό;

Κι από την άλλη, γιατί όσοι αναζητούν επαφή με το θείο και υπερφυσικό δεν επιστρέφουν στα παραδοσιακά χριστιανικά δόγματα, αλλά ψάχνουν να ικανοποιηθούν στις παραθρησκευτικές ή συχνά αντιθρησκευτικές ομάδες;
Φαίνεται πως η υλιστική θεώρηση της ζωής και η πεισματική άρνηση κάθε μεταφυσικής έννοιας και αξίας, τις περασμένες δεκαετίες, άφησαν κενή και χωρίς νόημα την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, που τώρα στράφηκε στην αναζήτηση υπερφυσικών εμπειριών και νέων αποκαλύψεων, πέρα από τη σφαίρα της ύλης, για να χορτάσει την πνευματική του πείνα.

Από την άλλη, οι παραδοσιακές επίσημες εκκλησίες όλων των δογμάτων δεν μπόρεσαν να ελκύσουν τις πεινασμένες ψυχές, καθώς - στο μεγαλύτερο μέρος τους - έχουν αντικαταστήσει την ζωντανή πίστη στο Χριστό και τα έργα της αγάπης, που απορρέουν από τη ζωντανή επικοινωνία μ' Αυτόν, με εξωτερικούς τύπους, που στερούνται περιεχομένου, άρα και ζωής.

Ενώ παράλληλα, οι εκπρόσωποί τους, αρκετά συχνά, δεν τίμησαν το λειτούργημά τους και απογοήτευσαν το εκκλησίασμά τους.

Κοινό σημείο όλων των οργανώσεων, που διεκδικούν τις ψυχές των συγχρόνων μας, αλλά και των αυτόκλητων μάγων και προφητών, είναι πως εκμεταλλεύονται τον φόβο για το άγνωστο μέλλον, που έρχεται.

Προαναγγέλλουν την «συντέλεια του κόσμου», την οποία τοποθετούν συνήθως γύρω από το 2000, 2012, ορίζοντας κάποτε και την ακριβή ημερομηνία, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται πως θα σωθούν μόνο τα μέλη της οργάνωσής τους.

Υποσχέσεις αναμφισβήτητα χωρίς αντίκρισμα. Εν τούτοις, μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, που απειλείται από την ανεργία, τη φτώχεια, την αρρώστια, τη μόλυνση και τον πυρηνικό όλεθρο, ο άνθρωπος της γενιάς μας, ανασφαλής και απροστάτευτος, αναζητά προστασία και συμβουλές από οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να του τις προσφέρει και επιδεικνύει υπερβολική ευπιστία σε κάθε «υπερφυσική μυστηριώδη δύναμη».

Την κατάσταση αυτή είχε προφητεύσει πολύ καλά ο Ιησούς Χριστός με τα λόγια: «Θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Ματθ.24:24). Οι άνθρωποι της γενιάς μας «αποδοκίμασαν το να έχουν επίγνωση του Θεού» (Ρωμ.1:28) και «δεν δέχθηκαν την αγάπη της αλήθειας για να σωθούν» (Β' Θεσ.2:10).

Ζούμε σε ένα μεταχριστιανικό κόσμο, όπου, για μία ακόμη φορά στην ιστορική τους διαδρομή, οι άνθρωποι γνώρισαν την αλήθεια και ελεύθερα στράφηκαν μακριά απ' αυτήν.

Απέρριψαν, όχι μόνο τη Βιβλική αλήθεια, αλλά και την όλη παιδεία, που βασιζόταν σ' αυτήν και χάρισε στις περιοχές που επικράτησε, στα κράτη και στην κοινωνία, μια ισορροπία, που ποτέ άλλοτε δεν είχε φανεί. Και, καθώς οι σύγχρονοί μας έμειναν χωρίς το αληθινό στήριγμα, τον Ιησού Χριστό, ζητούν τώρα να στηριχτούν στις μάταιες και ψευδείς αξιώσεις χαρισματικών αρχηγών.

Ελπίζουν και εύχονται «ειρήνη και ασφάλεια» και δεν καταλαβαίνουν πως «έρχεται επάνω τους αιφνίδιος όλεθρος» (Α' Θεσ.5:3).

Η μοναδική λύση

Εσύ, φίλε μας, πού θα ακουμπήσεις την ελπίδα σου; Θα στηρίξεις τη ζωή σου στις μάταιες και ψευδείς αξιώσεις των αυτόκλητων σωτήρων ή θα εμπιστευθείς σ' Αυτόν που είπε:

«Εγώ είμαι το φως του κόσμου. Όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής» (Ιωάν.8:12);

Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά η Αγία Γραφή, ο θεόπνευστος λόγος του Θεού, διαβεβαιώνει πως ο καθένας από εμάς είναι το αντικείμενο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και της αγάπης του Θεού.

Ο Θεός μας αγαπά και για τον λόγο αυτό γέννησε το Γιο Του, τον Ιησού Χριστό. Αυτός γεννήθηκε από γυναίκα, σαν ένας από εμάς για να κατορθώσει την σωτηρία μας από την κατάρα της αμαρτίας και του θανάτου. Όταν η αμαρτία μπήκε στη ζωή του ανθρώπου έφερε μαζί της την φυσική φθορά, τον πόνο, τη θλίψη και τελικά το θάνατο.

Η αμαρτία είναι παντού γύρω μας. Μπορείς να την δεις στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, μπορείς να την δεις και μέσα σου σε στιγμές ειλικρίνειας. Την λύση στο αδιέξοδο της αμαρτίας έχει μονάχα ο Ιησούς Χριστός. Αυτός πέθανε στο Σταυρό του Γολγοθά αντί για μας, στη θέση μας, υποφέροντας τη δίκαιη τιμωρία της δικής μας αμαρτίας.

Πέθανε τον δικό μας θάνατο για να μας συμφιλιώσει με το Θεό και να μας ανοίξει τον δρόμο για μια νέα ζωή μαζί Του. Ο Ιησούς Χριστός προσφέρει την σωτηρία του δωρεάν και χωρίς εξαιρέσεις σε καθένα που θα το ζητήσει με πίστη.

Αν και συ, αγαπητέ μας φίλε, νιώθεις πως δεν τα έχεις καταφέρει και πολύ καλά στη ζωή σου και αναζητάς απελευθέρωση από τα πάθη και την καταδυνάστευση της αμαρτίας, τότε στρέψε το βλέμμα σου στον Χριστό. Αυτός θα σε δεχτεί όποιος κι αν είσαι, όπως κι αν είσαι. Ο ίδιος υποσχέθηκε:

«Εκείνον που έρχεται σε μένα δεν θα τον βγάλω έξω» (Ιωάν.6:37).

Μην το αναβάλλεις γι αύριο. Το αύριο δεν σου ανήκει. Επικαλέσου Τον σήμερα και να είσαι σίγουρος πως θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα σου.