Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

μονοθειστές σε ολόκληρο τον κόσμο

Αν θα είχατε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στο εσωτερικό της Κίνας, χωρίς τη διαρκή επιτήρηση της αστυνομίας, θα γνωρίζατε μια χώρα με διάφορα χαρακτηριστικά.
Ο πληθυσμός εκεί έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζούν συνωστισμένοι σε σπίτια, διαμερίσματα, δρόμους και αγορές.
Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό αυτής της χώρας ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα: Σε αντίθεση με κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βρίσκεται η πολυπληθέστερη Μονοθεϊστική εκκλησία στον κόσμο.
Σύμφωνα με την έρευνα του Talmadge French, ο οποίος διδάσκει στο Βιβλικό Κολλέγιο της Ινδιάνα και είναι ποιμένας εκκλησίας, «η Εκκλησία του Αληθινού Ιησού» (True Jesus Church), η οποία λειτουργεί στην Κίνα, αριθμεί 3,3 εκατομμύρια μέλη σ' όλο τον κόσμο (με 3 εκατομμύρια απ' αυτά στην Κίνα).
"Ολοι ξέραμε ότι η κίνηση του Πνεύματος του Θεού στην Κίνα ήταν μεγάλη", λέει ο αδελφός French.
"Προσπάθησα να συγκεντρώσω όλα αυτά τα στοιχεία και τις γνώσεις των ειδικών σε ένα τόμο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο που γίνεται συνολικά. Η ειρωνία, είναι, ότι στην έρευνά μου, άρχισα με την Ασία, γιατί πίστευα ότι εκεί θα υπάρχουν οι λιγότεροι Μονοθεϊστές. Ωστόσο φάνηκε ότι μεταξύ των Μονοθεϊστών, αυτή η ομάδα στην Κίνα είναι η πολυπληθέστερη".
Μονοθεϊσμός : Βιώσιμη Εναλλακτική Λύση.
Ο αδ. French, ο ίδιος ήταν Τριαδικός Πεντηκοστιανός, μας λέει τι ακριβώς τον παρακίνησε να κάνει αυτή την έρευνα.
"Από την αρχή που ανέλαβα την ποίμανση της εκκλησίας, χρειάστηκε ν' απαντάω σε ερωτήσεις που μου έκαναν νέοι πιστοί σχετικά με το τι πιστεύουμε, εμείς οι Μονοθεϊστές. Επίσης στην πόλη μου συμμετείχα σε συζητήσεις για την Μονότητα του Θεού. Ακόμα, τελευταία είχα ξεκινήσει ένα σχέδιο έρευνας με την Edith Blumhofer, η οποία είναι ιστορικός. Είχε πειστεί, όπως κι εγώ, ότι η Μονοθεϊστική κίνηση δεν έχει επαρκώς μελετηθεί, γιατί οι περισσότεροι ερευνητές έχουν την τάση να τη θεωρούν μια μικρή ομάδα, χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ακριβώς επειδή είχα υπάρξει Τριαδικός για πολλά χρόνια, ένιωσα την επιθυμία να μελετήσω την κίνηση αυτή και τη διδασκαλία της, καθώς και τον τρόπο που η τελευταία πήρε "σάρκα και οστά" σε διάφορους οργανισμούς και ομάδες. Ηθελα να δείξω ότι ο Μονοθεϊσμός είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση απέναντι στην Τριαδική θεωρία, μέσα στον συντηρητικό Πεντηκοστιανό κόσμο."
Αυτή η έρευνα έκανε τον αδ. French, να γυρίσει όλη τη γή, καθώς χρειάστηκε να συνομιλήσει με ειδικούς, να καταβροχθίσει διάφορα "ασαφή" στοιχεία και παλιά νούμερα, τα οποία είχαν ηλικία μερικές δεκαετίες. Ηρθε σ' επαφή με εκατοντάδες ΜονοθεΪστικές ομάδες, μεγάλες και μικρές, στην κυριολεξία, από κάθε γωνιά της γης.
Τα συμπεράσματά του φανερώνουν ότι ο αριθμός αυτών που πιστεύουν στον Ένα Θεό είναι πολύ μεγαλύτερος απ' τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Ετσι ο αδ. French υπολογίζει ότι είναι πάνω από 15 εκατομμύρια κι ίσως ο αριθμός τους να φτάνει τα 18. Τα παρακάτω είναι κάποια από τα στοιχεία αυτής της έρευνας, απ' όλη την υφήλιο.
Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Αρχίζουμε από κεί που θα περίμενε κανείς ότι υπάρχουν οι λιγότεροι ΜονοθεΪστές: στην Ασία και την Ανατολή. Ωστόστο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, η έρευνα του αδ. French, απέδειξε ότι αυτές οι περιοχές αποτελούν μια δυνατή εστία του Μονοθεϊσμού.
"Στην Ασία, βρίσκει κανείς πάρα πολλές, στην κυριολεξία, Μονοθεϊστικές ομάδες, ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες. Υπάρχει ακόμα μια πολύ μεγάλη ομάδα στην Ιαπωνία με το όνομα «το Πνεύμα του Ιησού Χριστού» (the Sririt of Jesus Christ).
Αυτή η ομάδα ξεκίνησε το 1917 από τον πρώην Μεθοδιστή Jun Murai. Ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει πηδώντας από ένα πλοίο, όταν ο Κύριος του μίλησε και τον έστρεψε στο βιβλίο των Πράξεων. Αυτός τότε, γονάτισε κι έλαβε το Αγιο Πνεύμα. Ο αδ. French, λέει ότι αυτή η ομάδα έχει 1.000 σχεδόν εκκλησίες στην Ιαπωνία.
Μια ακόμα ομάδα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι απ' την Ινδονησία η "Geredja Pentekosta di Indonesia". Παρόλο που προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο "τρείς σε ενότητα" αντί για την Μονότητα, ο αδ. French, λέει ότι η διδασκαλία τους είναι σχεδόν η ίδια που έχουν και οι υπόλοιπες Μονοθεϊστικές συναθροίσεις.
Οσο για τον μεγαλύτερο Μονοθεϊστικό οργανισμό, την «Εκκλησία του Αληθινού Ιησού», ο αδ. French λέει ότι έχει τις ρίζες του στην αναζωπύρωση που έγινε στις αρχές του αιώνα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από την Azuza Street διηγείται ο French, ένιωθαν αυτό το τεράστιο βάρος για όλες τις χώρες του κόσμου.
Ετσι άρχισε, μια μαζική ιεραποστολική προσπάθεια. Κάποιοι έφυγαν και πήγαν στην Κίνα το 1907, όπου ίδρυσαν την "Apostolik Faith Missions". Μέσα σε έξι χρόνια, το μήνυμα για τον ένα Θεό άρχισε να εξαπλώνεται σαν φωτιά κι ένα από τα μέρη που ο Μονοθεϊσμός έσκασε σαν βόμβα ήταν η Κίνα. Το 1920 βαπτίζονταν τόσοι πολλοί στο όνομα του Ιησού, ώστε οι Μονοθεϊστές Ιεραπόστολοι στην Κίνα, ήταν πιο πολλοί απ' οπουδήποτε αλλού.
"Ενώ γίνονταν αυτά, κάποιος που ονομάζονταν Chang Ling Sheng έφυγε απ' την Πρεσβυτεριανή εκκλησία και ενώθηκε με άλλους δύο πρώην Τριαδικούς, κι οι τρείς μαζί βαπτίστηκαν στο όνομα του Ιησού. Αυτοί ίδρυσαν μια εκκλησία, που ονομάστηκε "True Jesus" (Ο Αληθινός Ιησούς), ακριβώς επειδή πίστευαν ότι ο Ιησούς των Τριαδικών ήταν μόνο ένα μέρος απ' ότι ο Ιησούς ήταν, στην πραγματικότητα."
Ευρώπη και Αγγλία.
Η επόμενη στάση στο αποστολικό ταξίδι του αδ. French είναι η Ευρώπη. "Μου είχαν πεί ότι θα έβρισκα πολύ λίγους Μονοθεϊστές στην Ευρώπη. Ετσι αποφάσισα να το δώ σαν ένα test. Ηρθα σ' επαφή μ' ένα Γερμανό θεολόγο εκεί, ο οποίος μελετούσε την κίνηση του Μονοθεϊσμού πάνω από 20 χρόνια. Οταν αρχίσαμε, νομίζαμε ότι ξέραμε 4-5 ομάδες. Οταν, όμως ολοκληρώσαμε την μελέτη μας, ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλές συναθροίσεις στην Ευρώπη.
Η διδασκαλία της Μονότητας είναι τόσο εξαπλωμένη στην Ευρώπη, ώστε στην Αγγλία, η μεγαλύτερη ομάδα, βαπτίζει στο όνομα του Ιησού."
Η Μαύρη Ηπειρος.
Στην συνέχεια ερχόμαστε στην Μαύρη Ηπειρο. Η Αφρική, ήταν, για πολύ καιρό, ο κύριος στόχος των ιεραποστόλων, από όλα τα δόγματα, καθώς και των Μονοθεϊστών. Στην πρώτη γραμμή της αναζωπύρωσης στην Αφρική βρίσκεται η UPCI.
"Η Αφρική είναι η περιοχή που μεγαλώνει πιο γρήγορα από κάθε άλλη περιοχή στον κόσμο» λέει ο αδ. French.
"Προφανώς η μεγαλύτερη αύξηση είναι στην Αιθιοπία. Τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί μ' αυτό. Η εκκλησία εκεί με μεγάλη ταχύτητα πλησιάζει το 1 εκατομμύριο πιστούς. Η UPCI είναι η μεγαλύτερη ομάδα εκεί και αυξάνεται εντυπωσιακά."
Επίσης η έρευνα του French, φανέρωσε ότι υπάρχει και μια ομάδα που λέγεται "Ανανεωμένη Χριστιανική Εκκλησία της Ν. Αφρικής" που είναι Μονοθεϊστική στη θεολογία, κι αριθμεί 250.000 μέλη περίπου.
Τελευταία στάση: Οι Αμερικανοί.
Δεν μας εκπλήττει, καθώς ταξιδεύουμε από την Ν. πρός την Β. Αμερική, η εντυπωσιακή αύξηση των Μονοθεϊστών.
Η UPCI, σαν η μεγαλύτερη Μονοθεϊστική ομάδα στη Β. Αμερική, είναι επικεφαλής, σε μεγάλο βαθμό, της Αποστολικής κίνησης στην Αμερική.
"Εχουμε γύρω στους 700.000 ανθρώπους στην UPCI στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των Μονοθεϊστών στην Αμερική είναι ανάμεσα στα 5-6 εκατομμύρια. Αυτό αποτελεί το 1/3 περίπου του συνολικού αριθμού των Μονοθεϊστών σε όλο τον κόσμο". Στο μεταξύ, στα προηγούμενα χρόνια, το μήνυμα του Μονοθεϊσμού εξαπλώθηκε και στην Λατινική Αμερική.
Μιλώντας με νούμερα:
Όταν ο αδ. French συγκέντρωσε την έρευνά του κι άλλες στατιστικές, κατέληξε σε κάποια ανήκουστα νούμερα. Για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχεδόν 500 διαφορετικοί οργανισμοί που μεταφέρουν το Αποστολικό μήνυμα.
"Ξέρω ακόμα πως αναμφίβολα υπάρχουν πολύ - πολύ περισσότερες ομάδες απ' αυτές."
Κάποια ακόμα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' την έρευνά του:
· Η συντριπτική πλειοψηφία των Μονοθεϊστών προέρχονται από την Αφρική και την Αμερική.
·  Οι Μονοθεϊστές αποτελούν την πιο γρήγορα αυξανόμενη ομάδα σε όλο τον κόσμο.
· Η UPCI ιδρύει εκκλησίες με μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλη ομάδα στο χώρο των πεντηκοστιανών.
Ποιά είναι όμως η αληθινή σημασία, αυτών των αριθμών; Πως επηρεάζουν τη ζωή μας όλα αυτά;
"Εμένα προσωπικά, μου δυναμώνουν την πίστη. Ναι και πάλι θα πίστευα σ' αυτή την αλήθεια ακόμα κι αν είμαστε μόνο 5 άτομα, αλλά όταν σκέφτομαι ότι υπάρχουν εκατομμύρια κι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, που έχουμε περάσει απ' τον ίδιο δρόμο κι έχουμε ανακαλύψει την ίδια αλήθεια, η πίστη μου αυξάνει τρομακτικά", λέει ο French.
Είχε ειπωθεί για μας στις αρχές αυτού του αιώνα, "Μην ανησυχείτε, θα σκορπίσουν σύντομα. Είχαν δίκιο - σκορπίσαμε κι απλωθήκαμε σε όλο τον κόσμο".